reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Síťové zálohy do kapsy: Thecus N0204 miniNAS

5.11.2009, René Pfeifer, recenze
Síťové zálohy do kapsy: Thecus N0204 miniNAS
Známý výrobce síťových úložných zařízení nedávno přišel s inovativním, ovšem rozpaky budícím, řešením pro zálohování dat. Kapesní NAS, bude to vůbec k něčemu dobré? A co to vlastně umí? Pojďme se na tento produkt blíže podívat v následující recenzi.

Co všechno mini NAS umí?


Ačkoli je přístroj opravdu malý, předčil podporovanými funkcemi naše očekávání. Z listu kompatibilních disků se dozvídáme, že dvě pozice lze obsadit až 500GB disky a získat tak solidní kapacitu 1 TB (větší disky, např. 1 TB WD Scorpio, ještě nebyly otestovány, ale nevidíme důvod, proč by neměly fungovat). Tento úložný prostor můžeme konfigurovat do polí RAID 0, 1 nebo JBOD.

V případě potřeby je mini NAS připraven na výměnu disku za chodu (hot-swap) s podporou automatického doplnění dat na nový disk (auto-rebuild). Přesto výrobce doporučuje celý systém ještě zálohovat, k čemuž NAS vybavil funkcí Nsync pro vzdálenou zálohu a jednoduchou utilitou Thecus® Backup Utility pro zálohu lokální.


N0204 - nastavení RAID

Práci s daty lze s NASem N0204 realizovat v OS Windows (NT – Vista) nebo Mac 9 a vyšší. Přístroj můžeme používat jako WebDisk, FTP server, Download Manager (pro http, FTP i BT úlohy) nebo Printer Server.


N0204 - Download Manager

Thecus mini NAS lze využívat také jako kompletní hub pro multimédia s vestavěným iTunes, Photo Web i Media Serverem. N0204 tak umožňuje snadno sdílet naše multimediální soubory a přehrávat je na kterémkoli DLNA mediálním přehrávači. Po připojení webkamery se z přístroje stává malý, ale plnohodnotný Surveillance Server s možností nahrávat, prohlížet a časovat snímky v max. rozlišení 640 x 480 px.


N0204 - Web disk
- pro zvětšení klikněte -

Všechny vyjmenované funkce lze pohodlně spravovat v jednoduchém administračním prostředí, které zvládne obsluhovat i začátečník, i když v nabídce jazykového nastavení chybí čeština.


N0204 - Administrace

Základní vlastnosti a funkční vybavení mini NASu N0204 shrnuje následující tabulka.

Thecus N0204 mini NAS
Rozměry
88 x 63 x 133 mm
Materiál
hliník, plast
CPU, paměť
OXFord 810DSE 367 MHz, 128 MB DDR2
HDD
2 x 2.5" SATA
Ext. rozhraní
1 x USB 2.0 + 1 x USB 1.1, RJ-45x1 10/100/1000
Služby
Multimedia, iTunes, Download, Printer, Web Cam
Protokoly
Transport Protocols: TCP/IP, Appletalk, UPnP
File Protocols: SMB/CIFS, HTTP/HTTPS, FTP,AFP
OS
Microsoft Windows NT/ 2000/ XP/ 2003/ Vista
Mac OS X

I přes překvapivě širokou podporu funkcí zůstává hlavní devizou mini NASu jeho přenosnost a úspora energie. Nyní se už pojďme podívat, do jaké míry se popis shoduje s praxí.


Uvedení do provozu


Z instalačního CD nejprve zavedeme program Setup Wizard do počítače. Aplikace nám následně pomůže s vyhledáním a nastavením našeho NASu a později se přes ní můžeme připojovat k administračnímu webovému rozhraní. Druhým krokem je nutnost zařízení připojit do elektrické i do počítačové sítě a zapnout. Po stisknutí spínacího tlačítka trvá nastartování NASu zhruba 20, vypnutí cca 60 sekund a oba procesy doprovází blikání tlačítka USB Copy vpředu.

Ve třetí fázi si lze v průvodci nastavení vybrat způsob – „One-click“ nebo „Manual“ – a jak názvy napovídají, jde o automatické nebo ruční nastavení.


N0204 - Setup Wizard

N0204 - Instalace 1
N0204 - Instalace 2
- pro zvětšení klikněte -

Musíme poznamenat, že k přímému připojení se síťovou kartou PC (tak NASy testujeme, aby se zamezilo potenciálnímu vlivu routeru) bude možná třeba nejprve nastavit počítači pevnou IP adresu a DNS, instalátor se jinak k NASu nemusí připojit. Poznámku činíme hlavně z toho důvodu, že v několika předešlých recenzích NASy zvládaly automatické připojení oběma způsoby. Obvyklejší a hlavně účelnější připojení k routeru samozřejmě funguje u mini NASu Thecus bez problémů.

Instalace s průvodcem (načítání softwaru a konfigurace disků - viz obr. výše) nám trvala přibližně 3,5 minuty. Server je pak možné začít používat, jeho výkon je ovšem po nezbytně nutnou dobu na vytvoření pole omezen. Nám prvotní formát pole RAID 1 z dvou 320GB disků trval něco málo přes hodinu.


N0204 - vytváření pole RAID

Co se týče firmwaru, na stránkách výrobce je prozatím k dispozici pouze základní verze 1.00.00. Ačkoli se nám na některém z neoficiálních fór o produktu podařilo vygooglovat informaci, že další verze bude obsahovat novější rozhraní Ajax a bude k dispozici v polovině září, zatím se nic neobjevilo.

Po úspěšné instalaci můžeme přistoupit k vlastním testům.
reklama