reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Šest herních klávesnic v testu

27.1.2009, Jan Vítek, recenze
Šest herních klávesnic v testu
V dnešní recenzi oprášíme téma počítačových klávesnic. Ty byly vybrány s ohledem na herní účely, takže se setkáme s tradičními výrobci, kteří s tím už mají zkušenosti. Půjde o A4Tech, Genius, Logitech, Microsoft, OCZ a Saitek. Pojďme se na ně podívat.

Genius LuxeMate 525 "Star Cruiser"


Hvězdný křižník v podání Geniusu přichází v tradičním červeno-bílém obalu a už podle velikosti krabice můžeme usuzovat, že nepůjde o malou klávesnici. Genius je celkem oblíbený pro svou širokou nabídku levných periferií, ale jinak není považován za příliš renomovaného výrobce z hlediska kvality. K tomu tu máme jiné společnosti, které si ale za kvalitu pochopitelně nechají dobře zaplatit.



Tato klávesnice je skutečně dlouhá, což může někomu činit problémy, protože takto budete při používání herního bloku a myši dost rozpažení. Tělo Star Cruiseru je také poměrně štíhlé a "měkké", takže se tato klávesnice celkem ochotně pod tlakem kroutí. Využity jsou zde tři různé plasty - rámeček je průhledný, horní část těla tmavě stříbrná a zbytek tmavě šedý. Co se týče funkcí, Genius hovoří o zabudované 64kB paměti dovolující uložení až 10 profilů (dalších 90 se uloží v počítači) a stejně jako předchozí A4Tech i tento model má být odolný proti polití tekutinou.


- klikněte pro zvětšení -

Zaměříme se nejdříve na hlavní část klávesnice, která bohužel musela trochu ustoupit hernímu bloku, což se podepsalo na její střední části. Začneme nahoře, kde se setkáme s F klávesami. Linka horních kláves přes Print Screen, Scroll Lock a Pause/Break netradičně pokračuje až nad numerický blok, kde můžeme vidět Home, End, Page Up a Page Down. To je přímý důsledek toho, že ve střední části na tyto klávesy nezbylo místo. Dokázal se tam ale vměstnat dlouhý svislý Delete a nad něj Insert.

Model
LuxeMate 525 "Star Cruiser"
Rozměry
451 x 183 x 27 mm
Hmotnost
694 g
Rozhraní
USB, 2x audio
Spec. klávesy
herní klávesy
Podsvícení
ne
Ostatní
multimediální tlačítka, audio (sluchátka, mikrofon)

Směrové klávesy pak byly vklíněny mezi numerický blok, jenž je tak trochu zdeformovaný a hlavní blok. U toho si můžeme všimnout, že oba Shifty zůstaly dlouhé, stejně tak Backspace, avšak Enter musel ustoupit zpětnému lomítku/rouře.



Pokračovat budeme na levé straně, o niž v tomto případě primárně jde. Nabízená numerická část je přímo uzpůsobena k hraní akčních 3D her, což můžeme snadno uhádnout již podle rozložení kláves, ale také z jejich označení (Jump, Reload). Nabízené klávesy v podstatě odpovídají klasické klávesnici s tlačítky ASWD, ale výrobce se zde snažil našim prstům nabídnout podstatně komfortnější prostředí. Máme zde tak hlavní šestici směrových kláves a okolo nich rozmístěná další tlačítka pro různé účely.



Osobně se mi příliš nezamlouvá, že nám výrobce v podstatě nutí svůj styl rozložení kláves, jenž však vychází z klasických nastavení u 3D her. Klávesu Jump tedy najdeme vpravo dole, takže ta je v pozici mezerníku, jenž se pro tuto funkci běžně používá. Pokud ale máte v oblibě jiné nastavení, pak si pravděpodobně tomuto tlačítku přiřadíte jinou funkci a pak bude trošku divné, když budete pomocí Jump například měnit módy zbraní.



Také tlačítka Ctrl, Alt, Shift a Tab v podstatě simulují svou klasickou pozici, takže netradiční jsou pouze nahoře zelená tlačítka a vpravo čtveřice R, Z, X, C. Tlačítka M1, M2 a M3 můžeme z tohoto vynechat, protože ta slouží pouze k přepínání profilů. Příliš výhod tedy ve speciálním herním bloku nevidím, avšak bude záležet také na tom, co nám nabídne obslužný program.



A nakonec se podíváme na tlačítka v horním stříbrném pruhu. Tam je celkem 12 speciálních tlačítek rozdělených na dva bloky a zcela vpravo pak osamělé tlačítko pro uzamknutí počítače. Oněch 12 tlačítek nás svými funkcemi rozhodně nepřekvapí - slouží k ovládání multimédií, nastavování hlasitosti a ke spouštění oblíbených aplikací. To by bylo z kláves vše, avšak těmi možnosti Star Cruiseru nekončí.




Genius nám zde totiž nabídne ještě dva audio konektory pro 3,5mm jacky. Jeden slouží pro sluchátka a druhý pro mikrofon, což je u herní klávesnice celkem užitečná funkce. Pro tento účel jsou také na jednom kabelu společně s USB konektorem vyvedeny dva jacky, které patří do základní desky či zvukové karty.



Spodní strana ukáže dvě jednoduché vyklápěcí nožky, jež svou mohutností zrovna nenadchnou a nesmí chybět ani gumové podložky proti klouzání.


- klikněte pro zvětšení -




Zkušenosti z provozu


V první kapitole jsme nezačali zrovna pozitivně, a tak snad se Genius pochlapí a nabídne něco, co bude stát za řeč. Asi první, co vás na tomto modelu zaujme, je znatelně tužší stisk kláves, které mají sice "notebookovou podobu", ale odpor kladou větší, než s jakým se obecně u notebooků setkáme. S notebookovými klávesnicemi je si tato ještě podobná celkovým rozložením. Až na úzký proužek mezi hlavním a numerickým blokem, popřípadě proužek pod funkčními klávesami jde o jednolité pole, kde se uživatelé mohou alespoň zpočátku těžko orientovat. Zvláště nepříjemně je toto znát u šipek. Klávesnice dále neposkytuje žádnou oporu pro zápěstí, ale to není vzhledem k jejímu nízkému profilu velkým problémem.

Nám zde ale jde také o herní tlačítka na levé straně. Ta nám bez doprovodného software jsou pouze schopná suplovat ostatní klávesy. Zelená tlačítka tedy horní řadu numerických kláves, šipky klávesy ASWD, Jump jako mezerník, atp. Genius nám však naštěstí nabídne software přímo určený pro tuto klávesnici, a tak se naštěstí neopakuje předchozí situace u modely A4Tech G800.


- klikněte pro zvětšení -

Nyní se tedy již dostáváme k doprovodnému software. Ovšem ať ten je jakýkoliv chce, už z pouhého pohledu je jasné, že LuxeMate 525 se hodí spíše pro hraní 3D akčních her. Prostředí aplikace nás nijak nepřekvapí. Jednoduše si vybereme tlačítko a k němu si přiřadíme zvolené makro způsobem, jaký je zřejmý z obrázku dole. Probíhá to stejně jako u sofwaru Logitechu pomocí tlačítka Record, po jeho stisknutí namačkáme potřebnou kombinaci kláves a poté opět stiskneme Record. Následně je možné k jednotlivým akcím přiřadit zpoždění od 50 do 200 ms.

Zde si již ale všimneme, že jednotlivé oblasti nejsou dostatečně popsány a tooltipy tento software nenabízí. Ale funkcí zde není tolik, abychom si vše zakrátko nezapamatovali. Pokud vás ale zajímá, k čemu slouží v hlavním okně Upload/Download, pak to je zde pro přenosy nastavení mezi interní pamětí klávesnice a počítačem. Ovšem na to, že klávesnice má pouze 64 kB, je minutový přenos až příliš. V okně pro tvorbu maker je také možné makra kopírovat z ostatních tlačítek a zvolit si způsob jeho provedení - buď jej provést jen jednou, nebo při držení tlačítka opakovaně a poté jej provádět neustále po zvolené pauze čtvrt až jedna sekunda.



Dále software nabízí konfiguraci stříbrných tlačítek v horní části klávesnice. K většině z nich si zde můžeme nastavit spuštění libovolného programu, jak je vidět na obrázku, ale tlačítka pro ovládání multimédií a hlasitosti přemapovat nelze.



Po nějaké době hraní mohu říci, že speciální tlačítka pracují sice poměrně dobře, ale než se naučíte nacházet zelená čísla i poslepu, bude to trvat. U takové staré Logitech G15 nebo G11, kde jsou G klávesy po trojicích, to vůbec není problém. Tam celkem přirozeně použijete tři nejdelší prsty a těmi jednoduše posunujete nahoru a dolů. Zde je technicky možné použít všech pět prstů, ale to chce daleko více cviku.
reklama