reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Šest herních klávesnic v testu

27.1.2009, Jan Vítek, recenze
Šest herních klávesnic v testu
V dnešní recenzi oprášíme téma počítačových klávesnic. Ty byly vybrány s ohledem na herní účely, takže se setkáme s tradičními výrobci, kteří s tím už mají zkušenosti. Půjde o A4Tech, Genius, Logitech, Microsoft, OCZ a Saitek. Pojďme se na ně podívat.

OCZ Elixir Gaming Keyboard


Společnost OCZ do testu přispěchala se zástupcem své relativně nové řady herních periferií s označením Alchemy. Jde o klávesnici Elixir, která přichází stejně jako ostatní modely v podlouhlé papírové krabici.



Z této krabice kromě samotné klávesnice vytáhneme ještě také náhradní klávesy Shift, W, A, S, D, směrové šipky a mezerník. Klávesy zde totiž mají zdrsnělý pogumovaný povrch, jenž se časem může odrhnout, a tak nám jsou nabízeny klávesy, které budou postiženy zřejmě nejvíce. Za zmínku také stojí, že OCZ k Elixiru přidává také tištěného stručného průvodce v češtině.

Model
Elixir Gaming Keyboard
Rozměry
508 x 199 x 29 mm
Hmotnost
839 g
Rozhraní
USB
Spec. klávesy
10 kláves
Podsvícení
ne
Ostatní
multimediální tlačítka, profily

OCZ Elixir je poměrně velký, za což mohou především speciální klávesy, jež výrobce usadil výhradně po stranách normálních kláves. Elixir je ale také na své rozměry poměrně lehký a nepůsobí příliš odolným dojmem. Samozřejmě ale pokud do něj nebudeme třískat, něco určitě vydrží.


- klikněte pro zvětšení -

Podívejme se nejdříve na hlavní klávesy. Jak jsem u minulého Microsoftu připomínal dlouhou klávesu Delete, pak zde se s ní k mé nelibosti setkáme. Insert byl tedy v důsledku toho odsunut nahoru vedle Print Screen. Enter je jinak dvouřádkový, Backspace a pravý Shift jsou dlouhé, pouze levý Shift se musel kvůli zpětnému lomítku uskrovnit. Směrové šipky byly vklíněny mezi dva bloky kláves, čímž se ušetřilo nějaké místo.



Dále nám jistě neunikne, že dole vlevo něco chybí. Někteří výrobci pomocí přepínačů levou klávesu Windows deaktivují, ale OCZ na to šlo od lesa a tuto klávesu úplně vypustilo. Zpracování veškerých kláves je podobné jako u předchozího Microsoftu, takže jde o takový hybrid mezi notebookovým a desktopovým typem. Výrobce zde využil černé plasty, přesněji kombinaci lesklého a drsného. Část pro položení zápěstí má také na sobě texturu, s níž se snaží imitovat povrch kůže.



Nyní se zaměříme na speciální klávesy a možnosti Elixiru. Výrobce popisuje, že klávesnice je obdařena 10 modrými tlačítky s až 3 profily, dále 7 "internetovými" tlačítky a 8 pro ovládání multimédií. Modré klávesy byly umístěny po pěti na obě strany (vlevo L jako left a vpravo R jako right) a jsou díky své barvě vidět na první pohled. Otázkou je, jak dobře budou využitelná tlačítka na pravé straně pro herní účely. K modrým klávesám se váže také Mode nad numerickým blokem. Tím cyklicky přepínáme mezi třemi profily, což indikují tři LED v pravé horní části.



Pak se dostáváme k malým černým tlačítkům, jež jsou uloženy na samých koncích klávesnice. Vlevo je to postupně seshora přepínání mezi normálním a herním režimem, což se týká rozložení kláves, dále tlačítka pro otevření okna My Computer, výchozího e-mailového klienta, výchozí homepage a oblíbených položek. Dále je zde spojené kolébkové tlačítko pro pohyb zpět a vpřed v prohlížeči a nakonec obnovení stránky, což je celkem zbytečné, když k tomu existuje běžně známý ekvivalent F5.



Na pravé straně pak máme multimediální tlačítka. Nahoře je to otevření výchozího přehrávače hudby, pak čtyři pro ovládání přehrávání a nakonec ovládání hlasitosti a funkce ztišení (mute).



Spodní strana nepřinese žádné překvapení. Jsou zde samozřejmě gumové podložky a pak také poměrně silné nožky, takže v tomto ohledu žádný problém.


- klikněte pro zvětšení -




Zkušenosti z provozu


OCZ ke své klávesnici dodává jednoduchý software, pomocí něhož si lze nastavit tlačítka pro různá makra, zvolit profily a změnit nastavení vybraných tlačítek.


- klikněte pro zvětšení -

Hlavní okno zobrazí fotografii klávesnice, dle níž se můžeme snadno zorientovat mezi nabízenými funkcemi. Vše je maximálně jednoduché. Jednoduše si vybereme makro klávesu a kliknutím na ni si otevřeme další okno.



V tom se nám zobrazí případné aktuální makro a pod ním prostor pro zadání nového makra. Jak je vidět, zvlášť se detekuje stisk i puštění kláves a možné je také do makra přidávat mezery.



Příslušné makro se pak zobrazí i v hlavním okně aplikace, kde máme ještě možnost volby mezi profily a také jejich uložení či opětovné obnovení. Uložení profilů se tedy děje v rámci doprovodného softwaru na pevný disk (soubory *.conf)

Co se týče práce se samotnou klávesnicí, pak zde nevím proč, ale stále jsem levou rukou místo na okrajová písmena stále sahal po Tabulátoru a Caps Lock, což bylo velmi nepříjemné. Přitom jsem na notebookovou klávesnici zvyklý a co jsem mohl poměřit, tak velikostně ani rozložením kláves se od sebe téměř neliší. Možná to bylo tím, že makro tlačítka jsou dosti zvýrazněna, což je i periferně znatelné a nutí to u levé strany sahat dále, než je nutné. Ovšem právě to se hodí pro herní účely, protože na ostatní klávesy jsme zvyklí a díky zvýraznění se mezi modrými klávesami zorientujeme rychle. V desktopovém prostředí mají tyto klávesy mimochodem ještě jako nenakonfigurované dost rozdílné funkce a rozhodně ne všude stejné. Většinou ale fungují jako F-klávesy, ale jindy dokáží vyvádět psí kusy.

V ostatních ohledech nemám výhrady. Pogumovaný povrch kláves je příjemný na dotyk a potěšeni budou také ti, kterým ostré plastové cvakání kláves leze na nervy. Klávesnice OCZ Elixir se tedy dá považovat i za tichou a poskytuje dobrou oporu pro zápěstí, i když zde výrobce mohl nabídnout lepší povrch než jen tvrdý plast s texturou kůže. Na druhou stranu, měkkých podložek, jako mají ergonomické klávesnice, se u herních modelů dočkáme jen těžko.
reklama