reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SilverStone PS06: herní moderna

7.7.2011, Jan Vítek, recenze
SilverStone PS06: herní moderna
Na počítačovou skříň od SilverStone jsme se naposledy podívali koncem minulého roku, kdy šlo o model Precision PS05. Dnes si vyzkoušíme o něco větší typ tower s označením PS06, jenž by měl nabídnout za dvojnásobnou cenu podstatně lepší vlastnosti.
Boční panely této skříně nejsou vysunovací, ale drží na jednoduchém kulatém pantu, za nějž se zaklesnou, přiklopí a zajistí dvěma zadními přítlačnými šroubky. Levý panel má ještě možnost být zabezpečen malým visacím zámkem. Při otevírání tedy zvolíme opačný postup a otevře se nám černočerný interiér s profilovaným trayem pro základní desku. Ten již má připraveny distanční sloupky pro instalaci desky formátu ATX, ale ve větším počtu tu jsou prosté vyražené "hrbolky" se závity, které jsou tedy součástí traye. Pro nás to znamená snadnější a rychlejší instalaci počítače.


- klikněte pro zvětšení -

Tray má také v sobě velký otvor, jaký dnes nabízejí už snad všechny moderní skříně kromě těch nejlevnějších. Ten poslouží snadnější manipulaci s procesorovými chladiči využívajícími vlastní zadní rámečky, takže již nebude nutné ze skříně vytahovat celou základní desku, i když pak je na druhou stranu práce s ní daleko pohodlnější. SilverStone nezapomněl ani na množství otvorů pro skryté vedení kabelů mezi trayem a pravou bočnicí a dole u pozice zdroje si můžete všimnou dvou řad po pěti závitech. Ty poslouží jako zásobník šroubků, aby byly vždy po ruce.

Z fotografií je také vidět, že kovoé hrany byly ohnuty, nebo zaobleny, čímž jsme jednak chráněni před pořezáním a pak se tím zvyšuje pevnost celé konstrukce. K té přispějí také dvě spodní rohové výztuže.


- klikněte pro zvětšení -

Zadní část skříně obsahuje plastový rámeček, který nám podobně jako hrbloky v trayi ulehčí instalaci, tentokráte tedy zadního 120mm ventilátoru. Proděravěné záslepky v počtu osmi jsou drženy stejným počtem přítlačných šroubků, které zajistí bezpečné uchycení karet. Osobně jsem již dlouho neviděl plastové zámky karet, což je jen dobře, neboť především v případě dlouhých a těžkých grafických karet nebývaly zrovna bezpečné. A asi nikdo by nechtěl, aby se mu při převozu skříně grafika uvolnila a začala volně putovat útrobami skříně.

Napájecí zdroj má připravenu pozici až vespod, odkud také může nabírat čerstvý vzduch. Seshora ho pak zajistí packa vyražená z traye a zespoda jej podpoří dva prahy, takže se o jeho stabilní umístění nemusíme bát.



Přední část skříně nese velkou hlavní šachtu s pěti 5,25" pozicemi, pod níž je ještě externí pozice pro pevný disk či SSD (3,5" i 2,5"). Do ní se bude holý disk zasouvat zepředu, takže není problém jej zapojit i vypojit za běhu počítače. Mechaniky nahoře pak budou zajištěny pomocí plastových zámku, které se samočinně zaklapnou. Pro jejich uvolnění stačí stiknout jejich pravý okraj, aby se s otvorů v mechanikách zámky vysunuly. Nebo se lze spolehnout i na klasické šroubky.



Disková šachta je otočena o 90 ° a dokáže pojmout maximálně čtyři pevné disky. Pro ně má připraveny vlastní plastové rámečky vyložené měkkými podložkami pro utlumení vibrací. Je to prostě a jednoduše jeden z často používaných způsobů instalace pevných disků v dnešních skříních. O chlazení disků se pak postará přední ventilátor, k němuž se můžeme dostat po odšroubování diskové šachty (má přítlačný šroubek nahoře a dole).


Příslušenství


Do výbavy skříně SilverStone Precision PS06 patří jednak manuál a pak dostaneme v malém sáčku připevněném uvnitř skříně už jen sáček se šroubky a distančními podložkami. A nakonec to je redukce z interního konektoru rozhraní USB 3.0 na klasický header pro USB 2.0. To je zatím nejchytřejší řešení, jaké jsem viděl. Jiní výrobci nabízeli třeba kabely s USB konektory pro zasunutí do zadních portů USB 3.0 v základní desce, i když to bylo asi ještě tehdy, kdy nebyla dohotovena podoba interního headeru pro toto rozhraní.



Další ale vyvedli přední porty pouze na interní header pro USB 3.0 a nenabídli alternativu. A i v těchto dnech je třeba Thermaltake schopný nabídnout dvě verze též skříně, které se liší pouze typem předních USB portů, přičemž by stačilo přiložit jednu redukci. Možná to ale takto je pro Thermaltake výhodnější.


reklama