reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sencor Element 10.1: IPS za hubičku

22.1.2013, Jan Vítek, recenze
Sencor Element 10.1: IPS za hubičku
Téma tabletů není na našem serveru zrovna časté, ovšem tento kousek si pozornost zaslouží. Jedná se o tablet Element 10.1 za rozumnou cenu, jenž je vybavený operačním systémem Android 4.1.1, 16 GB paměti a především 10,1" kapacitním displejem typu IPS...
Kapitoly článku:

Android Jelly Bean 4.1.1


Oba tablety už byly dodány s novější verzí systému Android, a to 4.1.1. To už je nový Jelly Bean, který nahradil dřívější verzi 4.0.4 Ice Cream Sandwich. Nový systém by měl dle Googlu nabídnout především vyšší rychlost, ať už v reakci na změnu orientace obrazovky, při přepínání mezi aplikacemi či v odezvě na dotyk. Slíbeno je také rychlé zobrazování desktopu, takže bychom se neměli setkat s trhanými animacemi, což je v tomto případě pravda. Systém je skutečně velmi svižný, i když ve výjimečných případech se také umí na chvíli zamyslet, ale to mu můžeme odpustit.




- klikněte pro zvětšení -


Sencor nám připravil v podstatě holý systém, jenž je obohacen jen o výchozí tapetu plochy. Uživatel tak může začít s úpravami na "zelené louce" a přizpůsobit si systém vlastním potřebám. Podívejme se ješgě v krátkosti na to, co nám nabídne tento tablet v nastavení systému.




- klikněte pro zvětšení -


Co se týče bezdrátových rozhraní, pak k dispozici je pouze Wi-Fi. V případě 3G by měl tablet hlásit "Operate fail, please re-power on 3G". Pokud hlásí něco jiného, pravděpodobně se pak setkáte s velmi rychlým vybíjením tabletu v pohotovostním režimu. Pak je nesnazší cestou k nápravě obnovení továrního nastavení.




- klikněte pro zvětšení -


Mezi nainstalovanými aplikacemi není nic zvláštního, pouze základní součásti operačního systému Jelly Bean, snad tedy až na ES Task Manager, s jehož pomocí můžeme sledovat spuštěné aplikace a případně je "sestřelit", kdyby dělaly neplechu. Dále je samozřejmě možné si zvolit jako výchozí jazyk češtinu, ovšem v základní výbavě bohužel chybí česká klávesnice QWERTY a je tu pouze výchozí QWERTZ.




- klikněte pro zvětšení -


Nakonec se podívejme na základní informace o systému, čili verzi Androidu a jeho jádra.


Rozhraní tabletu


Sencor Element 10.1 nám nabídne jediné bezdrátové rozhraní, a to Wi-Fi 802.11n s maximální propustností 150 Mbps, dále tu je USB 2.0 s minikonektorem, HDMI podporující rozlišení 1080p taktéž v provedení mini, 3,5mm audio konektor pro sluchátka a nakonec slot pro karty microSDHC s kapacitou do 32 GB.

Co se týče rozhraní Wi-Fi, pak to je potenciální zdroj problémů, s nimiž jsem se setkal nejen já. K dispozici jsme měli moderní router Linksys E3200 a vedle něj také ne moc starý Tenda W311R+, který ovšem oproti E3200 přijde na pár korun. Oba tablety však z nějakého důvodu komunikovaly s routerem Linksys velmi pomalu, že to nestačilo ani na streamování filmu ve standardním rozlišení. Zkusil jsem snad všechna nastavení v routeru, včetně kompletního vypnutí zabezpečení, ovšem nefungovalo vůbec nic. Zato s routerem Tenda pracovaly oba tablety daleko lépe a dosahovaly propustnosti mírně přes 1 Mbps. To stačí i pro streamování filmu v HD rozlišení.

Rozhraní mini USB může posloužit pro nabíjení nebo třeba také k připojení paměťového či jiného zařízení. Díky podpoře USB OTG a dodávané redukci můžeme snadno připojit a ihned začít používat normální desktopovou klávesnici či myš. S úspěchem jsem vyzkoušel klávesnici SteelSeries 6Gv2, u níž by se dalo vytknout jen mírné zpoždění, které však moc nevadilo. Myš CM Storm Recon ale už pracovala bez sebemenšího lagu.

Dále byl vyzkoušen také USB flash disk, který rovněž pracuje bez problémů, takže si pomocí něj můžeme snadno rozšířit kapacitu, pokud by nestačila 32GB karta a 16 GB interní paměti. Popřípadě je možné rovnou připojit mobilní pevný disk, ovšem ten už tablet nezvládne napájet, takže bude třeba zajistit další zdroj energie. Elegantní řešení to tedy nebude, ale zato tak máme možnost připojit třeba 1TB disk, a to se leckdy vyplatí. Co se týče rychlosti kopírování, pak ta byla evidentně limitována výkonem interní paměti, která se moc nepředvedla. V praxi můžeme očekávat rychlost zápisu mezi 6 a 7 MB/s a rychlost čtení kolem 20 MB/s. To by mohlo být lepší.

Rozhraní HDMI funguje skutečně v rozlišení až 1080p, přičemž obrazovka tabletu zůstává po připojení externího displeje či televizoru zapnuta. Stejně tak audio konektor pracuje dobře. Sem tam se ve sluchátkách ozve zapískání či jiný nepatřičný zvuk, ale opravdu jen občas a velmi slabě, že si toho všimnete jen pokud něco zrovna nehraje.

A na konec zbyl slot microSDHC. Ten pojme až 32GB karty, jež se v systému objeví jako vedlejší karta vedle hlavní SD (což je ta integrovaná), čili ne ve složce mnt jako zařízení připojená přes USB. Karta samotná se schová ve svém slotu celá, takže ji můžeme zapojit a zapomenout na ni.

reklama