reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
11.11.2005, Jan Vítek, recenze
Dostal se nám do rukou nový ventilátor od německé firmy Sharkoon, pojmenovaný Silent Eagle 2000. Firma slibuje vysoký průtok vzduchu při minimálním hluku, což ostatně slibuje i většina jiných výrobců. Tento ventilátor je ale něčím zvláštní, tak se podívejme čím.
darkbrain | 14.11.200515:08
jeste ze mam vodnika :­-­)
to je teprve legrace :­) stale vymyslet jak to vylepsit :­) menit vodu :­) cistit cerpadlo :­-­)
vyhanet bubliny z hadicek a bloku kdyz se neco takoveho stane :­-­) vymyslet jak to tiche cerpadlo jeste vice ztisit :­-­) hi hi

dnes se pustim do obaleni cerpadla, nejak moc vybruje kybl :­)
Odpovědět0  0
eraser (344) | 14.11.200512:38
Je úplne zbytočné viesť akademické reči ohľadne aerodynamiky, pretože tento incase ventilátor sa odsúdil klzným ložiskom a vysokou cenou, pričom mi stačí porovnanie s Arctic Fan Pro 2 L TC a Arctic Fan 3 TC a nemám čo riešiť. Za polovičnú cenu získam ventilátor s termoreguláciou ­(TC­), vyšším prietokom, nízkou hlučnosťou, kvalitným ložiskom a 6 ročnou zárukou. Ak mi nevyhovuje TC, existujú verzie aj bez regulácie.
Odpovědět0  0
marcelino22 | 14.11.200513:06
Hmm, tak klznym loziskom sa urcite neodpisal , to skorej tou vysokou cenou...
Pri nizkych otackach ventilatora je kvalitne klzne lozisko vzdy ­"tichsie­" nez to najkvalitnejsie gulockove lozisko...neviem, asi som mal smolu ale tiche gulockove loziska som este nepocul...
a ak menis komponenty resp. aj cely komp aspon raz za dva roky, tak nejaka 6­-rocna zaruka mi je na 2 veci...
Odpovědět0  0
eraser (344) | 14.11.200516:28
Hovorí ti niečo keramické ložisko? A kto mení pravidelne komponenty, nemusí meniť pravidelne incase ventilátory a v tom prípade sa 6 ročná záruka hodí. A predtým, než napíšes takéto biedne argumentácie, tak sa skús zamyslieť.
Odpovědět0  0
marcelino22 | 15.11.20058:05
ak berieme ­"normalnu­" cenovu hladinu, t.j. od cca 100Sk do 400Sk , tak plati vseobecne, ze klzne loziska su tichsie ako gulockove. To je proste fakt­- si pozri hociaky katalog ventilatorov, kde nejaky vyrobca vyraba ventilatory aj s gulockovym aj klznym loziskom a zistis, ze tie z klznym maju vzdy nizsi udavany hluk. Ma to ale jedno podstatne ALE ­- klzne vetraky musia byt umiestnene ­"nastojato­" t.j. napr. na prednej a zadnej stene case a pod. ale uz nevhodne je ich dat ­"nalezato­" na spodok zdroja ­- pri takejto instalacii je aj to najtichsie klzne lozisko degradovane na uroven slusnejsieho gulockoveho...
Toto mam potvrdene samozrejme subjektivne a prakticky, pri takychto pokusoch som sa spoliehal len na vlastny sluch ­- sice sa skladaniu PC venujem len cca 8 az 9 rok, ale aj tak som uz vyskusal vacsinu toho co je na trhu vo vyssie uvedenej cenovej kategorii. Taktiez mam skusenosti ako autor clanku, ze znizovanim otacok u vetraku s gulockovym loziskom dochadza k zvysovaniu hluku lozoska a zvysenym vibraciam ­(cest vynimkam, napr. u vetraku s ­"keramickymi­" loziskami na AC chladici ­(­"veza­" s 2 HP­), je tento jav prakticky zanedbatelny ale napriek tomu pozorovatelny­)

Apropo, pre niekoho je aj case­(podobne aj vetraky­) iba komponent, ktory sa po 2 rokoch nahradi niecim vhodnejsim, kedze vacsina z nas je coraz narocnejsia...
Odpovědět0  0
eraser (344) | 16.11.200514:14
Držal si v ruke Arctic Fan 3 TC ventilátor a videl si ho v praxi?
Odpovědět0  0
marcelino22 | 16.11.200514:43
Tento konkretny typ nie, s AC ventilatormi mam skusenosti iba s typmi, ktore sa montuju na ­"tower­" chladice rady ­"AC Freezer­" a pod.

Ako som uz pisal vyssie ­- mal som trufam si povedat iba vacsinu v tej cene od cca 100 do 400Sk , a teda sa urcite najdu take, ktore som v rukach nemal...
Pisal som, ze su to moje subjektivne skusenosti s tym co som v praxi vyskusal...
Ktory typ je podla tvojich skusenosti najtichsi? ­(bez ohladu na zivotnost ;­-­)
Odpovědět0  0
Anunnaki | 17.11.20052:31
Za cvakani a vrceni ventilatoru u nizkych otacek muze pouzita regulace otacek hned upresnim. Ventilator ma motor a ten se sklada ze statoru a rotoru a v jednom je vynuti a v druhem zase pak magnetky. Rotor od statoru jsou oddelena malinkou mezerou, aby nedochazelo ke treni ale zase ne moc velkou, aby nevznikaly nezadouci vybrace a dalsi veci ktere nebudu rozebirat. Mno a tady je kamen urazu. Kdyz se pripoji napajeni do vynuti vytvori el.mag pole a to pritahne magnetku...tedy se pritahne rotor ke statoru az na doraz ­(nekde ma polohu kde ho neco udrzi v take vzdalenosti, aby nedochazelo ke treni po celem povrchu ale treba jen na osce­). Mno a prave toto pritahnuti zpusoby zvuk cvaknuti. Pokud odpojite napeti tak se stator od rotoru odtahne do normalni polohy ­(neni jiz pritahovan stator k rotoru­). A ted spatky k regulaci.... predtym se delala regulace otacek potenciometrem....je to mechanicke reseni a snizuje napeti tak ze, ho meni na teplo ­(tedy se nesetri ­- spotreba zustava­) tedy se to zahrivalo a take dalsi nedostatky. Pak se prislo na to ze daleko lepsi a energeticky skutecne usporne je reguilovat pulzne. Tedy pokud 12V necham pripojenych 0,5 sekundy a pak ho pripojim na 0,5sec a pak zase odpojim a tak kolem dokola...tak v case bude mit pulzne napeti na 6V. A tak se dneska vetsinou reguluje jiz primo z desky. Problem je ze prave toto zpusobuje cakani ­- vibrace ktere jsou pokus se toci ventilator pomalu ­(impulzi­) jsou kratke za 1sec a pak kdyz se pridava na otaccich ­(impulz se prodluzuje­) tak se straceji... Tohle je problem snad vsech grafickych karet a regulaci. Na to ovsem existuje reseni, pridat mezi napajeni vhodny kondenzator, ktery to vyhladi a i pri nizkych otackach cvakani nebude skoro vubec slyset. Snad to do budoucna upravi primo vyrobci tech ventilatoru primo pridanim vyhlazovaciho kondenzatoru..
Odpovědět0  0
Wimpy | 5.7.200614:45
To s tím nešetřením energie pomocí potenciometru není pravda. Protože pokud pustíš větrák na 12V, tak bere dejme tomu 50mA. Čili spálí 0,6W. A pokud tam dáš potenciometr a tím snížíš napětí na větráků třeba dejme tomu na 9V, tak on už samozřejmě nebere 50mA, ale už jen třeba 40mA. Takže na potenciometru se spálí ­(12V­-9V­)*40mA=0,12W a na větráčku 9V*0,04A=0,36W. celkem tedy 0,48W. Oproti předchozím 0,6W. Takže sice tam dochází ke ­"ztrátám­" ale nejsou zase tak veliké, jak vyznělo z tvého příspěvku.
Odpovědět0  0
Milan74 | 14.11.200510:27
Největší expert určitě nejsem, ale řekl bych, že moc dobře vím, o čem mluvím. Jen jsem vás chtěl varovat před koupí světové novinky, protože je to blbost. :­-­) Hezký den.
Odpovědět0  0
therion | 13.11.20059:56
Snizenim napeti, potazmo otacek jste dosahl zvyseni hluku loziska??? Ale no tak , jedine ceho jste pri nizkych otackach dosahl jsou prodlevy mezi spinanim jednotlivych polovych nadstavcu ve statoru a naslednemu narazovemu spinani. To ma za nasledek, ze rotor nebezi plynule a tohle nema s loziskem nic spolecneho. Ma na to vliv pocet pol. nadstavcu ve statoru. Kdyz uz jste snizoval napeti , zkuste na osciloskopu sledovat i prubeh proudu a uvidite ,ze bude podle spinani jednotlivych polu pulzovat mezi 0 a maximem s vcelku hodne strmou hranou.
Odpovědět0  0
LittleMan (neprihlaseny) | 11.11.200521:46
Ja som si prednedavnom kupil tento fan ­- 1700rpm, 25.2CFM, 19dB a dvojite gulickove loziska. Stal 120 SK v takej malej krabicke aj so srobami, predava sa ale aj za 105 Sk bez srobov a krabicky. Tento by ma vysiel okolo 390 Sk a moj 450W zdroj by to s nim asi tazky prezival pri vacsej zatazi CPU.
Este som nepovedal ze ten ­"Glacialtech Silentblade­" ma 9 lopatiek

To je vsetko
Odpovědět0  0
petrib | 11.11.200520:07
gumové hroty ­- nevite nekdo kde se daji koupit samostatne ? dik
Odpovědět0  0
Tunseng (346) | 9.5.200722:38
daji se koupit samostatne treba na [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] resp. interlink.tsbohemia.cz ­- SHARKOON Rubber Bolt Set ­- za nejakych 30 Kč.
Odpovědět0  0
Milan74 | 11.11.200513:57
Panové na golfovém míčku je povrch změněn proto, aby došlo ke změně laminární mezní vrstvy právě na turbulentí, která je méně náchylná k odtržení. Díky tomu dojde k oddálení bodu odtržení z čehož plyne, že odpor míčku klesne... V případě lopatek na ventilátoru tento efekt samozřejmě funguje také, ale ne tak jak je to předvedeno na lopatkách tohoto ventilátoru. Je to mnohem složitější záležitost. V tomto případě 100% dojde ke zhoršení jeho charakteristiky. P.S. Prostudujte si potřebnou literaturu. Doporučuji základní skripta mechaniky tekutin :­-)
Odpovědět0  0
khi | 11.11.200516:10
myslim, ze zakladne skripta mechaniky tekutin su mi zbytocne, lebo mi je 5x fuk co ten vetrak robi, je drahy a svet nespasi.. za tu cenu radsej 12 cm
Odpovědět0  0
liborc (398) | 11.11.200516:22
A reynoldsovo cislo byste nedodal? :­-)
Odpovědět0  0
Choze Chrostal | 7.12.20059:41
No ja jen laicky dodam poznatek vnimace, ze nerovnosti povrchu maji vytvorit male okolni turbulence, ktere lidove receno vytvareji vzduchovy polstar ktery ma za nasledek mensi treni ke vzduchu ktery prorazi teleso, cimz vlastne micek doletne dal, ovsem ze by to melo na lopatkach ventilatoru vetsi smysl, to uz tezko rici, Protoze logickym uvazovanim se dostaneme k jadru veci... vzduch prorazi lopatka ­(defakto ho kraji a zene nejakym smerem­) lopatka jako takova je domnivam se ostra, a takove prorazeni vytvari nasledny hluk. takze povrch lopatek je IMHO nepodstatny...
Odpovědět0  0
soundake (16) | 11.11.20059:57
Á, páni studovali Proudění tekutin. Je vidět, že o tom víte prd ­(bez urážky, každej nemůže vědět všechno­). Právě turbulentní proudění je nežádoucí, jelikož ­"strhává­" daný předmět zpátky, zpomaluje ho, a vůbec delá s ním neěkné kusy. Nehledě na vzrůstající a nežádoucí parazitní hluk ­(rezonance­). Ideální je tudíž proudění laminární, kterého lze dosáhnou právě třeba pomocí dolíků na povrchu předmětu. Ty dolíky však musí být správně veliké. Zda je to vhodné u ventilátoru netuším ­(v každém případě to neuškodí, tedy pokud je ta vrtule správně aerodynamicky zkonstruována­), ale například u bassreflexu u reproduktorových soustav je to více než vhodné provedení ­- viz. B&W Nautilus series.
Odpovědět0  0
marcelino22 | 11.11.200511:04
Hmm, tak ­"doliky­" ma na reprosustavach B&W pouzite v rade ­"800­" , u ­"Nautilusov­" som si neni isty ­- povodne Nautilusy ­- ­(­"slimak­" ­(snek­)­) boli vyrobene podstatne skorej ako ­"nova­" rada 800 , ktora tento ­"golfovy­" povrch basreflexu pouzila ako ­"novinku­" tusim okolo roku 2000.
Len pre zaujmavost najlacnejsie high­-eng repro B&W 805 ­(to su stojanovky­) stoji cca 80tis Sk, a povodne Nautilusy okolo 1,7 mil. Sk ak ma pamat neklame.
Ale teraz neviem ci nahodou aj do oznacenia vrcholnej rady ­"800­" nevsunul B&W slovicko Nautilus... ???
Odpovědět0  0
liborc (398) | 11.11.200511:36
a bych rekl, ze je to jinak. Ty turbulence schvalne vyvolana prave muze pomoci laminarnimu proudeni. To o cem pisete vy je zpusobeno primarne odtrzenim proudnice, turbulence vznika sekundarne prave mezi profilem a odtrzenou proudnici. Kdyz vyvolate turbulentni proudeni vcas, tak vam prave k odtrzeni proudnice nedojde, nebo pozdeji nez pri ciste laminarnim obtekani.

A ted by se mohl pripojit, nekdo kdo uz spocital Reynoldsovo cislo pro tyhle lopatky. :­-)
Odpovědět0  0
Lat | 11.11.200513:50
Tak reinoldovo číslo neznám :­)

Ale jako u všech těchto ventilátorů, odsavačů atd... Nevím o tom že by existovala jednotná norma jak měřit hlučnost. tedy někdo měří u ventilátoru, někdo kousek od, nebo vedle něj. Další věc je určitě tlak vzduchu, pokud se hlučnost měří v Krkonoších, nebo u moře bude v tom už znatelný rozdíl. No a také jsem na jedné přednášce slyšel, že hluk kolem 20 ­- 30 je pro člověka naprosté ticho.
Odpovědět0  0
neph04 (31) | 11.11.20059:47
Kdyz jste prikladal usi k motorku, doufam ze se Vam nenavinuly na lopatky! ;­)­)­)
Sice bych to asi nedaval jako clanek dne, ale informovanost neskodi ;)
Odpovědět0  0
Peter_cz | 11.11.20058:49
Samozrejme ze je to blbost, ale na necem vydelat musi. A takhle se alespon odlisuje, takze pokud tomu nekdo nerozumi, tak si tu nekolikrat drazsi vec jde koupit a je spokojeny ze ma hezci a ­"lepsi­" vetracek nez jeho soused, co ma acrika za stovku. Ale co uz, je to jenom obchod...
Odpovědět0  0
Milan74 | 11.11.20058:42
Přátelé tak větší blbost jsem už dlouho neslyšel? :­-­)­)­)­) Na golfovém míčku to má své opodstatnění, ale tohle!? Berte to s hodně velmi velkým nadhledem. Hezký den.
Odpovědět0  0
rousini (65) | 11.11.20058:34
Tahle ta blbost nemůže mít ideální obtékání lopatek ani náhodou. To by pohledem zkonstatovali i bratři Wrightové. Ty dolíky musí způsobovat turbulenci, která s sebou nese větší hladinu hluku a nižší účinnost. Ale v době, kdy hraje roli i barva PCB jednotlivých komponent se není čemu divit. Určitě si své ­"spokojené­" zákazníky najde...
Odpovědět0  0
Neználek | 12.11.200511:39
Takže golfový míček tak vypadá kvůli zvýšení jistě žádoucích turbulencí?? :­-­)
Určitě jsi největší expert na aerodynamiku...
Odpovědět0  0
Igi | 11.11.20058:29
IMHO na dosiahnutie max. prietoku je potrebne mat co najostrejsie okraje, popr. este predlzit nejakym wind tunelom. Ak je pouzita takato konstrukcia, tak vzduch je odstredivou silou ­"vyhodeny­" do boku od ziadaneho smeru toku vzduchu.
Odpovědět0  0
Jano | 11.11.20058:16
za tu cenu radsej artic fan 3, cena je nizsia a mate perfektne tichy ventilator s keramickymi loziskami.
Odpovědět0  0
sedlak | 11.11.20057:33
golfova lopticka ma mensi odpor vzduchu, ale neviem ci to plati aj pre lopatky na ventilatore...
Odpovědět0  0
khi | 11.11.20051:42
no fuj, to radsej zopar primecoolerov po 30,­-

.. a co vlastne znamena, ze lozisko je kovove? ja by radsej vedel ci je sleeve­/ball­/2ball :)
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 11.11.20059:10
je kluzné, hned doplním
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.