reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SilverStone DATA Center: elegantní mini NAS

9.9.2011, Jan Vítek, recenze
SilverStone DATA Center: elegantní mini NAS
Dnes si představíme malé zařízení od firmy SilverStone nesoucí označení DATA Center (SST-DC01B). Jeho účelem je stát se výchozím bodem v domácnosti, kde budou uložena naše data a především ta multimediální. Ale zdaleka nejen to.
Po prvním spuštění bude zapotřebí spustit z dolní nabídky na desktopu Disk Manager, abychom mohli nakonfigurovat zapojený pevný disk, tedy vytvořit příslušné oddíly (HOME a SWAP), což provede průvodce instalací v podstatě automaticky, přičemž uživatel má minimální možnost jak do toho zasahovat.



- klikněte pro zvětšení -


Ve výsledku se nám ukáže nastavení pevného disku, popřípadě celého pole RAID, pokud máme přes rozhraní eSATA připojen další vhodný model. V našem případě jsme použili dnešní klasiku - 500GB model Western Digital WD5000BEVT a pokud jsme pak do USB slotu zapojili třeba flash disk, ten byl připojen automaticky a byla mu přidělena cesta.





Pak už můžeme začít využívat dostupný úložný prostor, což v prvé řadě bude nejspíše znamenat "nakrmení" serveru daty, přičemž k dispozici je klasika s dialogovým oknem, kde si vybereme soubory a dále Google Gears či HTML5 pro využití sylu drag and drop. A už samotný My Server (webový souborový manažer) je na to připraven se svými podsložkami Documents, Music, Photos a Videos v HOME, k čemuž nový firmware přidal také Playlists. Dále tu jsou v jeho levém sloupci další složky DOWNLOAD pro právě stažená data, PUBLIC pro veřejná data a DEVICES - připojená úložná zařízení. Mezi jejich nabídku se bohužel zrovna připojený flash disk či jiné zařízení neprobojuje hned, ale po jisté prodlevě.



- klikněte pro zvětšení -


Nejsnadnějším způsobem je využít tlačítko Upload v horní nástrojové liště, kde můžeme jinak provádět obvyklé operace, jako zakládat nové složky, mazat data, sdílet je, otevírat, apod. Podobná nabídka se objevuje stejně jako v Průzkumníku a jiných souborových manažerech po kliknutí pravým tlačítkem myši na některý z náhledů. Multimediální soubory (především video a audio) lze dvojklikem rovnou spustit a přehrát, pokud tedy máte v prohlížeči nainstalován příslušný plugin pro Windows Media Player.



- klikněte pro zvětšení -


Další aplikací ve spodní nabídce je Album, kde si můžeme tvořit celá alba fotografií, které tak nemusíme mít rozděleny pouze do adresářů. Máme zde možnost nechat tato alba zpřístupnit, aby si je každý mohl prohlížet přes internetové připojení a také je tu pod tlačítkem Play schována další aplikace schopná spustit automatickou prezentaci celého alba. Vše je ale jako obvykle pomalé a i velké náhledy fotografií systém pro pohotovější odezvu poskytuje ve značně zkomprimované podobě, v níž nevypadají vůbec dobře.

Ono je zkrátka lepší a rychlejší mít na svém domácím počítači zprovozněno připojení přes Sambu a ke zpracování a otevírání uložených dat používat nainstalované a osvědčené aplikace, a to klidne Windows Media Player, v němž se zařízení objeví pod výchozím názvem iSharing a nabídne svůj obsah. Pouze na cizím počítači třeba v kavárně nebo u kamaráda může celé nabízené rozhraní přijít vhod, když tedy není k dispozici nic jiného.





V podstatě stejný účel má Media Player, tedy okno se seznamem playlistů (jež si nejdříve vytvoříme) videí a hudby. V horní liště máme pro to příslušné nástroje a také možnost okamžitého přehrání, pokud tedy máme nainstalován již zmíněný plug-in. Ten v našem případě z nějakého důvodu v IE 9 nepracoval a otevřené okno, kde se mělo ukázat video, ukázalo i po několika pokusech s různými nahrávkami pouze černé pozadí s názvem videa. Nicméně stejně bude lepší si data streamovat přímo do počítače, kde se o ně teprve postará nějaký přehrávač.





Další aplikace Address Book je velmi jednoduchá. Umožní nám tvořit skupiny kontaktů ukládající se do levého sloupce, jednotlivé kontakty budou v prostředním sloupci a podrobnosti o nich vpravo. Po vytvoření můžeme kontakty jednoduše aktualizovat nebo je myší kopírovat i do jiných skupin, ovšem nepřišel jsem na to, jak přidat také fotografii, o čemž není v nápovědě ani slovo.





Pod zelenou ikonkou s modrým panáčkem - Social Network - se skrývají jednoduší klienti pro Facebook, Flickr a YouTube, tedy dobře známý sociální server a dále servery pro fotografie a videa. Spíše se podíváme na přírůstek v aktuálním firmware, čili Sharings. Nejdříve se tam ani v jedné záložce nenachází nic, a to proto, že jsme si nezvolili žádné album či nic jiného ke sdílení.





To je třeba nejdříve učinit pomocí příslušného tlačítka s nataženou dlaní, které najdeme všude možně, ale to není vždy funkční. Pak si můžeme vybrat, zda album prostě vystavíme na serveru, nebo je budeme sdílet pouze s dalšími vybranými uživateli. Zde opět chybí nápověda, která by nám přiblížila, jak s těmito funkcemi pracovat, a tak si to musíme vyzkoušet sami a zjistit, zda nám nabízené možnosti k něčemu budou. Užitečná bude pro leckoho zcela jistě funkce Publish pro zveřejnění alb na vybraných serverech nebo pomocí e-mailu.





Další v pořadí je Downloader, kde bychom dle specifikací očekávali, že budeme moci stahovat jak pomocí protokolů HTTP a FTP, ale také nám poslouží jako BitTorrent klient. Stahování pomocí HTTP zde funguje naprosto v pořádku, stačí pomocí tlačítka Add zadat příslušné URL, o FTP však nikde není ani slovo a pak se z nápovědy dozvíme, že pomocí tlačítka Upload můžeme zadat cestu k souborům .torrent a začít se stahováním. Už mě však ani nepřekvapilo, že při pokusu o to se objevila chyba "System Error : status = 0", takže torrenty se nekonají. Zde už jsem pomalu ztrácel s tímto experimentálním systémem trpělivost.



- klikněte pro zvětšení -


Nakonec se podíváme na Preferences, čili systémová nastavení, která také vypadají jako u systému OS X. Rozděleny jsou na čtyři skupiny, přičemž některé služby jsme si již představili.





V Server Info se dozvíme informace o momentálním nastavení včetně názvu serveru, jeho IP adrese (včetně UPnP forwardingu). Dále se můžeme registrovat na serveru myakitio.com pod vlastním názvem a přistupovat k serveru pomocí URL, takže není třeba si hned pamatovat IP adresu. V době recenzování však tato služba nebyla plně zprovozněna, a tak bylo nutné využít jako název přidělenou MAC adresu. O firmware jsme si již řekli dost, takže přejděme k System Backup, kde je možnost uložení nastavení serveru a samozřejmě i jeho obnovení a nakonec tu máme DDNS pro využití dynamického DNS.





Další sekce Services obsahuje možnost zapnutí Samby včetně nastavení názvu serveru, stejně tak jako AFP pro MAC a NFS. U NFS máme možnost zvolit si příslušné adresáře pro sdílení, přičemž ty budou přístupné pouze z počítačů z IP s maskou 255.255.255.0, a to buď pouze pro čtení, nebo pro čtení i zápis. Nechybí ani zprovoznění FTP serveru s možností aktivace "anomymního" účtu i volby portu, dále Media Serveru a serveru iTunes.





Applications zahrnují E-mail, kde vyplníme nastavení SMTP serveru pro zasílání upozornění o stavu serveru, ovšem nikde není na výběr, čeho se ona upozornění mají týkat. Dále je tu nastavení aplikace Downloader ohledně omezení rychlosti downloadu/uploadu, maximálního počtu spojení i právě stahovaných souborů. Nakonec narazíme na službu iDisk Backup pro produkty Apple.





A nakonec System s nastavením účtů, kde chybí jakékoliv možnosti ohledně práv. Systém to pak bere automaticky, že přístup ke svým nastavením povolí pouze účtu admin (to platí i pro správu disků). Jako obvykle je tak uživatelský přívětivý, až jeden musí danou věc vyzkoušet, aby se dozvěděl, co dělá a nemá jakoukoliv možnost ji změnit.

Dále narazíme na nastavení sítě (název serveru, IP adresa, apod.), nastavení času a časového pásma, správa napájení, kde je pouze prodleva, po jejímž uplynutí se mají disky v případě nečinnosti vypnout a nakonec možnost vypnutí či restartu. To je vše, co nám SilverStone DATA Center, respektive jeho systém nabídne.
reklama