reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Shuttle XPC SN26P - SLI a barebone?

18.11.2005, Pavel Kovač, recenze
Shuttle XPC SN26P - SLI a barebone?
Každý ví, k čemu slouží barebone systém. Obvykle je třeba se smířit s nižším výkonem kvůli použití low-profile karet. Dnes představovaný barebone od firmy Shuttle je ale výjimkou. Dokáže totiž pojmout dvě plnohodnotné grafické karty zapojené do SLI režimu.
Kapitoly článku:
  1. Shuttle XPC SN26P - SLI a barebone?
  2. Vnitřní uspořádání, chlazení a hlučnost
  3. BIOS a přetaktování
  4. Hodnocení a závěr

Pod kapotou...



Jak to tak bývá, tak i tento barebone je obdařen samotnou základní deskou a vše ostatní je třeba si dokoupit a osadit. Tím máte velké možnosti optimalizace pro vaše potřeby.

Vměstnat do takto malé skříně vše potřebné pro chod počítače, aniž by bylo nutné využívat atypických komponentů, je vždy trochu problematické. Výrobci vymýšlejí různé "vychytávky" jak ušetřit co nejvíce místa, avšak zároveň nebránit proudění vzduchu. Shuttle u tohoto systému zvolil celkem atypické umístění a uchycení pevného disku. Nejen že je disk umístěn v horní části, ale je také otočen o 90 stupňů tím vytváří místo pro další disk ve stejné poloze, jen posunutý směrem k zadní části. Není tedy problém osadit hned dva disky (nutno však dokoupit kolejničky). Umístění kolejniček je řešeno bezšroubkově a montáž disku je naprosto jednoduchá a ve skříni disk drží pevně.


Pohled na skříň s osazeným diskem (Pro zvětšení klikněte)



Pevný disk s kolejničkami (Pro zvětšení klikněte)

Pod diskem se skrývá klec pro montáž optické mechaniky a čtečka paměťových karet. Optická mechanika se do klece montuje opět bezšroubkově pomocí kolejniček, a tak šroubovák potřebujete opravdu jen výjimečně. Při montáži však je nutné kolejničky přidržovat, tím je lehce montáž ztížena, ale nejedná se o žádný neproveditelný úkon. Na kleci pro optickou mechaniku je také umístěna čtečka paměťových karet. Ta je samozřejmě připojena k vnitřnímu USB portu.


Optická mechanika včetně USB čtečky paměťových karet (Pro zvetšení klikněte)

Ve spodní části klece je ještě jedna pozice pro 3,5" mechaniku, a tak není problém připojit například další pevný disk či jiné zařízení.

Zdroj je sice menší než klasický, avšak měl by být dostatečně výkonný na to, aby uživil dvě grafické karty v SLI režimu. Značení jednotlivých hodnot proudu je zde poněkud nestandardní. Zdroj je také značky Shuttle a konkrétně jde o typ POS-2271.


Štítek na zdroji s hodnotami proudu (Pro zvětšení klikněte)

Chlazení

V první kapitole jsem upozornil na dvojici ventilátorů umístěných nad zdrojem pro odvod teplého vzduchu ze skříně. Pokud si přesunete disk do zadní části skříně, tak budou tyto ventilátory zároveň jako jeho chlazení. Je však nutné mít další kolejničky, protože kolejničky v přední části (na fotografiích) slouží zároveň jako zámek klece pro optickou mechaniku - bez nich by klec nedržela a optická mechanika a čtečka karet by byla nepoužitelná. Toto ovšem neberte jako nevýhodu, je to zkrátka a jednoduše vlastnost této konstrukce.


Chladiče nad zdrojem (Pro zvětšení klikněte)



Pohled z levé strany (Pro zvětšení klikněte)

O chlazení procesoru se stará opět dvojice ventilátorů (jeden 80mm a druhý 60mm). Větší ventilátor je vidět na předchozí fotografii, ten slouží k výfuku teplého vzduchu ven ze skříně. Nasává tedy vzduch skrz chladič. Na druhé straně chladiče je onen 60mm ventilátor a ten již zajišťuje přísun studeného vzduchu do ventilátoru.


Chladič procesoru (Pro zvětšení klikněte)

Samotný pasiv je celkem unikátní. O odvod tepla z procesoru a jeho předání do okolí se starají dvě sady žeber. První je klasická připájená k základně. Druhá je pak propojena čtveřicí HeatPipe. Samotná základna je samozřejmě měděná a obstojně opracovaná.

Chladič čipsetu je také aktivní, to sice přislibuje lepší možnosti přetaktování, avšak také o dost větší hladinu hluku.


Aktivní chladič čipsetu (Pro zvětšení klikněte)

Povšimněte si také jumperu pro reset CMOS u BIOSu, dobře řešená úchytka sice u této skříně lehce ztrácí svojí důležitost, ale jistě potěší.

Na závěr vnitřního uspořádání jsem si ponechal základní desku. Ta je od firmy Shuttle a konkrétně jde o model FN25.


FN25 motherboard (nForce4 SLI)
Podpora procesorůAMD Athlon™ 64 (Socket 939) nebo AMD Athlon™ 64 X2 Dual-Core
Podpora pamětíDual-channel DDR 400/333
(2) DIMM slots (2GB max)
Čipová sadanVidia nForce™4 SLI
1GHz (2000MT/s) HyperTransport™
2 sloty PCIe x1
Rozšiřující sloty2 sloty PCIe x16
Audio kodekVIA Envy24PT (24-bit kodek)
7.1 H/W audio
Digital S/PDIF I/O
Síťová kartaMarvell PHY 88E1111 10/100/1000 Mb/s s podporou Wake-on LAN
ŘadičeATA133 x 1
4 x Serial ATA 150
nVidia RAID (0, 1, JBOD)
FDD x 1


Teploty

Chlazení procesoru je řešeno velmi dobře, a tak je teplota procesoru na stejné úrovni jako při chlazení v klasické skříni. Tím je zde zaručen velký potenciál pro přetaktování. O něco hůře na tom je chlazení disku. Horní poloha je sice snadno přístupná pro montáž, ale zároveň je nevhodná pro chlazení. Jak jistě všichni víte, tak ohřátý vzduch stoupá vzhůru. Tím je disk vystaven tomu nejteplejšímu vzduchu z celé skříně. Jeho teplota se pohybuje o 3 až 4 stupně výše než u klasické skříně, kde je disk uložen v dolní části.


Hlučnost

Po zapnutí jsem málem spadl ze židle. Hluk produkovaný tímto barebone hned po zapnutí je natolik velký, že je slyšet i přes dost hlasitou hudbu, pozn. autora: "Hlučnost bych přirovnal k malému letadélku nesoucí zhruba 350 až 400 osob na palubě. :-)" Avšak vše se o dost zlepší po nastartování BIOSu. Otáčky ventilátorů se sníží a hluk je již snesitelný, avšak stále je velmi dobře slyšitelný. Spát by se mi při takovém hluku opravdu nechtělo.

V příští kapitole se podíváme na BIOS a možnosti přetaktování.
reklama