reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SilverStone DATA Center: elegantní mini NAS

9.9.2011, Jan Vítek, recenze
SilverStone DATA Center: elegantní mini NAS
Dnes si představíme malé zařízení od firmy SilverStone nesoucí označení DATA Center (SST-DC01B). Jeho účelem je stát se výchozím bodem v domácnosti, kde budou uložena naše data a především ta multimediální. Ale zdaleka nejen to.
Instalace pevného disku probíhá bezproblémově. Stačí otevřít DATA Center odšroubováním dvou titěrných šroubků umístěných na spodní straně a sejmout vrchní hliníkový kryt.



- klikněte pro zvětšení -


Pak se objeví již připravená pozice, na jejíž konektory nasuneme disk či SSD, dodávanými šroubky jej zabezpečíme a pak box zase zavřeme.





Pokud máme na routeru zapnutý DHCP server, můžeme se podívat na naposled přidělenou IP adresu a tu rovnou zadat do prohlížeče. Objeví se tato přihlašovací obrazovka, kde máme možnost se přihlásit pod výchozím administrátorským účtem (admin/admin). Pak se hned objeví výchozí plocha systému iSharing.

Plocha skutečně velmi připomíná operační systém Mac OS X, čemuž odpovídá i spodní lišta se zástupci, jejichž velikost se po přejetí myší zvětší, takže si můžete dělat hezké vlnky a fungují zde i okna s možností změny velikosti včetně maximalizace a minimalizace a některé lze i přesouvat. Graficky tento systém vypadá pěkně, ovšem toto třpytivé zlato je hezké sice na pohled, ale jinak je celkový systém v řadě operací líný. To se týká třeba procházení adresářů, kde je více souborů, což by po zaplnění disku filmy, fotografiemi (načítají se jejich náhledy) a hudbou mohlo být velmi otravné.



hlavní plocha - klikněte pro zvětšení -


Osobně bych tedy ocenil, kdyby byl systém svižnější, a to klidně na úkor grafické stránky. Nakonec není moc důvodů k tomu, abychom ovládali zařízení typu NAS pomocí linuxového systému s grafickou UI nástavbou s okýnky. Spíše by bylo dobré, kdyby tento systém fungoval lépe a o poznání svižněji, i když leckdo asi ocení možnost ovládat svůj datový server stejně jako svůj počítač, tedy pomocí "okýnek".





Na to jsme narazili hned při pokusu o aktualizaci firmware. Zde máme možnost se nechat o nových verzích informovat, což skutečně funguje. K dispozici byla verze z 13.6. nutná k instalaci opravdu té poslední verze z 24.6. Pokud jsme vybrali update, objevilo se nové okno se stavovou lištou a hláškou Get data error. Je tu ještě možnost manuální aktualizace firmware, takže jsme si stáhli příslušný zip s několika soubory rpm pro instalaci nového firmwaru, respektive oba, neboť nejdříve je dle výrobce zapotřebí aktualizovat na 13.6. a až pak na 24.6.





Dle návodu na produktových stránkách je třeba k němu pouze zadat cestu a server by se měl už obsloužit sám a skutečně se tvářil, že něco dělá (spustila se animace - obdoba přesýpacích hodin). Ovšem ani po několika pokusech, z nichž jeden trval 2 hodiny, se nic nestalo, a tak zbyla jediná možnost. Firmware nám aktualizoval pracovník firmy SilverStone, kterému jsme zaslali MAC adresu - pak už došlo k bezproblémovému updatu firmware na verzi 20110624. Příčinou tohoto chování bylo prý to, že v rámci dřívějších testů našeho kusu byl použit firmware v nějaké betaverzi, který nebyl nahrazen plnohodnotnou verzí, což pak způsobilo komplikace při pokusu o automatický update. Pokud jde o pokus o manuální update, je prý v takovém případě třeba mít zařízení odpojené od internetu, což jsme už neměli možnost vyzkoušet.
reklama