reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Síťové zálohy do kapsy: Thecus N0204 miniNAS

5.11.2009, René Pfeifer, recenze
Síťové zálohy do kapsy: Thecus N0204 miniNAS
Známý výrobce síťových úložných zařízení nedávno přišel s inovativním, ovšem rozpaky budícím, řešením pro zálohování dat. Kapesní NAS, bude to vůbec k něčemu dobré? A co to vlastně umí? Pojďme se na tento produkt blíže podívat v následující recenzi.
Kapitoly článku:

Úvod: Jak je to s výkonem RAID diskových polí?


RAID byl původně vyvinut zejména pro ochranu našich dat – odtud R ve zkratce (= redundant) a dnes je jednou z největších předností síťových úložných zařízení NAS. Přestože bezpečnost dat je stále jedním z nejdůležitějších kritérií, existuje nemalá skupina uživatelů, která si diskové pole pořizuje s cílem zvýšit výkon svých systémů.

V tom případě je klíčem k úspěchu paralelní zapojení dvou a více disků. Schopnost pole přistupovat k více diskům současně umožňuje rychlejší čtení i zápis dat. Naše známé pořekadlo "víc hlav víc ví" se v případě RAIDu dá interpretovat jako "více hlaviček více přečte/zapíše". A čtení a zápis, to je to hlavní, oč tu běží. Nečekejte od diskového pole zrychlení vyhledávacích schopností (seek).

Metody čtení a zápisu se u různých kombinací diskových polí liší. Pokud se zaměříme pouze na pole RAID 0 striping (prokládání), jistě budete souhlasit, že významný podíl na výkonu má šíře a velikost prokládaných bloků dat. Stripe width (šíře) představuje počet paralelních prokladů, které je možné simultánně číst nebo zapisovat a v podstatě se rovná počtu disků v poli.


RAID 0 stripe size 4 KiB
RAID 0 stripe size 64 KiB
Uložení souborů o velikosti 4 KiB – červená, 20 KiB – modrá, 100 KiB – zelená a 500 KiB – purpurová
(zdroj PC Guide)

Stripe size (velikost prokládaných bloků) je druhý parametr, který odpovídá velikosti prokladů zapisovaných/čtených z/na jednotlivé disky. Nastavení RAIDových polí typicky nabízí velikost prokládáných bloků v rozmezí 2 až 512 KiB. Obecně lze říci, že rozdělení dat do menších bloků vylepší přenosovou rychlost, ale snižuje výkon z hlediska poziční práce pole – malé bloky dat se snadněji přenesou, ale vyžadují vetší počet operací čtení/zápis. Příklady dvou různých nastavení je možné vidět na obrázku výše.

Jak je vidět, doporučit optimální velikost prokladů není vůbec jednoduché. Jediná rada je odzkoušet si svoji vlastní ideální velikost, nebo zvolit zlatou střední cestu.


Tak už vybalte ten mini NAS!


Již velikost papírové krabice dává tušit, že se skutečně jedná o kapesní úložné zařízení. Když se nám podařilo proniknout mírně složitějším systémem balení a vyskládali jsme celý obsah na stůl, řekli jsme si: „Hmm, tahle malá krabička má být NAS? No, uvidíme.“


Zátiší: Thecus N0204 a sešívačka

Balení dále obsahovalo vše potřebné - adaptér do elektrické sítě, síťový kabel pro připojení LAN, instalační CD, stručný návod na instalaci v papírové podobě a v neposlední řadě malý podstavec s mini větráčkem s napájením přes NAS. Ještě než se pustíme do práce, následuje krátký komentář k designu.


Thecus N0204 - příslušenství


Malý - velký přístroj




Thecus N0204 mini NAS

Kromě malých rozměrů výrobek jinak výrazně nevybočuje svým tvarem z linie NASů. Kvádr s oblými hranami je složen z plastových postranních krytů, které k sobě spojuje hliníkový středový profil. V předním panelu jsou do kovového prolisu zabudovány stavové diody (on/off, síť, disk 1 a 2), které ohraničuje USB vstup dole a tlačítko pro rychlé kopírování nahoře. V zadní části jsou umístěny zásuvky pro disky, spínací tlačítko, druhý USB konektor pro zálohy a obě síťová připojení (LAN a elektrické napájení).

N0204 - přední panel
N0204 - zadní panel

Design přístroje je plně soustředěn na odvod tepla. Průduchy a otvory pro cirkulaci vzduchu jsou rozmístěny po všech stranách NASu. Přímé chlazení disků je řešeno hliníkovou konstrukcí šuplíků a celý systém můžete (ale nemusíte) připojit k podstavci s větráčkem pomocí tří-pinového konektoru vespod.

N0204 - pozice pro disky
N0204 - elektronika
- pro zvětšení klikněte -

Vnitřní prostor je rozdělen na tři části, kde tu prostřední zaujímá elektronika. Volný prostor po stranách je vyhrazen pro disky, které ovšem v balení mini NASu nehledejte. Podrobnější popis pevných disků, kterými jsme server obsadili, si necháme na později.

Kromě černé barvy, prezentované na většině produktových fotografií, je v nabídce i bílé provedení, které jsme obdrželi my. Musíme konstatovat, že černá přístroji sluší více a také se jistě lépe fotí (zřejmě proto bílou verzi na fotkách nenajdeme). Nyní už si blíže posvítíme na funkční vybavení N0204.
reklama