reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sedmero zabezpečených flash disků

12.5.2010, Jan Vítek, recenze
Sedmero zabezpečených flash disků
Situace na trhu s ultrapřenosnými úložnými médii, jakými jsou kapesní flash disky, se neustále vyvíjí, a to především s ohledem na kapacitu, ale i bezpečnost. My si proto vyzkoušíme celkem sedm modelů, které kromě úložného místa nabídnou také zabezpečení dat.
Nejen výrobci poslední dobou varují majitele flash disků, že jejich malí pomocníci mohou znamenat velké nebezpečí. To tkví právě v tom, že miniaturní flash se snadno ztratí a s jejich stále vzrůstající kapacitou stoupá i množství dat, o něž můžete stejně snadno přijít. Řešit se to dá dvěma způsoby - buď nebudete na flash disk ukládat citlivé informace, což samozřejmě nejde vždy provést a pak je možné si všechna data, nebo alespoň jejich část na disku zašifrovat. To vám samozřejmě ona data nevrátí, to si musíte řešit zálohováním, ale aspoň budete mít víceméně jistotu, že vám v nich nebude nikdo hrabat a že je nikdo nezneužije.

Otázkou je, co vůbec můžeme považovat za citlivá data. Asi nejčastějším případem budou osobní fotografie či videozáznamy, ovšem ty si tak maximálně někdo prohlédne, smaže a bude mít radost z lehce nabytého flash disku. Jiným případem už pak je třeba vyplněné daňové přiznání, které jste si hodlali někde vytisknout, což uškodí především vám, ale také se mohou ztratit firemní dokumenty, a to pak může znamenat problémy pro daleko více lidí. Přitom nesmíme zapomínat ani na onu zmíněnou kapacitu, díky níž a množství uložitelných dat nemusíte ani zdaleka vědět, o co vše jste vlastně přišli.

Zabezpečení dat před ztrátou a krádeží je zkrátka s rozvojem mobilních počítačů a úložných zařízení horké téma jak pro jednotlivé uživatele, tak pro celé podniky či státní aparát. Není tedy divu, že se výrobci snaží přijít s odpovídající nabídkou, přičemž nekteré produkty celou věc řeší čistě softwarově, zatímco jiné nabízí hardwarové šifrování, kódovaný přístup k disku, popřípadě kombinaci více způsobů zabezpečení, díky jejichž aplikaci se mohou pochlubit i příslušnými certifikáty.


- klikněte pro zvětšení -

Test se tedy bude zabývat několika aktuálními zabezpečenými flash disky, konkrétně sedmi následujícími produkty s kapacitou 16 GB a v jednom případě 8 GB.


Testované produkty:
  • Ironkey S200 (8 GB)
  • Kingston DataTraveler Locker+ (16GB)
  • Kingston DataTraveler 5000 (16GB)
  • Lexar JumpDrive Secure II Plus (16GB)
  • SanDisk Cruzer Ultra Backup (16GB)
  • Transcend JetFlash 620 (16 GB)
  • Verbatim Store 'n' Go Executive Secure (16GB)


Pokud prozkoumáme aktuální nabídku, tak zjistíme, že u zabezpečených flash disků není cena ani tak spojena s kapacitou (i když v rámci jedné řady jednoho výrobce samozřejmě ano), jako spíše s nabízenými možnostmi. Softwarové zabezpečení neklade žádné zvláštní požadavky na hardware, protože je zajištěno čistě programově a využívá výpočetní sílu počítače. Kvůli tomu je také potenciálně méně bezpečné, protože pak záleží i na zabezpečení daného počítače, k němuž disk připojíme.

Naproti tomu si flash disk s hardwarovým šifrováním provádí vše sám, což znamená vyšší úroveň bezpečnosti a také nižší nároky na čas procesoru. Ty nejlepší flash disky ohledně zabezpečení jsou však až několikrát dražší než méně zabezpečené modely se stejnou kapacitou, což si musíme uvědomit a nesrovnávat pouze dle ní, popřípadě dle přenosových rychlostí.

Nyní již ale k představení testovaných modelů...
reklama