reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Shuttle XPC SB65G2 aneb další "mrňous" v černém

31.12.2003, Igor Viduna, recenze
Shuttle XPC SB65G2 aneb další "mrňous" v černém
Na kategorii malých, ale elegantních, funkčně velmi bohatých a někdy i hodně výkonných PC, si začínáme pomalu zvykat i u nás. S několika jsme se již mohli shledat i na stránkách Světa hardware. Dnes se blíže seznámíme s řešením od Shuttle, které přidává do seznamu vymožeností také WLAN!
První věcí, která nás u této sestavy zajímala bylo, jak pohodlně se dají do casu instalovat jednotlivé komponenty. Na první pohled nás (stejně jako asi i vás) jala hrůza, ale postupem času se ukázalo, že nebude ani zdaleka tak zle. Po té, co vyšroubujete "kolébku" pro pevný disk, optickou mechaniku a např. diskterovou mechaniku - jde tedy o dvě pozice 3,5" (z nichž pouze jedna má otvor ven), to není ani zdaleka tak hrozné. I když montáž disku a jeho zapojení (pokud nejde o Serial ATA) bude vyžadovat jistou zručnost (díky velikosti ATA kabelů) a v neposlední řadě i trpělivost - podobně tomu je i u disketové mechaniky. To je ale nutná daň za mobilitu a nízké rozměry.


Obr.06 - Pohled do nitra PC
Pro zvětšení klikněte myší



Obr.07 - ... a foto zboku
Pro zvětšení klikněte myší


A protože deska nemá grafickou kartu integrovanou, je nutné zvolit externí AGP kartu. Ta se do skříně (teda skříňky :-) dá strčit bokem, takže se nebojte, že by šlo o něja náročnou proceduru. My jsme se spíš obávali, že nebude mít větáček dostatečný prostor pro dobrou cirkulaci vzduchu (a to i přes to, že na bocích krytu jsou díry).


Obr.08 - Grafická karta je již na místě
Pro zvětšení klikněte myší

Nyní se dostáváme k onomu chazení, které i přes stísněné podmínky zajistí, že váš procesor nebude trpět nadměrným teplem. Těleso chladiče (o patřené měděnou spodní stranou) je totiž propojeno trubkami s kapalinou (jde o podobný princip, který známe z karet Sapphire Ultimate) s žebrováním, které je chlazeno prostřednictvím velkého větráku, který natahuje vzduch přímo z venku. Nutno říci, že i když jde o způsob nápaditý a efektivní, nemusíte se bát, že byste zapnutí stroje přeslechli, protože chlazení je opravdu velmi hlučné. Naproti tomu musíme ocenit snadnou montáž a demontáž - stačí povolit čtyři šrouby na zadní straně, vysunout větráček a těleso chladiče již jde oddělit pryč prakticky samo.


Obr.09 - Foto chlazení "uvnitř"...
Pro zvětšení klikněte myší



Obr.10 - ... po odejmutí větráčku
Pro zvětšení klikněte myší



Obr.10 - Pohled na těleso chladiče
Pro zvětšení klikněte myší

Jiné komponenty, které jsou součástí dodávky jsme již popsali na předchozí straně a nás čeká poslední věc, kterou je WiFi modul - ten je k desce připojen prostřednictvím rozhraní USB - nejde tedy o stejný princip, jak je tomu např. u Asusu. Podporovný standard je IEEE 802-11b, frekvence 2,4 GHz - 2,4835 GHz, přenosová rychlost až 11 Mb/s a dosah až 300 m na volném prostranství. Samozřejmostí jsou ovladače a ovládací software.


Obr.11 - WiFi Modul
Pro zvětšení klikněte myší



Obr.12 - A takto vypadá anténka...

A jako poslední věc, která nás čeká je vyjmenování dodávaného příslušenství... Inu s chutí do toho: dva kabely Ultra ATA/100 (jeden zúžený) a po jednom kusu od Serial ATA a floppy kabelu. Samozřejmostí je několik manuálů dvě instalační CD - jedno k desce a druhé k WiFi - a anténka.


Obr.13 - No comment... :-)
reklama