reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Scythe Quiet Drive pro klid vašich uší

2.3.2007, Jan Vítek, recenze
Scythe Quiet Drive pro klid vašich uší
S dnešní recenzí si odpočineme od srovnávacích testů či přehledů a podíváme se na jeden zajímavý produkt z nabídky firmy Scythe. Quiet Drive se zaměřuje pevné disky a slibuje především tichý chod. Uvidíme, co je na tom pravdy.
Kapitoly článku:
  1. Scythe Quiet Drive pro klid vašich uší
  2. Instalace
  3. Teplotní testy a závěrečné hodnocení
Modelem při focení byl sice Seagate Barracuda 7200.7 120 GB, ale testování již proběhlo s moderním diskem Samsung SpinPoint T166 (HD321KJ). Ten byl součástí i minulého testu a v něm se projevil maximální teplotou 43°C v zátěži, kdy byl umístěn volně na dřevěné desce stolu. Z hlediska hluku se projevoval celkem dobře, ale jeho vibrace byly opravdu silné. Tím se z něj stává vhodný kandidát pro Quiet Drive, který tak bude moci ukázat, jak efektivně dokáže zabránit šíření vibrací, omezit hluk a také chladit na bezpečnou úroveň.


Lian-Li PC-7A Plus

Pro otestování těchto schopností jsem využil skříň Lian Li PC-7A Plus (celohliníková s plechem o tloušťce 1 mm), ve které je umístěn zdroj Enermax Liberty 400AWT a jediný přídavný ventilátor – 120mm Nexus Realsilent zpomalený na 800RPM. Ventilátor zdroje se točil na stabilních 900RPM a společně s Nexusem tvoří dostatečný průtok vzduchu, ale v dnešních skříních v žádném případě výjimečný. Abych situaci pro Quiet Drive ještě malinko ztížil, umístil jsem jej do pozice ihned pod optickou mechaniku a záslepky v předním panelu pochopitelně ponechal na místě. Ještě horší pozici bude mít tento box kvůli použité skříni z hlediska tlumení vibrací, neboť lehké celohliníkové skříně samy o sobě vibrace příliš neutlumují.



Ale už k výsledkům. Naměřená teplota na stole se pohybovala kolem 43°C poté, co byl disk asi 3/4 hodiny zatěžován opakovaným testem seeku, součástí benchmarku h2benchw. Stejně jsem přistoupil k testování i tehdy, když byl disk schován v boxu a ve skříni. Tam však teplota vystoupala na pouhých 34°C, což je s ohledem na absenci přímého ofukování pomocí ventilátoru skutečně dobrý výsledek. Nepochybuji však, že by si takový Silentmaxx nevedl minimálně stejně.

Při posuzování míry hluku jsem použil také test seeku, ale poté i aplikační testy programu h2benchw. Nejdříve jsem si ale disk poslechl pouze roztočený, kdy ještě nebyl umístěn ve skříni. Sám o sobě je i tak velmi tichý, ale box jej učinil v podstatě neslyšitelným. Uvnitř skříně při testu seeku se již disk projevoval, ale tlumeně a velmi hlubokým tónem. Připomínám, že použitá skříň nepatří v tomto ohledu k nejlepším a nějaký kvalitní ocelový model by jistě poskytl lepší výsledky. Proto považuji výkon Quiet Drive i v tomto ohledu za dobrý.


Alternativní produkty

Pokud máte zájem o podobný produkt a Quiet Drive vám zrovna nepadl do oka, máte rozhodně na výběr. Může to být třeba již tolikrát zmiňovaný Silentmaxx HD Silencer, jenž vyniká bohatým žebrováním a léty prověřeným výkonem. Na druhou stranu je však zhruba o třetinu dražší a také instalace není tak bezproblémová. Za to může vnitřní teplovodivá fólie, přes níž se disk musí dovnitř napresovat. Můžete se tak dočkat toho, že ji disk shrne pod sebe a pokud ne, tak alespoň potrhá.



Scythe Silent Box SBX-1000 je dalším produktem z portfólia této firmy, ale jde o poněkud jiný box, neboť z větší části jej tvoří guma a hliníkový je pouze ojedinělý plech, na který se má přenášet tepelná energie z disku. Takový box bude velmi dobře tlumit vibrace, ale jeho chladicí schopnosti nebudou nejlepší, proto jeho použití s výkonnými disky nelze doporučit.



Další možnou volbou může být HDM L-Pro. Pochází od německé společnosti Innovatek, která se zabývá především vodním chlazením, což je ostatně vidět i zde. Pokud tedy máte, nebo plánujete využít vodní chlazení ve svém počítači, není důvod, proč do okruhu nezapojit i pevné disky a zajistit jim kvalitní chlazení. Box však dokáže disky chladit i svým povrchem, takže možnost chlazení vodou je spíše bonus než nutnost.




Závěrečné hodnocení

Dnes recenzovaný Scythe Quiet Drive je tedy dle všeho dobře zpracovaný box pro pevné disky, s jehož pomocí si uživatel může výrazně dopomoci k celkovému tiššímu provozu počítače, aniž by se bál přehřátí pevného disku. Samotný box vás ale nespasí. Při ztišování počítače je třeba mít vše vyladěné, takže pokud si do podobného boxu vložíte 10.000RPM Raptora a použijete jej ve skříní z 0,6mm SECC oceli, s výsledkem spokojeni určitě nebudete.

Určitě bych zde pochválil především snadnou a bezproblémovou instalaci, kvalitní zpracování a dobrý výkon při chlazení a tišení zvukových projevů disků. Pokud vás tedy otravuje nepříjemné hučení a rezonování vašich vysokootáčkových skladišť dat, zde máte možné východisko.


Dobrý výkon při chlazení a tišení disků
Není všemocný
Snadná a bezproblémová instalace
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 1000,- Kč včetně DPH
reklama