reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SilverStone Raven RV03: originál každým coulem

15.11.2012, Jan Vítek, recenze
SilverStone Raven RV03: originál každým coulem
Dnes se zaměříme na nabídku firmy SilverStone, jejíž skříně s otočeným trayem pro základní desky jsou dobře známy. Byla by tedy škoda si jednu z nich nevyzkoušet v recenzi, a tak přichází na řadu model Raven RV03. K dispozici bude černá verze s bočním oknem.

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která je založena na procesoru Phenom II X6, jenž dnes už sice není kvůli Piledriverům tak aktuální, ale zde jde především o jeho vysokou spotřebu reprezentovanou 120W TDP.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: 2x 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W

S instalací komponent do této skříně není vůbec žádný problém a jediné, co se mi jen trošku nelíbilo, byly pozice disků za trayem. To ale jen proto, že musíme nejdříve vyšroubovat rámeček, pak do nich přišroubovat disk a nakonec celek zase našroubovat zpět, což je v porovnání s jinými skříněmi trošku zdlouhavé. Ale to je jen drobnost.




- klikněte pro zvětšení -


Při instalaci začneme nejlépe zdrojem, ovšem to vůbec není podmínkou. Jednotlivé komponenty se vzájemně nijak neovlivňují, takže si nejdříve klidně umístěte základní desku a karty. V našem případě to bohužel vyšlo tak, že napájecí kabel, respektive jeho konektor, byl nevhodně orientován a také je na můj vkus zbytečně dlouhý. Ovšem to je jen estetická vada, protože v této části nebude ničemu vadit ani tento nevzhledný kabel.

Co se týče kabelů zdroje, pak to už je jiná káva. Nemůže se snad stát, že bychom někam pohodlně nedosáhli, což platí i pro problematický +12V EPS na základní desce, a hlavně nebudeme muset kabely strkat nejdříve za tray a pak zase zpět. Spíš tu bude menší problém s umístěním přebytečné délky kabelů, a to zvlášť kvůli tomu, že potřebný prostor je za trayem rezervován pro pevné disky a SSD.




- klikněte pro zvětšení -


Pak už nebude problém provést poslední úpravy, případně si pohrát s upevněním kabelů, zapojit ventilátory, datové kabely k diskům, apod.


Chlazení skříně


SilverStone Raven RV03 přichází v takové podobě, kterou nebudeme muset pro uchlazení běžné sestavy doplňovat o další ventilátory. Však dostaneme dva velké 180mm ventilátory Air Penetrator nasávající čerstvý vzduch do hlavní komory a pak je tu jeden 120mm nahoře, který snad ani nebude nutný. Teplý vzduch by totiž měl přirozeně proudit ven horní cestou, zvláště když jej budou dole popohánět dva velké větrníky s lamelami pro vytváření soustředěného proudu.

Dále by se možná hodil ventilátor v pravé bočnici, aby odsával nebo přiváděl vzduch k pevným diskům, ale o to se také částečně postará spodní ventilátor. Vepředu pak máme další čtyři pozice pro 120mm ventilátory - dvě před šachtami a dvě za nimi a nakonec jedna další v zadním panelu. Ty budou ale v našem případě zbytečné a využijí se pouze u velmi zaplněné sestavy. Je ale příjemné vědět, že Raven RV03 by na ni rozhodně měl.

S možnostmi chlazení tedy můžeme být spokojeni a zbývá to jen podpořit několika testy.


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark Vantage, Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 21 - 22 °C. Tato skříň přišla vybavena dvěma 180mm ventilátory Air Penetrator v dolní pozici pro nasávání a jedním 120mm nahoře pro vysávání vzduchu. Je jasné, že tato kombinace bude na naši sestavu s přehledem stačit.

Rozhodl jsem se, že vyzkouším především schopnosti tichého chlazení, takže nejdříve byly zapojeny pouze dva spodní ventilátory na 700 RPM. Horní jsem kompletně vyjmul, aby nepřekážel v proudění vzduchu.


Spodní 180mm ventilátory @ 700 RPM
CPU
27 °C
47 °C
Chipset
37 °C
56 °C
GPU
58 °C
80 °C


Dále jsem zapnul onen vrchní 120mm ventilátor, který citelně zvýšil hlučnost počítače (taky je nahoře a blízko uživateli), ale ten dle očekávání nedokázal už tak velmi slušné výsledky moc zlepšit. Jeho provozování tedy nedává velký smysl.


Spodní 180mm @ 700 RPM + vrchní 120mm
CPU
27 °C
46 °C
Chipset
37 °C
55 °C
GPU
58 °C
80 °C


Závěrem tedy lze konstatovat, že pro slušné chlazení stačí použít pouze spodní dvojici ventilátorů a ty si v případě potřeby zrychlit přepnutím na vyšší rychlost. S disky už je to složitější. Zde záleží na tom, do jaké pozice je umístíme a dle toho je třeba se rozhodnout, kam případně zapojíme další ventilátor. Klidně můžeme použít ten vrchní.
reklama