reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Šest SSD ve srovnávacím testu

8.6.2010, Jan Vítek, recenze
Šest SSD ve srovnávacím testu
Nabídka výrobců SSD se stále rozšiřuje, a tak bude jistě stát za to si ji trošku zmapovat dnešním testem šesti SSD od stejného počtu nových výrobců. Představí se modely firem A-Data, Corsair, Kingston, OCZ, Patriot a Western Digital.

Patriot Torqx M28 128 GB


V jedné z největších krabic se ukrývá Torqx M28 ve 128GB provedení od společnosti Patriot, již známe především jako výrobce pamětí. Ta se na obalu chlubí tím, že na trhu působí již 25 let. Uvnitř jsou dva velké plastové výlisky dobře chránící jednak samotné SSD a pak také stejná redukce pro 3,5" šachtu, jako je i u SSD značek Corsair a OCZ. Pouze má na sobě jiný nápis.



Nyní se podívejme na specifikace, jež můžeme s ohledem na maximální přenosové rychlosti zápisu hodnotit jako velmi dobré.

Model
Patriot Torqx M28 128 GB
Buňky NAND Flash
MLC
Max. čtení (MB/s)
220
Max. zápis (MB/s)
200
IOPS
-
MTBF
1 milion hodin
Firmware (kontroler)
VBM19C1Q (Samsung S3C29RBB01)
Podpora TRIM
ano
Rozměry
100 x 70 x 10 mm
Hmotnost
83 gramů
Záruční lhůta
10 let
Cena
cca 8700 Kč

SSD Torqx M28 se dodávají v kapacitách 64, 128 a 256 GB a jak je celkem běžné, nejmenší verze se od ostatních liší v maximálních rychlostech přenosu dat, přesněji při zápisu, který u ní klesá z 200 na 140 MB/s. Přitom jsou ale ostatní udávané specifikace stejné, tedy buňky MLC u pamětí NAND Flash a interní vyrovnávací paměť typu DRAM s kapacitou 128 MB.



Co se týče kontroleru, pak první verze SSD Patriot Torqx využívala rozšířený Indilinx Barefoot (kromě poloviční vyrovnávací paměti), zatímco tato by již měla v sobě nést kontroler S3C29RBB01 od firmy Samsung, stejně jako v modelech OCZ Summit nebo v originálních discích Samsung (třeba 256GB model s krásným názvem MMDOE56G5MXP-0VB). Ostatně, pokud disk zapojíme do systému, pak ten se ohlásí jako Samsung MMCRE28G5MXP-MVB ATA Device. Ty jsou mimochodem využívané také v noteboocích MacBook Pro.



Zpracováním mě toto SSD však bohužel nepřesvědčilo. Je pravda, že sice využívá pěknou broušenou kovovou schránku, jenomže co naplat, když výrobce se ani nenamáhá vnitřní plošný spoj s elektronickými součástkami uvnitř nějak ukotvit.

Pomocí CrystalDiskInfo se dozvíme, že podpora funkce TRIM je zahrnuta i v tomto disku a navíc byl vysvícen dokonce i AAM (akustický management), i když ten má pochopitelně smysl, respektive může fungovat pouze u klasických plotnových pevných disků.
reklama