reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Shuttle XPC SN26P - SLI a barebone?

18.11.2005, Pavel Kovač, recenze
Shuttle XPC SN26P - SLI a barebone?
Každý ví, k čemu slouží barebone systém. Obvykle je třeba se smířit s nižším výkonem kvůli použití low-profile karet. Dnes představovaný barebone od firmy Shuttle je ale výjimkou. Dokáže totiž pojmout dvě plnohodnotné grafické karty zapojené do SLI režimu.

Hodnocení jednotlivých aspektů


Instalace komponentů:

Osazení komponentů je natolik jednoduché, že jej zvládne i méně zdatný uživatel. Jediné, kde potřebujete šroubovák, je sejmutí víka skříně a montáž chladiče procesoru, vše ostatní zvládne i "cvičená opička".


Technické zpracování:

Konstrukce skříně je velmi pevná a vše doléhá tak jak má, nikde nevznikají ošklivé mezery ani nepříjemné vibrace. Díky pogumovanému a lesklému povrchu se sice hůře udržuje v čistotě, ale to je daň za takovýto vzhled. Pokud se vám vzhled libí, tak jistě nebude překážkou občasné utření vlhkým hadříkem.


Chlazení a hlučnost:

Chlazení je mírným zklamáním, sice chladič procesoru je velmi kvalitní, ale jeho kvality jsou zastíněny hlučným chladičem čipsetu. Na druhou stranu veškeré komponenty jsou udržovány na pěkných nízkých teplotách. Snad jen pevný disk by zasloužil mírně lepší chlazení.


Přetaktovatelnost

Přetaktování je díky použitému BIOSu a čipsetu na výborné úrovni a nemusíte se vůbec obávat, že procesor bude pracovat pouze na své standardní frekvenci.




Celkové hodnocení


Na úplný závěr jsem si nechal design. Ten je sice těžké hodnotit, protože každý má jiný vkus, ale přesto se pokusím. Lesklý povrch je dnes hitem, a tak se jistě zalíbí velké části uživatelů. Pogumovaný povrch plechů je sice velmi pěkný, ale bojím se škrábanců, které mohou snadno vzniknout. Vybavení je dostatečné a čtečka paměťových karet potěší snad všechny. V potaz také musíme vzít fakt, že tento barebone je světově první, který dokáže pojmout dvě karty v SLI režimu. Jen tato vlastnost dělá z tohoto přístroje něco výjimečného.


Shuttle XPC SN26P
Klady
Zápory
Technické zpracování
SLI základní deska
Kvalitní chlazení procesoru
Čtečka paměťových karet
Možnosti přetaktování
Hlučnější chlazení
Povrch se hůře udržuje
Orientační cena: 16 600 Kč bez DPH

Barebone systém Shuttle XPC SN26P zapůjčila firma FOX Computers, které tímto děkujeme


reklama