reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SilentiumPC Brutus M25: levná, ale vybavená

16.12.2014, Jan Vítek, recenze
SilentiumPC Brutus M25: levná, ale vybavená
Dnes se podíváme na levnou počítačovou skříň Brutus M25 Pure Black, kterou má ve své nabídce společnost SilentiumPC. Tato novinka je k sehnání již za méně než 900 Kč s daní, a přitom nabízí i regulátor otáček ventilátorů nebo čtečku karet SD.

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která je založena na procesoru Phenom II X6, jenž dnes už sice není kvůli Piledriverům tak aktuální (však ani ty už nejsou žádná novinka), ale zde jde především o jeho vysokou spotřebu reprezentovanou 120W TDP.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: 2x 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W

Prostoru v této skříni skutečně není nazbyt, ale na druhou stranu musím říci, že se všechny komponenty dovnitř vešly, a to včetně vysokého procesorového chladiče. Jeho konečky heatpipe sahaly k samotnému okraji skříně, takže tu byla ještě cca centimetrová rezerva daná vypoulenou bočnicí. V případě pravé bočnice bylo vypoulení už naprosto nezbytné, jinak by se za tray nevešly kabely vedené od zdroje a i tak bylo nutné bočnici ke skříni pořádně přitisknout, aby mohla být přichycena.


- klikněte pro zvětšení -

Kolem základní desky také není moc prostoru a zvláště dole je přímo nalepena na zdroj, takže grafická karta zabírající dva sloty by se sem nevešla. Jenže ona se sem nevejde ani jednoslotová karta, protože poslední záslepka není vyříznutá a nelze ji vylomit. V našem případě jsme tedy přišli o možnost využít spodní slot PCI. Skříň je ale v oblasti zadního panelu "tenká jako papír", a to pouze 0,4 mm, takže bychom měli být schopni si otvor pro kartu udělat.


- klikněte pro zvětšení -

Při instalaci se tedy neobjevily žádné vážné problémy.


Chlazení skříně


Systém chlazení skříně Brutus M25 se skládá ze dvou dodaných 120mm ventilátorů, které pracují na 1200 RPM. Jeden je umístěn vepředu, jeden vzadu a pak tady máme ještě tři volné 120mm pozice, a to dvě nahoře a ještě jednu vepředu. Výrobci skříní se tedy spoléhají na to, že horní pozice budou využity především pro radiátory vodního chlazení, ale to v případě této skříně není možné. Vrchní dvě 120mm pozice jsou tvarované tak, že se do nich radiátor nevejde. Nemožné je jeho použití také vepředu, kde pro něj pod plastovým panelem není dost místa a nejspíše pohoříme i vzadu, kde je místo přesně na 120mm ventilátor, ale nic o byť jen kousek většího.

Co se týče "regulátoru" otáček, respektive přepínače mezi napětími, pak po změření multimetrem jsem si ověřil, že ten do ventilátorů pustí buď 12 V nebo 5 V (popřípadě ve středové poloze přepínače nic). Alternativou bylo ještě 7 V při zapojení mezi 12V a 5V větev. V případě obou dodaných ventilátorů je to v pořádku, protože ty se i na 5 V bez problémů roztočí, ale u jiných, a zvláště pomaloběžných ventilátorů, byste si na to měli dát pozor.


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark03 (test Mother Nature), Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 21 °C, která je ke komponentám ještě milosrdná. Vyzkoušíme si, jakých teplot dosáhneme jednak s použitím pouze zadního ventilátoru a pak se zaměříme na využití předního ventilátoru a jak se osvědčí či neosvědčí další 120mm ventilátor zapojený vedle něj. Otáčky byly ve všech případech nastaveny na výchozích 1200 RPM.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky. Pevný disk byl umístěn přímo před přední ventilátor, který jej však dokázal zchladit pouze o 4 °C. Výsledek by tedy mohl být citelně lepší, což pouze ukazuje na to, že s nabíráním čerstvého vzduchu přes přední panel je to zde opravdu složité.

Zadní 120mm ventilátor
CPU
30 °C
51 °C
Chipset
41 °C
59 °C
GPU
61 °C
83 °C

Po zapojení pouze zadního ventilátoru nejsou teploty zrovna nízké, však všechno musí tahat ven jediný ventilátor a v nasávání nového vzduchu mu nic nepomáhá.

Zadní + přední 120mm ventilátor
CPU
29 °C
50 °C
Chipset
40 °C
58 °C
GPU
60 °C
81 °C

Situace se zlepší po zapnutí předního, který také začne ochlazovat disky, přičemž v takovémto případě je chlazení běžného počítače adekvátní, čili základní ventilátorová výbava počítače nám postačí. Po přidání dalšího ventilátoru do přední pozice se situace ještě trošku zlepší, ale už ne tolik.

Zadní + 2x přední 120mm ventilátor
CPU
29 °C
50 °C
Chipset
39 °C
57 °C
GPU
60 °C
80 °C

reklama