reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sencor Element 10.1: IPS za hubičku

22.1.2013, Jan Vítek, recenze
Sencor Element 10.1: IPS za hubičku
Téma tabletů není na našem serveru zrovna časté, ovšem tento kousek si pozornost zaslouží. Jedná se o tablet Element 10.1 za rozumnou cenu, jenž je vybavený operačním systémem Android 4.1.1, 16 GB paměti a především 10,1" kapacitním displejem typu IPS...

Výkonnostní testy


Nyní se zaměříme na testy, které vyzkouší nejen zde přítomný dvoujádrový čip Amlogic AML8726-MX pracující na 1,5 GHz a grafické jádro Mali-4003D. Ten by měl poskytnout tabletu slušný výkon, jejž jsme vyzkoušeli v benchmarcích AnTuTu a NenaMark 1. Výsledky jsou zde:











Jak je vidět, tablet Element 10.1 se za své výkony vůbec nemusí stydět. Dnes se prodávají i podstatně dražší tablety (Samsung Galaxy Tab 10.1), jež mají oproti tomuto výrazně nižší výkon. Osobně bych ale ocenil o něco svižnější vykreslování webových stránek, neboť scrollování bylo zvláště u těch složitějších trošku trhané, a to v Opeře i ve výchozím prohlížeči.




Baldur's Gate 2 běžící pod GemRB - klikněte pro zvětšení -


Pro hraní je tento tablet také dobře použitelný. Problémy mu nedělá 3D zobrazení a ani emulace starších titulů. Nicméně některé herní tituly a aplikace rovnou v Play Store hlásily, že nejsou kompatibilní, tudíž ani nešly nainstalovat. Šlo třeba o prohlížeč Chrome nebo hru Dead Trigger.




Duke Nukem 3D - klikněte pro zvětšení -


Tablet také zvládá i jiné tituly, jako například Soldiers of Glory: Moder War či GT Racing Hyundai. Pokud vás zajímají další hry nebo aplikace, zeptejte se v diskuzi.


Výdrž na baterie a nabíjení


Baterie typu Li-Pol má zde kapacitu 6600 mAh a dle aplikace Battery Info má napětí 3,9 V, což by dávalo dohromady kapacitu téměř 26 Wh. Dle specifikací by měl tablet se zapnutým rozhraním Wi-Fi vydržet pracovat až 8 hodin. Ve skutečnosti je to cca 7,5 hodiny při využití webových prohlížečů, probírání se v nastavení a při podobných nenáročných úkonech, přičemž jas obrazovky byl nastaven nízko, cca na čtvrtinu až třetinu (podsvícení obrazovky dokáže výdrž tabletu velmi ovlivnit). Při hraní her jde pak výdrž na baterie pochopitelně dolů, a to na 4 hodiny i méně při hraní Baldur's Gate 2.

S výdrží na baterie můžeme být spokojeni, ovšem co její nabíjení? To trvá poněkud déle, než bychom čekali, a to i přes slušně výkonný adaptér s výkonem 10 W. Nicméně ten dokáže baterii zcela nabít za více než 6 hodin (při prvních nabíjecích cyklech to bylo až 7 hodin), přičemž procenta přibývají poměrně rovnoměrně (po hodině se nedostaneme více než na 20 %). Ke konci nabíjení zpomalí a nejdéle trvá konečný krok, tedy z 99% na 100% kapacity, přičemž adaptér se už při tom evidentně fláká, protože se zcela přestane hřát.


Zkušenosti z provozu


První seznamování s tabletem probíhalo ve znamení řešení problémů, kterých moc nebylo, ale zato byly vydatné. Nejdříve se objevil problém popisovaný již v předchozí kapitole. Rozhraní Wi-Fi bylo po připojení k routeru Linksys E3200 zoufale pomalé a nedařilo se mi to uspokojivě vyřešit. To se podařilo až po připojení k jinému routeru (Tenda W311R+), s nimž už si Wi-Fi na tabletech rozumělo daleko lépe (stejný problém měly oba testované kusy). Co se týče dosahu rozhraní Wi-Fi, pak ten je o něco menší než u notebooku a asi bude velmi záležet na tom, k jakému routeru se připojujete.

Druhý problém se objevil pouze u jednoho tabletu a šlo o velmi rychlé vybíjení baterie v režimu spánku. Přes noc se dokázala ztratit i polovina energie, přičemž nepomohl ani režim letadlo, vypnuté Wi-Fi, deaktivované automatické otáčení obrazu či cokoliv jiného. Problém se spravil sám až po druhém obnovení továrního nastavení, takže po zakoupení tabletu doporučuji ihned ověřit, zda nemáte stejný problém, protože pak vás nebude mrzet, že si obnovením továrního nastavení uvedete tablet do původního stavu.

Jinak tablet fungoval tak, jak měl, samozřejmě až na zmíněné občasné potíže s instalací některých aplikací. Ovšem pokud se budete pokoušet o e-mailový kontakt s českým servisem, můžete si ušetřit námahu. E-maily se totiž vrací jako nedoručené, takže je třeba zkusit jiný způsob.

reklama