reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sharkoon Rebel12 Value: variabilní věž

19.2.2008, Jan Vítek, recenze
Sharkoon Rebel12 Value: variabilní věž
Od Sharkoonu jsme testovali menší skříň s názvem Revenge. Teď je na čase si představit řadu Rebel12, jež je zástupcem typu BigTower a přichází ve verzích Value a Economy. Liší se tím, že Value má velký boční ventilátor, kde Economy má pouze průduchy.
Sharkoon Rebel12 se otevírá klasicky odšroubováním dvou přítlačných šroubků a vysunutím bočnice směrem dozadu. Druhá se odstraňuje stejně a to bude nutné k tomu, abychom mohli nainstalovat 5,25" zařízení, protože se k šachtám potřebujeme dostat z obou stran.


- klikněte pro zvětšení -

Interiér je zjednodušený na maximum, z čehož také vyplývá, že budeme mít k dispozici dostatek prostoru. To jsme ale již mohli tušit dle specifikací, kde figuruje formát Extended ATX. Základní deska se tedy instaluje zcela nahoru, kde má k dispozici celistvý tray, zdroj pak pod ní ventilátorem vzhůru a nakonec jsou zcela dole dva koše pro šest 3,5" pevných disků. Ventilátor v levé bočnici vypadá stejně jako všechny ostatní, s nimiž jsem měl tu čest se setkat, má tedy kulatou mřížku, modré podsvícení stejně jako přední kousek a otáčí se rychlostí 650 RPM, přičemž vydává nízko položený hučivý hluk. Jeho otáčky jsem si však bohužel nemohl přečíst ve specifikacích, protože v manuálu ani na stránkách firmy žádné nejsou. Otáčky jsou tedy naměřené SpeedFanem díky tomu, že boční ventilátor se napájí pomocí 3pinového konektoru i Peripheral Power konektoru. To samé se bohužel nedá říci o předním 140mm ventilátoru, jenž je napájen pouze přes Peripheral Power, a tak si jeho otáčky nezjistíme. Odhadoval bych je však na cca 1000 RPM.



Při pohledu z pravé strany se můžeme podívat na opačnou tvář traye základní desky a také další sadu plastových zámků mechanik. Na zpracování vnitřku se mi líbila ještě jedna věc - veškeré hrany jsou zaobleny, takže jsem mel problémy byť jen změřit tloušťku plechu.



V zadní části skříně si můžeme prohlédnout především pozici pro zadní ventilátor, kde se 120mm verze montuje frajersky trochu nakřivo, jak můžeme vidět dle umístění otvorů. A dole to jsou dvě zmíněné šachty pro pevné disky, kde využijeme plastové ližiny. Nad ně se pak umístí zdroj, který bude mít od nich jistý odstup. Aby se zadní panel méně namáhal, připravil nám Sharkoon v příslušenství dva nalepovací gumové podstavce. Ty si můžeme libovolně umístit tak, aby na ně zdroj pohodlně dosedl.



Přední šachta je odshora až dolů osazena stejnými pozicemi, které si můžeme sami upravit kromě té zcela nahoře, kde je redukce pro 3,5" zařízení umístěna natrvalo. Jinak se ale můžeme svobodně rozhodnout, jesli využijeme plastové zámky s otočným knoflíkem pro jejich zajištění, nebo využijeme klasické šroubky. K dispozici máme také dvě sady kovových redukcí pro instalaci interních 3,5" zařízení, takže pevných disků se dovnitř vejde se základním vybavením osm. A nakonec je zde průhledný, modře podsvícený ventilátor, jehož rámeček si také můžeme snadno posunovat. Sharkoon ale doporučuje pozici, kterou vidíme na fotografii.



Prohlédneme si skříň také zepředu bez nainstalovaných záslepek. Zde je jasně viditelný přední ventilátor se stejně uzpůsobeným roštem, jaký je v zadní části. Stokrát raději bych ale viděl, kdyby zde byl místo roštu jednoduše vyřízlý kruh, však ventilátor bude stejně krytý záslepkami a průduchy takhle budou proud vzduchu zbytečně omezovat a také zvýší hluk.



A nakonec je tu příslušenství. Instalaci pomocí obrázků a textu v němčině, angličtině, francouzštině, italštině, španělštině, holandštině, portugalštině a polštině popisuje manuál. Pak zde máme jednu záslepku pro externí 3,5" zařízení, dvě kovové redukce do hlavní šachty, sadu ližin pro instalaci pevných disků a nakonec sáček se šroubky, distančními sloupky, podložkami, gumovými podstavci pod napájecí zdroj a celými dvěma stahovacími pásky. Příslušenství se tedy jako celek dá považovat za standardní.



reklama