reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Širokoúhlý všeuměl - Samsung 215TW

25.9.2006, Pavel Kovač, recenze
Širokoúhlý všeuměl - Samsung 215TW
Tento 21" širokoúhlý monitor je vybaven technologií S-PVA s dobou odezvy 8ms, je to tedy monitor, který se hodí pro hraní her, sledování videa a dokonce občasné zpracování grafiky. Další výhodou je velký počet vstupů, zabudované reproduktory a kvalitní stojan. Zní to jako pohádka? Možná ano, uvidíme však, jak si povede v testech.
Pod kapotou

Rozebrání monitoru byla otázkou 5 minut, avšak hned při prvním pohledu na nás čekalo nemilé překvapení. Tím je chladič na hlavním řídícím čipu, nemůžeme si tak ověřit zda jde o čip z dílny Samsung, nebo například Genesis. Samsung však ve svých monitorech používá výhradně svoje vlastní čipy, které dokáží opravdu mnoho (pokud to není zkaženo 6-bit barvami).


Ovládací elektronika (Pro zvětšení klikněte)

Štítek odhaluje výrobce panelu, tím je firma Samsung (jak jinak :-) ) a model je LTM210M2-L02 (specifikace na stránkách Samsugnu). Specifikace dané výrobcem se shodují s udávanými pro tento monitor. Bylo by opravdu divné, kdyby Samsung podváděl sám sebe.


Štítek identifikující panel


OSD menu



Samozřejmostí u monitorů Samsung je dodávaný software MagicTune, který poskytuje pohodlí při ovládání. Naštěstí výrobce zachoval i klasická tlačítka na čelní straně monitoru, a tak uživatelé jiných operačních systému než je Windows a Mac mohou plnohodnotně využít všechny vlastnosti. Popisovat funkce ovládacího softwaru je celkem zbytečné, protože je jistě všichni notoricky známe. Pro nové čtenáře však připomenu alespoň hlavní funkce. Samozřejmostí je regulace jasu, kontrastu a ruční seřizování barev. Dále jsou zde předvolené režimy barev, které se však hodí pouze na specifické účely (obvykle dojde k drastickému snížení gammutu), jako je sledování videa či hraní her. Vše probíhá s prakticky nulovou odezvou, a tak není problém si během chvilky uzpůsobit panel k obrazu svému.






OSD menu je dosti obsáhlé a myslím, že jen málokomu zde bude něco chybět. Dokonce je zde i položka pro zachování poměru stran, pro obraz v obraze (PIP) a jako třešničkou na dortu je pojmenování vstupů. Přesto se je však důležité poukázat na některé drobné nedostatky. Prvním je absence gamma korekce a druhým, byť opravdu drobným nedostatkem, je nemožnost otočit OSD menu při režimu pivot.


Náhled OSD menu
reklama