reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sencor Element 9.7 v2: levná Retina

1.3.2013, Jan Vítek, recenze
Sencor Element 9.7 v2: levná Retina
Společnost Sencor, která nás nedávno zaujala levným 10,1" tabletem, si tentokráte připravila ještě zajímavější model. Tím je Element 9.7 v2 disponující 9,7" displejem s rozlišením 2048 x 1536. Stejné nabízí také Apple iPad s displejem Retina...

Displej


Dle specifikací by zvolený displej měl být chloubou tohoto tabletu. Jedná se o displej, který má své hlavní specifikace stejné jako model využitý v nejnovějším Apple iPad. Jde tedy o 9,7" a rozlišení 2048 x 1536 (poměr stran 4:3). Samotný displej je typu IPS a na sobě má až příliš viditelnou dotykovou vrstu (ovládání je kapacitní a desetibodové). Jak už bylo uvedeno, především v tmavějších částech obrazu je patrná mřížka dotykového ovládání, čímž Sencor Element 10.1 netrpěl a zde to občas působí rušivě.


Dále tu je otázka samotného rozlišení. To fyzické by tedy mělo být 2048 x 1536, ovšem nastaveno je jiné, a to konkrétně dle aplikace Display Tester 1600 x 1128. To je ostatně normální, neboť i produkty Apple s displeji Retina mají obyčejně nastaveno nižší rozlišení. V tomto případě je 1600 x 1200 (bráno i se spodní lištou) více než dostatečné rozlišení a díky fyzickému rozlišení máme ještě k tomu tu výhodu, že rastr je velmi jemný a pokud jej nebudete zkoumat z pěti centimetrů, ani nerozeznáte jednotlivé body.




- pohled zpříma -


Co se týče barev a jejich podání, pak v tomto ohledu se Sencor Element 9.7 v2 nemá za co stydět. Barvy jsou živé a syté, což se u displeje modelu Element 10.1 vůbec nedalo říci. Displej tak můžeme směle porovnávat s monitorem HP LP2065 (S-IPS), přičemž zde byl rozdíl viditelný spíše jen v podání bílé, za což může LED podsvícení tabletu a nastavená teplota.




- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -


S pozorovacími úhly se ani nemusíme moc zatěžovat, neboť ze všech stran je obraz vidět stejně, čili se stejnými barvami, pouze pochopitelně klesá jeho jas, za což mohou také více viditelné odlesky v krytu displeje. Jas je pak dostatečný i pro využití v prosvětlené místnosti, i když komfort pak samozřejmě zajistí pouze to, když si dáte pozor na odlesky.




- pohled zespoda -


Potěšující také bylo, že displej měl celkem rovnoměrné podsvícení (až na mírně světlejší části u samotných okrajů) byl v plné kondici, čili bez vadných pixelů i subpixelů a aplikace Display Tester také odhalila, že dotyková vrstva opravdu dokáže detekovat až deset prstů najednou. Celkově tedy můžeme být spokojeni a zapomenout se dá i na mřížku dotykového rozhraní, která se připomene jen občas.




- klikněte pro zvětšení -


A aby byl ještě patrný rozdíl mezi displejem, jejž můžeme označit jako Retina a vcelku normálním displejem tabletu Element 10.1, připravil jsem malé srovnání s využitím malé ikonky (na displeji Element 10.1 zabírá cca 11 x 11 mm - u Element 9.7 v2 asi 9 x 9 mm). Rozdíl je celkem jasný - nalevo je displej s fyzickým rozlišením 2560 x 1536 a napravo pak 1280 x 800.


Zvukový systém


Tento tablet již má své 1W reproduktory umístěny na bocích, díky čemuž může plně vyniknout efekt sterea, ovšem na druhou stranu je tu jiný problém. Reproduktory jsou umístěny až u samotných dolních rohů a pokud se tedy tablet vezmete do rukou tak, abyste mohli palci případně dosáhnout na virtuální klávesnici, pak si reproduktory nejspíše ucpete. Jistě je možné vzít tablet do rukou i tak, aby se to nestalo, ale přesto by bylo lepší, kdyby reproduktory byly více nahoře, třeba v pozici čtečky karet micro SD.

Kvalita zvuku nás nepřekvapila. Pro poslech hudby je pochopitelně zcela nedostačující vzhledem k silnému zkreslení, nízkému výkonu, absenci basů a tleskavým výškám. Nicméně pro přehrávání videí nám reproduktory bohatě postačí. Ale co sluchátka?

Dodávaná firemní sluchátka do uší IMPERIAL při běžné práci odhalí tu nepříjemnou vlastnost, že když s tabletem zrovna pracujeme, ozývá se v nich šum a občas i pískot. Stačí ale na tablet asi tři sekundy nesáhnout a šum ihned zmizí, takže to můžeme vidět tak, že šum způsobuje probuzený procesor. Kvalita sluchátek také není nejvyšší. Osobně mi vadí tento typ do uší už jen proto, že se do ucha přenáší rušivé zvuky přes samotný kabel, kterého se stačí dotknout a hned je to slyšet, nicméně to samozřejmě není vada těchto sluchátek. Ona samotná by ale nemusela být ve všem tak podřízena basům. Občas jsem si připadal, jako bych poslouchal hudbu pod vodou, až tak byly basy přehnané a dynamika zvuku naopak slabá.

Ve svém momentálním rozpoložení jsem použil pro porovnání kvalit různých sluchátek soubor (nejen, ale především) písniček od Jany Vébrové, což jen ukázalo, že vokály jsou nepřítelem sluchátek IMPERIAL, jakož i jiná kvalitní hudba.

Jako sluchátka dodávaná v rámci příslušenství je můžeme akceptovat, ale pokud to s hudbou myslíte vážněji a ve vašem playlistu se pohybují rychlejší kytary nebo beaty, raději je ani nevybalujte, neboť nesnesou srovnání ani s obstarožními Sennheisery HD-497. Ostatně samotný výstup tabletu by také mohl poskytnou čistší zvuk, ale s lepšími sluchátky z něj rozhodně dokážete vykřesat lepší zvuk než se Sencor IMPERIAL.


Kamera


Zadní kamera nabízí rozlišení 2 Mpix, což dnes nikoho neohromí a v konkurenci ostatních tabletů jde o slabinu. Bohužel v tomto ohledu jsme zůstali na tom samém, co předvedl Element 10.1, pokud tedy nepočítáme přední kameru, která získala větší rozlišení, které je ovšem stejné jako má i zadní. Sencor jednoduše odsouvá téma kamer na vedlejší kolej a při porovnání kvalit obou jeho zmíněných tabletů nám tento vychází ještě hůře, a to při zabírání interiéru, tak exteriéru, kde nedokáže správně vyvážit bílou:




- klikněte pro zvětšení -


Hlavní kamera má tedy všechny nedostatky, které byly zmíněny v předchozí recenzi. Její optika má tedy k dokonalosti daleko (chybí také automatické ostření) a rozlišení je nízké, takže i výstup je neostrý, při nedostatku osvětlení scény silně zašumělý, barvy také nejsou moc výrazné a focení v protisvětle bychom raději ani neměli zkoušet.




- klikněte pro zvětšení -


Tuto kameru tak překoná kdejaký mobilní telefon, i když je tedy jasné, že bychom neměli považovat třídu tabletů za "něco víc". A abychom nezapomněli, bylo ještě vytvořeno video, aby se ukázala i tato schopnost. Naleznete ho zde (3,2 MB, mp4).




- klikněte pro zvětšení -


Ergonomie


Potěšilo mě, že díky ostré hraně hliníkového těla můžeme tento tablet klidně o něco opřít na stole, aniž by ihned sjel dolů. To u Elementu 10.1 neplatí, neboť jeho hrany jsou hladké a neudrží se. Pak už jsem také mluvil o rozmístění reproduktoru a tom problému, že si je můžete snadno ucpat dlaněmi. Tablet sice můžete obrátit tak, aby reproduktory byly nahoře, ale pak budete mít stereo převráceno a také tlačítka pro ovládání nebudou tam, kde mají být. Ovšem tím nechci říci, že by byla špatně dosažitelná, to spíše naopak, takže si možná toto otočené držení tabletu můžete nakonec i oblíbit.

Hmotnost tohoto tabletu (cca 650 gramů) je v normě, konektory jsou vesměs umístěny na jednom místě a uprostřed kratší hrany, takže ty by také neměly vadit a jak už jsem uvedl, příhodné je umístění tlačítka Power stran všech ostatních tlačítek. K povinné výbavě pak přibylo tlačítko zpět, které má stejnou funkci jako to virtuální v OS Android a bude záležet jen na vás, jaké si oblíbíte.
reklama