reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Shuttle XP17: stylový LCD monitor pro náročné

21.9.2004, Štěpán Mrázek, recenze
Shuttle XP17: stylový LCD monitor pro náročné
Společnost Shuttle je z minulosti známá jako výrobce základních desek a nově pak spíše jako výrobce stylových barebone systémů známých jako Shuttle XPC. Malou zajímavostí v její nabídce tvoří příslušenství pro tyto počítače, jedním z nich je i námi testovaný LCD monitor.
Kvalita a plynulost zobrazení

Co se týká kvality a plynulosti obrazu pak zde musím zopakovat to co již dlouhou dobu píši do recenzí LCD monitorů. Na video, na kancelářské aplikace či na hry, které nejsou náročné na plynulost zobrazení (strategie, logické hry, atd.) je tento monitor ideální volbou. Pokud však narazíte na opravdu akční hry, kde jde o každý zobrazený snímek (například mnou již mnohokráte zmíněný Counter-Strike či třeba Vietcong, nebo Tom Clancy's Rainbow Six 3: Raven Shield) pak se zatím LCD monitory nemohou rovnat jejich CRT kolegům. Rád bych podotknul, že nejde jenom o můj názor, ale ztotožňuje se s ním i mnoho lidí, pro které je hraní počítačových her takříkajíc denním chlebem.

Nyní se ještě podíváme na naše obvyklé testy doby odezvy. Za prvé vám ukáži screenshot z programu TFTester, kterému osobně nevěřím od té doby, co pro můj skoro tři roky starý notebook naměřil 16 ms…


Obr. 7 – Screenshot z programu TFTester

Mnohem zajímavější je již snímek z pohybujícího se černého objektu na bílém pozadí. Méně kvalitní monitor vám ukáže na snímku s krátkým časem (zde 1/80) třeba i dva pohasínající obrazce. Zde vidíte pouze jeden:


Obr. 8 – Fotka pohybujícího se objektu

Závěr

Evidentně se jedná o monitor, který není určen pro technicky náročného uživatele (ten si koupí např. Eizo), ale spíše o monitor pro náročného zákazníka, který se chce předvést tím co mu doma (či spíše v kanceláři) leží na stole. Přes evidentní cílení na skupinu zákazníků hledajících stylovost a odlišení, jde o produkt, který je technicky na výši. Doba odezvy patří mezi dnes běžnou hodnotu poplatnou pro lepší modely, parametry kontrastu a jasu také nespadají do průměrných hodnot a DVI vstup u low-endu zkrátka nenajdete.

Naopak musím zkritizovat dvě nepříjemnosti. První z nich je možnost převrácení monitoru. Konstrukce je taková, že pokud chcete mít displej v pravém úhlu s deskou stolu (bráno z bočního pohledu) riskujete nestabilitu a možný pád na TFT displej. Více naznačuje následující obrázek, do monitoru stačí jen lehce ťuknout zezadu a padá přímo na vás:

Obr. 9 – Možnost převrácení monitoru

Poslední nevýhodou je skleněná deska, která kryje samotný displej. Ta sice zlepšuje obraz (podobný trik využívá u svých monitorů již dlouhou dobu společnost Neovo), ale bohužel je na ní však vidět každý dotek prstů. Ostatně podívejte se na následující obrázek, kde vidíte odlesk stativu a fotografa.


Obr. 10 - Odlesk stativu a fotografa

Pozitivní stránky
  • Rychlá doba odezvy
  • Vstup DVI
  • Reprezentativní design
  • Přepravní taška

Negativní stránky
  • Možnost převrácení monitoru (viz předchozí text na této stránce)
  • Skleněný povrch monitoru (otisky prstů)

Záruka: 24 měsíců



Za zapůjčení monitoru k recenzi děkujeme společnosti: ProCA spol. s r.o.
reklama