reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SilverStone PS06: herní moderna

7.7.2011, Jan Vítek, recenze
SilverStone PS06: herní moderna
Na počítačovou skříň od SilverStone jsme se naposledy podívali koncem minulého roku, kdy šlo o model Precision PS05. Dnes si vyzkoušíme o něco větší typ tower s označením PS06, jenž by měl nabídnout za dvojnásobnou cenu podstatně lepší vlastnosti.
Kapitoly článku:
Společnost SilverStone ve spojení se skříní Precision PS06 zmiňuje především ventilátor Air Penetrator AP181 velikosti 180 mm, jenž je umístěn v horní části skříně a především právě na jeho lopatkách bude záviset chlazení.

Nezajímavá není ani přední externí pozice pro 2,5" či 3,5" pevné disky nebo SSD, u nichž můžeme využit funkci Hot-Swap, tedy připojení či odpojení disků za běhu počítače.



- klikněte pro zvětšení -

Pro recenzi jsme získali model SST-PS06B-W, což znamená, že přichází vybaven bočním plexisklem. V nabídce je ještě základní SST-PS06B s holou levou bočnicí, která by měla jinak být naprosto stejná.

Skříň přišla v nezajímavé hnědé lepenkové krabici s černým potiskem, a tak se už nyní podívejme na její specifikace v kostce:

Model
SilverStone Precision PS06 (SST-PS06B-W)
Rozměry
210 x 525 x 520 mm (Š x V x H)
Hmotnost
9,05 kg
Materiál
SECC, plast, perforovaný plech
Kompatibilita
Micro-ATX, ATX, CEB
Přední I/O
2x USB 3.0, mikrofon, sluchátka
Sloty
8x
Šachty
5x 5,25"
1x externí 3,5/2,5" s fcí Hot-Swap
4x interní 3,5"
Ventilátory
1x 120mm zadní volitelný
1x 120mm přední
1x vrchní 180mm Air Penetrator 700/1200rpm, 18/34dBA
1x 120mm spodní volitelný
Verze
SST-PS06B (černá)
SST-PS06B-W (černá s oknem v bočnici)

Specifikace hovoří o rozměrech 210 x 525 x 520 mm, takže můžeme Precision PS06 zařadit na pomezí mezi Middle Towery a Big Towery. Její hmotnost mírně přes 9 kg pak ukazuje na využití 0,7 mm plechu SECC (to potvrzují i specifikace uvedené v manuálu), vedle nějž SilverStone využil ještě dva klasické materiály - černý plast a perforovaný plech.

Tato skříň může nést základní desky třech formátů, a to běžné Micro-ATX a ATX, vedle nichž to je CEB (Compact Electronics Bay), v němž se dělají vícesocketové desky. Nahoře máme také panel s obvyklými audio konektory a vedle nich už výrobce zařadil moderní USB 3.0 s konektory pro headery základních desek. Nové základní desky totiž už přicházejí vybaveny právě i headery s rozhraním USB 3.0, takže by bylo škoda je nevyužít a tahat USB konektivitu krkolomně ze zadního I/O panelu.

Uvnitř nalezneme místo pro až pět mechanik či jiných 5,25" zařízení, k tomu jednu externí pozici pro již zmíněnou funkci Hot-Swap a pak už jen čtyři interní šachty pro 3,5" pevné disky. V dnešní době by se možná hodilo mít ve skříni více diskových pozic než pozic pro mechaniky, ale na druhou stranu budete třeba moci využít O chlazení se postará také již zmíněný ventilátor umístěný na vrchu skříně a k němu dostaneme ještě jeden 120mm kousek umístěný vepředu. Zbylé dvě stejně velké pozice vespodu a vzadu zůstaly volné.


Zpracování skříně


Design skříně SilverStone Precision PS06 je na dnešní dobu vcelku obvyklý, což je možná důvod, proč se jej výrobce snažil ozvláštnit kousky modrého plastu s lesklým povrchem, který se v rozeklaných liniích táhne přes přední i horní panel. Právě díky němu tato skříň vypadá zajímavě a neotřele. Dnes již holt přestává stačit i to, že se barví celé skříně včetně interiéru, a tak přichází na řadu různé barevné prvky, které jsou u různých produktů více či méně povedené. Za ty více povedené a elegantní bych označil například Fractal Design Define R3.

Zaměřme se ale raději už na testovaný model. ten má nahoře umístěné dva audio konektory, jež mají po stranách po jednom USB konektoru. Jejich modré jazýčky neomylně dávají najevo, že jsou připraveny na rozhraní USB 3.0. Před nimi je pak místo pro odložení drobných věcí a také dva zářezy, o nichž výrobce hovoří jako o držácích USB/audio kabelů.



Přední panel s "pukem" uprostřed je naprosto obyčejný, pokud nebudeme brát v úvahu modrý plast. Nahoře můžete vidět pět záslepek 5,25" šachet, hned pod nimi dokovací stanici s dvojitými dvířky - většími pro 3,5" disky a menšími pro 2,5". Po stranách této pozice máme dvě obvyklá tlačítka - vlevo Power a vpravo Reset - jež mají poblíž sebe také příslušné kontrolky. A nakonec je tu vespod perforovaný plech s logem SilverStone pro nabírání čerstvého vzduchu.



Boční panel nalevo je u této verze osazen jednoduchým obdélníkovým plexisklem, které zabírá jeho podstatnou část. Bude tak skrz něj vidět nejen základní deska s připojenými kartami, ale také pevné disky a části mechanik. Podívejte se také ještě na boční část předního panelu, kde vykukuje tenký proužek, což je ve skutečnosti prachový filtr předního ventilátoru.


- klikněte pro zvětšení -

Ten samý filtr na nás vykukuje i vedle pravé bočnice, takže je snadné jej z jedné strany zatlačit dovnitř a z druhé strany vytáhnout a očistit. Vzhledem k tomu, že je plastový, tak to bude možné třeba pod proudem vody. Samotná pravá bočnice je nezajímavá, neboť je naprosto rovná a holá. Přidržuje ji stejně jako levou dvojice přítlačných šroubků. Díky malému poutku si pak budeme moci levou bočnici zajistit třeba malým visacím zámkem.


- klikněte pro zvětšení -

V zadní části narazíme už na známé rozložení prvků včetně pozice napájecího zdroje umístěné až vespod, kde má připraven svůj vlastní chladicí okruh chráněný podobným prachovým filtrem, jaký je i vepředu. To znamená, že i tento můžeme vysunout (vespod je madlo), což jde trošku těžce, ale přece jen to nebudeme dělat každý den.

Dále je skříň vybavena nadstandardním počtem osmi záslepek pro karty, což dovolí využití velkých základních desek. Vedle pak máme pro lepší odvětrávání průduchy, ovšem většinu práce odvede (pokud jej nainstalujeme) zadní 120mm ventilátor, pro nějž je připraven plastový rámeček, abychom jej nemuseli přišroubovat. Nad touto pozicí jsou pak dva vylamovací otvory pro hadičky vodního chlazení, které mají dnes snad všechny skříně, jako by se nepoužívalo nic jiného než vodníci.



Horní plastový kryt můžeme snadno odklopit, neboť jej přidržuje pouze malá packa. Pod ním se objeví velký ventilátor, jenž má své lopatky namířeny tak, aby posílaly vzduch přímo dolů na chladič procesoru. To rozhodně není tradiční uspořádání chladicího systému, neboť u jiných skříní horní ventilátory vzduch odsávají. Nicméně zde nám dal SilverStone ještě možnost měnit otáčky pomocí malého přepínače na zadní stěně, a to mezi 700 a 1200 RPM.



Otočení směru toku vzduchu je možné, ale když se podíváme na lamely pod lopatkami ventilátoru, tak je jasné, že ten byl přizpůsoben tomu, aby posílal usměrněný proud vzduchu a ne aby vysával vzduch ze skříně. Snad to nebyl jediný důvod pro to, že se výrobce rozhodl jej umístit tímto způsobem.


- klikněte pro zvětšení -

Z tohoto pohledu ještě můžete vidět předlouhý spodní filtr zasunutý ve dvou plastových kolejničkách, který poslouží také pro čištění vzduchu jdoucímu také ke spodnímu ventilátoru, tedy nejen ke zdroji.
reklama