reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Šest SSD ve srovnávacím testu

8.6.2010, Jan Vítek, recenze
Šest SSD ve srovnávacím testu
Nabídka výrobců SSD se stále rozšiřuje, a tak bude jistě stát za to si ji trošku zmapovat dnešním testem šesti SSD od stejného počtu nových výrobců. Představí se modely firem A-Data, Corsair, Kingston, OCZ, Patriot a Western Digital.

A-Data S592 128 GB


Řada A-Data S592 je tu s námi již téměř rok, ale stále jde o aktuální modely, které jsou k dispozici v kapacitách 64, 128 a 256 GB. Distribuují se v bílých papírových krabičkách, kde jsou chráněny ještě plastovými výlisky a kromě toho mají u sebe už pouze jednoduchý manuál, který jinak nestojí za řeč.



Podívejme se na jejich specifikace:

Model
A-Data S592 128 GB
Buňky NAND Flash
MLC
Max. čtení (MB/s)
250
Max. zápis (MB/s)
190
IOPS
6740 / 2851
MTBF
-
Firmware (kontroler)
FW1819 (Indilinx)
Podpora TRIM
ano
Rozměry
100 x 70 x 8 mm
Hmotnost
55 gramů
Záruční lhůta
-

Disk přichází v černém plastovém provedení s modrou samolepkou na vrchu. Výrobce o něm příliš informací neprozrazuje, ale aspoň že se dozvíme jednu z nejdůležitějších - hodnotu IOPS pro čtení a zápis, která nám však dech rozhodně nevyrazí. Nebýt té, tak informace o maximálních hodnotách čtení a zápisu by samy o sobě vypadaly celkem dobře.



V tiskové zprávě uvádějící tato SSD na trh také výrobce hovoří o startu operačního systému Windows 7 v času 20 sekund a také nám nabízí download bezpečnostní aplikace Norton Internet Security 2009, avšak pouze 60denní zkušební verze.

Více se o tomto SSD bohužel nedozvíme, protože A-Data o něm mluví pouze vágně. Prozradí nám, že obsahuje "speciální mobilní paměť SDRAM", jako by to bylo něco výjimečného a nový kontroler, ale opět se přesně nedozvíme jaký. Nějaké informace nám ale zprostředkuje třeba h2benchw či CrystalDiskInfo a třeba to, že toto SSD podporuje funkci TRIM a obsahuje příslušný firmware FW1819, což odpovídá kontrolerům značky Indilinx.
reklama