reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sharkoon Scorpio 1000: modrá moderna

21.3.2011, Jan Vítek, recenze
Sharkoon Scorpio 1000: modrá moderna
Společnost Sharkoon nám v letošním únoru představila nové modely skříní Scorpio 1000 a 2000, které prezentuje jako moderní a funkční schránky i pro výkonné sestavy. My si dnes vyzkoušíme model 1000, jenž má v přední masce zasazen modře podsvícený ventilátor.
Kapitoly článku:
Jeden by řekl, že móda modře podsvícených ventilátorů je už pasé, ale hleďme, Sharkoon se rozhodl ji resuscitovat a vrazit nám jeden takový kousek přímo do předního panelu své zbrusu nové skříně. To ale není nic, co by se za momentík nedalo malými klešťičkami napravit, ale třeba se také dočkáme osvíceného tlačítka, které nám diody instatně vypne.


Pokud nejste zrovna zvědaví na vykujující a svítící ventilátor, můžete si tedy zvolit model Scorpio 2000, jenž má čelní masku plnou naprosto stejných záslepek, ovšem dole také nechybí dvě hot-swap pozice pro 3,5" disky s rozhraním SATA. Ovšem připravte se na to, že i tak je pod polem děrovaných záslepek schovaný ventilátor s modrými LED, jen není na první pohled vidět.



Sharkoon Scorpio 1000 přichází v klasické lepenkové krabici, která je vyplněna ochrannými bloky a samotná skříň ještě zabalena v igelitovém vaku. Nyní přicházejí na řadu specifikace, které nám o skříni leccos řeknou.

Model
Sharkoon Scorpio 1000
Rozměry
210 x 503 x 500 mm (Š x V x H)
Hmotnost
7,26 kg
Materiál
0,6 - 0,8 mm SECC, plast
Kompatibilita
ATX, Micro ATX
grafické karty s délkou maximálně 34 cm
procesorový chladič s výškou do 16 cm
napájecí zdroj s délkou maximálně 25,5 cm
Přední I/O
2x USB 2.0, 1x eSATA, HD/AC’97 Audio
Sloty
7x
Šachty
4x 5,25"
3 x 3,5" + 2x Hot-Swap 3,5"
4x 2,5"
Chlazení
přední 120mm ventilátor s modrými LED
zadní 120mm ventilátor
2x boční 120mm ventilátory či 1x 200mm (volitelné)
2x vrchní 120/140mm ventilátory (volitelné)
Verze
Scorpio 1000 s viditelným předním ventilátorem s modrými LED
Scorpio 2000 se schovaným předním ventilátorem

Výrobci již začali ve specifikacích celkem běžně udávat, jak dlouhé karty a jak vysoké chladiče procesoru do jejich skříní můžeme umístit a zde se dozvíme i o maximální délce (či o hloubce v kontextu s rozměry skříně) napájecího zdroje. Scorpio 1000 jinak svými rozměry odpovídá běžné moderní skříni typu Middle Tower a hmotnost 7,26 kg bohužel i odpovídá použitému materiálu SECC. Ten má převážně tloušťku 0,6 mm, a to u velkých plechů, jako jsou bočnice a v kritických místech se použil 0,8mm plech. Ve výsledku tato skříň není bez umístěných bočnic příliš stabilní.

Za zmínku stojí dvojice spodních pozic v předním panelu, které hostí 3,5" disky s rozhraním SATA a podporují funkci hot-swap. To je stejná výbava, jakou disponuje i nedávno recenzovaná Enermax Hoplite a jak brzy uvidíme, není to žádná náhoda. Obě skříně totiž mají stejný základ, což dnes už asi nikoho nepřekvapí. Podobný je tak i jejich systém chlazení sestávající z dvou 120mm ventilátoru (vepředu a vzadu), které již dostaneme v základní verzi a pak tu jsou další boční a vrchní pozice pro vetší modely.


- klikněte pro zvětšení -

Na druhou stranu Scorpio 1000 postrádá u předních záslepek prachové filtry, nemá vrchní dokovací stanici pro pevný disk a také nedisponuje možností přivést od zadního I/O panelu základní desky konektivitu USB 3.0. Je však otázka, zda můžeme považovat tlusté kabely vedoucí skrz skříň až ke svým konektorům za výhodu. Zcela jistě to je ale nouzové řešení do té doby, než se na základní desky začnou běžně dávat headery s USB 3.0.

Poslední zajímavostí, kterou nabídnou specifikace, je celkem čtveřice pozic vyhrazených pro 2,5" zařízení. Ty jsou bezesporu určeny pro SSD a ne pro mobilní pevné disky, i když bych chtěl vidět sestavu nacpanou do skříně za 2000 Kč, kde budou figurovat čtyři SSD.


Zpracování skříně


Všímejme si ale nyní už designu této skříně. Ten není nijak neobvyklý a bohužel i jeho materiály odpovídají dnešní stále ještě přetrvávající módě. To odnesl rám předního panelu, který je černý, hladký a velmi lesklý, takže se připravte na to, že po rozbalení skříně a sloupnutí ochranné fólie už asi nikdy nebude vypadat čistě.

V masce máme nahoře zasazena tlačítka, konektory a LED, na něž se ještě podíváme, pak tu jsou čistě plastové záslepky mechanikových pozic bez prachových filtrů, pod nimi se nachází kovová maska předního ventilátoru a nakonec opět plastová dvířka se zmíněnými dvěma hot-swap pozicemi pro disky. A právě sem se výrobce rozhodl umístit své logo.



Dvířka mají dobře známý zámek, jenž se otvírá i zavírá stiskem dvířek a pak tu jsou také obvyklé kovoé šuplíky s vlastními zámky. Pevné disky tedy bude stačit do nich přišroubovat, pak je jedním pohybem zapojit, provést třeba zálohu dat a opětovně vypojit bez nutnosti vypínat počítač.



Při pohledu z boku nás asi nejdříve zaujme tvar skříně určený svažujícím se vrchním panelem, který je celý vyroben z jednoho kusu plastu. Alespoň že ten už nemá lesklou povrchovou úpravu, protože ten neustále čistit by už bylo opravdové utrpení. Bočnice je stejně jako u Enermax Hoplite vypoulena, a to na obou stranách. Zde se to hodí kvůli tomu, že případné ventilátory pak nebudou tak moc zasahovat do vnitřního prostoru. Mimochodem se sem vejdou buď dva 120mm, nebo jeden 200mm.


- klikněte pro zvětšení -

Druhá bočnice má stejný profil, pouze je pochopitelně bez ventilátorových pozic. Mezi ní a trayem pro základní desku není příliš místa, a tak se nám rozšířený střed bočnice bude velmi hodit pro vedení kabelů tímto úzkým prostorem. Bez něj bychom tlustý svazek hlavního napájecího kabelu jen těžko protáhli.


- klikněte pro zvětšení -

O tom, že Hoplite a Scorpio 1000 či 2000 používají stejný základ, nás přesvědčí pohled na zadní část skříně, která je v obou případech až na nepodstatné detaily naprosto stejná. V čem se tedy skříně liší? Kromě již zmíněné výbavy to je v podstatě pouze provedení horního a předního panelu a pak byl trošku pozměněn předek se šachtami, jak uvidíte na další stránce.

Fotografie zde ukazuje spodní pozici napájecího zdroje, pod níž můžete vidět vykukující plastovou packu. Ta patří ke spodnímu prachovému filtru, který lze (možná až příliš) lehce vysunout a očistit ve vodě. Záslepky pro až 7 karet jsou bohužel vylamovací, takže je zpět umístit nepůjde, ale na druhou stranu jsou stejně děravé, takže to je v podstatě jedno. Vedle nich jsou přídavné průduchy a nad nimi už kulaté otvory pro hadičky vodního chlazení. Ty nahoře doplňuje další krytý otvor, který budeme moci použít třeba pro kabely k ventilátorům na výměníku.



Pozice zadního ventilátoru je zpracována pěkně. Mřížka je tenká a není přímo nalepena na lopatkách, ovšem přesto by nemusela mít tak malá oka. Kromě 4 velkých šroubků držících bočnice tu také máme nahoře dva další křízové a pokud ty odstraníme, uvolníme tím horní plastový panel se dvěma dobře zpracovanými pozicemi pro 120/140mm ventilátory.



Vrchní panel tedy půjde snadno odejmout a našroubovat do něj až dva 120/140mm ventilátory, přičemž jejich plastová mřížka hraje spíše na design než na funkčnost. Při této příležitosti se podíváme ale na tlačítka a jiné prvky v přední zkosené části. Do jedné řady byl umístěn postupně port eSATA, pak USB 2.0, dva audio konektory, druhý USB 2.0 a pak už jen tlačítka Reset a Power. Nakonec se nezapomnělo ani na LED kontrolky, ovšem ty jsou už vepředu za úzkými průzory - modrá pro stav počítače a červená pro práci pevného disku.


- klikněte pro zvětšení -

Poslední fotografie na této stránce ukazuje spodek skříně, kde se nachází jediný prachový filtr, který ve Scorpio 1000 najdeme a ten je určen pro zdroj. Jasně patrná je také packa, za niž filtr můžete snadno vyjmout umýt třeba v proudu vody a opět vrátit na místo.


- klikněte pro zvětšení -
reklama