reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Skvost od Abitu postavený na High-Endu i955X: AW8-MAX

17.8.2005, Karel Polívka, recenze
Skvost od Abitu postavený na High-Endu i955X: AW8-MAX
Se základy postavenými na i945P jsme se již setkali. Nyní přišla řada na současný High-End: i955X. Navíc dnes představený základ opravdu patří mezi ty, které nelze jen tak přehlédnout (tím jsou ostatně některé modely od Abitu již pověstné). Hledáte výkonné a hlavně tiché řešení? Je tu AW8-MAX využívající systém chlazení Q-OTES založený na principu Heat-Pipe.


* podpora zahrnuta až v novější verzi BIOSu


Krabice + příslušenství



Krabice je poněkud rozměrná (deska i příslušenství mí oddělené prostory a nic tak v krabici při transportu zbytečně "nelítá". Její ztvárnění dává tušit, že nepůjde zrovna o komponentu mířenou do nasazení v kanceláři.



Příslušenství je zde tvořeno 6 datovými kablíky Serial ATA, dvěmi rozdvojkami a zároveň redukcemi napájení z klasického Molex na Serial ATA, jedním 80-ti žilovým IDE a jedním FDD kabelem. Výčet zakončuje záslepka I/O konektorů, bracket s dvěma porty USB a dvěma porty FireWire. Nechybí samozřejmě ani manuál včetně instalačního CD a diskety s ovladači pro RAID.






Součástí příslušenství je samozřejmě i samostatný modul AudioMAX HD7.1 obsahující audio kodek ALC882M (Master Studio), díky čemuž by mělo být docíleno nižšího rušení vysokými frekvencemi generovanými základní deskou, než v případě umístění přímo na její PCB. Navíc v zadním prostoru, jenž obsahuje I/O konektory, není už místo pro audio konektory.


- pro zvětšení klikněte -


Abit AW8-MAX v celé své kráse




- pro zvětšení klikněte -

K rozmístění konektorů bych měl pár výtek. Napájecí konektor ATX mohl být poněkud výše (myšleno již při osazení ve skříni), dva porty SATA2 přídavného řadiče Silicon Image se nalézají nad PCI sloty (ideálně by měly být pokud možno co nejvíce u kraje desky) a floppy konektor je až u spodního okraje desky. V případě stálého připojení disketové mechaniky to tak komplikuje vedení kabelu, který bude překážet, avšak pokud připojujete tuto mechaniku jen občas v případě potřeby, je toto umístění výhodnější, jelikož je usnadněno zapojování - pravý okraj desky bývá schován pod zadními částmi různých mechanik a pevných disků a manipulace s konektory je tak v tomto prostoru při plném osazení komponentami značně znesnadněna. Za zmínku stojí ztvárnění všech SATA konektorů, které jsou "uzavřené" a kablík se v tomto spoji tolik neviklá, jako v případě těch "otevřených".


- pro zvětšení klikněte -

Výčet slotů pro přídavné karty zahrnuje jeden slot PCIe 16x pro grafickou kartu, 2 sloty PCIe 1x a 2 sloty PCI. Slot PCIe 16x je opatřen výklopnou západkou, jež grafickou grafickou kartu upevňuje a jejíž uvolnění je bezproblémové. V rohu je možné si povšimnout poněkud atypického konektoru, který vypadá jako PCIe 1x, nicméně je otočen o 180° a i jeho umístění vzhledem k okraji desky je jiné než v případě standardních konektorů PCIe 1x. Jedná se totiž o speciální konektor přímo určený pro samostatnou kartu AudioMAX HD7.1, která je samozřejmě součástí balení.


- pro zvětšení klikněte -



- pro zvětšení klikněte -

Již dříve jsme se mohli setkat u některých základních desek Abitu s nestandardním chlazením OTES. Modifikací bylo mnoho, avšak vždy ve spojení s ventilátory (kolikrát se jednalo o dost rozměrné windtunely) a za účelem chlazení napájecích Mos-Fetů (nebo v některých případech i paměťových modulů). Budou tomu již 4 měsíce, co Abit ohlásil novou verzi OTES chlazení, která sníží hlučnost na nulu - tedy pasivní řešení s označením Q-OTES, které využívá principu Heat-Pipe. AW8-MAX je jedním z modelů, který Q-OTES obsahuje. A právě díky možnosti pomocí Heat-Pipe odvést teplo z jednoho místa na druhé bylo umožněno účinně chladit NorthBridge i bez použití ventilátorů či rozměrného pasivu přímo v centru základní desky.

Na NorthBridge je umístěn měděný pasiv, ze kterého vychází Heat-Pipe, jež je na svém konci doplněna o žebrování, které tak plní funkci rozptylu tepla na větší plochu a hlavně daleko mimo prostor NorthBridge i procesoru. Nalézá se proto až v zadní části společně se sadou I/O konektorů. Není zde však jediný aktivní prvek (což zaručuje naprosto tichý chod), jelikož se počítá s odsáváním vzduchu skrze toto žebrování, což může být v některých případech poněkud zkomplikováno (například při nasazení vodního chlazení, přičemž by ve skříni nebyly ventilátory slibující proudění vzduchu), avšak k přehřátí by ani tehdy docházet nemělo. Bohužel kvůli zaplnění tohoto prostoru zde nenalezneme LPT a ani COM konektor. Deska neobsahuje ani headery pro jejich případné doplňující připojení, což pro někoho může být (konkrétně v případě COM konektoru) mínus.



SouthBridge je chlazen pomocí pasivu, který je však rozhodně zaujme svým zpracováním. Nejde ani tak o zajímavost z hlediska účinnosti, jako spíše z hlediska designu - posuďte sami podle předcházejícího obrázku.


- pro zvětšení klikněte -


- pro zvětšení klikněte -

Zespodu najdeme další zajímavost. Kromě plíšku zabezpečujícího uchycení chladiče na NorthBridge si v pravém dolním rohu (při pohledu na okolní fotky) můžete povšimnout množství drobných měděných pásků, které mají pomáhat rozptylu tepla generovaného součástkami umístěnými z vrchu v této oblasti kolem procesoru.





Osazení - rozvržení konektorů




1xIEEE1394a, 2xPS/2, 4xUSB, 2xRJ-45

Vnitřní konektory nacházející se přímo na desce:
  • 2x USB 2.0 (k jednomu konektoru přísluší 2 porty)
  • 2x IEEE1394b - FireWire o rychlosti 800 Mbit (k jednomu konektoru přísluší 1 port)
  • 4x SATA2 (čipová sada) + 2x SATA2 (přídavný řadič)
  • CD-In, Wake-up header, GURU clock
  • 8x ventilátor (1x 4-pin - CPU, 7x 3-pin)
  • + standardní konektory (přední výstupy pro audio, indikační diody a tlačítka na skříni atd.)


Přídavné čipy, které se na desce nalézají:
  • LAN - 2 x Broadcom BCM5789KFB (Gigabit)
  • Zvuk - na přídavné kartě - Realtek ALC882M (High Definition Audio, 7.1)
  • IEEE1394 - Texas Instruments, 2 porty FireWire 800, 1 port FireWire 400
  • Přídavný diskový řadič SATA2 - Silicon Image Sil3132
  • I/O - W83627EHG
  • Abit μGuru


Jumper sloužící k vymazání paměti CMOS se nachází poblíž čtveřice konektorů SATA2. Dále se pojďme podrobněji podívat na jednotlivé přídavné čipy, jež se na desce nalézají.


2 x Broadcom BCM5789KFB - gigabit LAN.


Silicon Image Sil3132 - přídavný diskový řadič SATA2 - 2 porty (umožňuje RAID 0, 1).


Dvojice čipů od Texas Instruments - rozhraní IEEE1394, 2 porty FireWire 800 (oba je nutné vyvést
formou bracketu), 1 port FireWire 400 (je vyveden v zadní části základní desky mezi I/O konektory).


Winbond W83627EHG - I/O čip.


Realtek ALC882M - High Definition Audio, osmikanálový zvuk (7.1), 24-bit/96HKz,
Dolby Master Studio: Dolby Digital Live, Dolby Headphone, Dolby Virtual Speaker a Dolby Pro Logic IIx.


Abit μGuru - čip mající na svědomí nadstandardní možnosti monitoringu, správy ventilátorů a přetaktování.

V souvislosti s čipem μGuru je ještě třeba poznamenat, že mezi příslušenstvím "třetí oko" (jedná se o samostatně kabelem připojitelný externí displej zobrazující údaje z tohoto čipu s názvem 3rd-eye) sice bohužel nenajdeme, nicméně konektor pro něj zde je (v případě, že si jej tedy samostatně seženete, vám nic nebrání v jeho užívání s touto deskou).

Hned poblíž je možné najít diagnostický displej zobrazující POST (Power On Self Test) kódy, které zastupují aktuální stav průběhu startování počítače (jde tedy hlavně o fázi inicializace jednotlivých zařízení, jelikož v případě problému se na displeji zobrazí konkrétní POST kód odpovídající bodu, na kterém se proces "oživování" zastavil, podle čehož je tedy možné identifikovat zdroj problémů).

Deska disponuje několika firemními vlastnostmi, mezi které patří:
  • ABIT μGuru™ 2005 Technology (ABIT OC Guru / ABIT EQ / ABIT Flash Menu / ABIT Black Box)
  • ABIT CPU ThermalGuard™ Technology (ochrana proti přehřátí)
  • ABIT AudioMAX HD 7.1 Technology (audio kodek umístěný mimo PCB základní desky)
reklama