reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sedm herních myší v testu

2.2.2009, Jan Vítek, recenze
Sedm herních myší v testu
Dnes přinášíme test herních myší. Celkem se podíváme na 7 modelů od 6 různých výrobců, mezi něž patří A4Tech, Genius, Ideazon, Logitech, Microsoft a Razer. Na herní myši jsou kladeny vysoké nároky, proto bude zajímavé sledovat, co výrobci předvedli.
Test herních klávesnic najdete zde.

Mezi vybrané výrobce patří A4Tech, Genius, Ideazon, Logitech, Microsoft a Razer. Jak je tedy vidět, zastoupeny jsou firmy vyrábějící levné i drahé produkty, přičemž Ideazon budeme znát také jako Zboard, ale tato značka je vyhrazena pro klávesnice. Nyní si uvedeme všechny testované modely:
  • A4Tech X-750BF
  • Genius Navigator 535
  • Genius NetScroll G500 Laser
  • Ideazon Reaper Edge
  • Logitech G9 Laser Mouse
  • Microsoft SideWinder X5 OEM
  • Razer Lachesis

Myši nám také ve svých obalech (pokud se tomu tak u OEM verze Microsoftu dá říkat) pěkně pohromadě zapózovaly, a tak se na něm můžeme podívat na jedné fotografii.


- klikněte pro zvětšení -

Nebudeme to zdržovat a začneme hned prvním modelem, jímž je zástupce společnosti A4Tech.


A4Tech X-750BF


Společnost A4Tech se v předchozím testu příliš nepředvedla, ale dnes má šanci to napravit, což jí může zajistit model X-750BF z řady produktů X7 3x Fire. A4Tech se zde chlubí hned několika vlastnostmi v podobě měnitelného DPI od 600 do 2500, speciálními tlačítky a také nízkou hmotností 104 g.
 
Na pohled vypadá myš X-750BF poměrně elegantně se svým vrchním texturováním. A4Tech zde využil především tmavé plasty s pogumovaným povrchem. Její tvar je souměrný, avšak tlačítka již ne, ovšem přesto nebude levákům činit tento model problémy, tedy s jistými omezeními. Na pravé straně si můžeme všimnout dvou tlačítek, která v desktopovém prostředí fungují pro funkce vpřed a zpět. Hned pod nimi je zdrsnělý gumový povrch pro palec.


Kolečko fungující jako třetí tlačítko A4Tech nechal vyrobit z plastu a opatřil jej pouze drážkami. Dvě hlavní tlačítka jsou součástí vrchního dílu, jenž je celý pogumovaný, celkem příjemný na dotek a především po něm prsty nekloužou. Mezi tlačítka pak výrobce klasicky vměstnal vedle kolečka také podsvícené tlačítko, jež svou barvou indikuje zvolené DPI a cyklicky mezi režimy přepíná.

Model
A4Tech X-750BF
Rozměry
123 x 68 x 39 mm
Hmotnost
104 g
Technologie
Laser
Rozhraní
USB
DPI
600-800-1200-1600-2000-2500 DPI
Podsvícení
ano (tlačítko pro přepínání DPI)
Tlačítka
5 + kolečko

Oranžové podlouhlé tlačítko je pak poslední, s nímž se u této myši setkáme. Výrobce ho nazývá 3x Fire, což je celkem výmluvné, protože jedno jeho stisk se rovná třínásobnému rychlému stisku levého tlačítka.



Na zadní straně máme viditelný pouze nápis X7 a až na konci logo firmy.



Z bočního pohledu je zřejmý celkem nízký profil této myši. Ta se v ruce drží velmi příjemně, pokud jste zvyklí na modely typu Microsoft IntelliMouse. Díky drsnému a přilnavému gumovému povrchu neklouže a všechna tlačítka jsou dobře přístupná včetně speciálního 3x Fire. Příliš se mi nezamlouvají široké a hluboké drážky, v nichž se budou časem usazovat nečistoty, ale takový problém mají v určité míře snad všechny myši.



Spodní strana na sobě nese čtyři nepříliš tlusté teflony, díky nimž myš snadno klouže po podložce i po hladkém stole. Laserové oko výrobce umístil spíše dozadu a za ním máme štítek, díky němuž můžeme snadno poznat, jaké barvy tlačítka pro přepínání DPI režimů ke kterému z nich patří.



V balení zde nalezneme ještě malé CD s ovladači a také dvě sady náhradních teflonů, což se bude jistě hodit. Uživatelská přírůčka je sice v češtině, ale tu stejně nevyužijeme, protože co bychom potřebovali na této myši vysvětlovat.




Software


Od A4Tech se dočkáme software, jenž se integruje do nastavení myši. Standardní možnosti se tedy rozšíří o ty, které nám nabídne firma. Nejdříve je to nastavení tlačítek, rychlost dvojkliku a konfigurace pro praváky, či leváky.



Další možností je tzv. X7-Jump, jenž umožňuje přiřadit některému z tlačítek zvolenou kombinaci kláves a také dovolí změnu DPI od 200 do 1200 pro obě osy zvlášť.



A nakonec je to nastavení dvou menu NetJump a LuckyJump.


reklama