reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Skvost od Abitu postavený na High-Endu i955X: AW8-MAX

17.8.2005, Karel Polívka, recenze
Skvost od Abitu postavený na High-Endu i955X: AW8-MAX
Se základy postavenými na i945P jsme se již setkali. Nyní přišla řada na současný High-End: i955X. Navíc dnes představený základ opravdu patří mezi ty, které nelze jen tak přehlédnout (tím jsou ostatně některé modely od Abitu již pověstné). Hledáte výkonné a hlavně tiché řešení? Je tu AW8-MAX využívající systém chlazení Q-OTES založený na principu Heat-Pipe.
V nepřetaktovaném stavu jsou hodnoty systému následující:


systém při standardních hodnotách s procesorem Pentium 4 EE 3.4 GHz

Systémová sběrnice při standardních hodnotách odpovídá frekvenci 199.5 MHz. Bohužel díky nestandardnímu čipu uGuru není monitorovací utilita cpu-z schopná rozeznat aktuální napětí (stejně jako další utility, které nepochází od Abitu - software Guru Utility s tímto samozřejmě problém neměl a je tedy pro monitoring potřebný, aspoň do doby, než bude u ostatních utilit zahrnuta podpora pro použitý čip).



V případě přetaktování jsme postupným zvyšováním frekvence FSB dosáhli maximální stabilní hodnoty 215MHz, což dává ve finále výslednou frekvenci procesoru 3663MHz. To je srovnatelné s výsledky již dříve testovaných desek MSI a Foxconn. Avšak při snížení násobiče procesoru za účelem dosažení maximální stabilní frekvence FSB, jsme se dopracovali k již zajímavějšímu výsledku.



Přestože námi použitý procesor podporuje oficiálně FSB na frekvenci 200 MHz (200 x 4 = 800 MHz), tak při násobiči procesoru nastaveným na hodnotu 12 jsme se dopracovali ke stabilnímu provozu při FSB na frekvenci 288.6 MHz (tedy 288.6 x 4 = 1154.5 MHz). Výše se začínaly projevovat známky nestability (opět prověřováno zátěžovým testem Prime95 v kombinaci s testem BurnIn, který zatěžuje společně s procesorem i ostatní subsystémy, včetně například grafické karty).

Softwarová výbava
  • Instalační menu přiloženého CD vám nabídne k instalaci:
  • Ovladače pro čipovou sadu a všechna přídavná zařízení nalézající se na základní desce
  • Acrobat Reader 6.0, Award Flash 8.59E, DirectX 9.0c, Intel SATA Driver Disk Maker, Sil3132 SATA Driver Disk Maker, ABIT Guru






ABIT GURU

Mezi firemními utilitami lze na přiloženém CD nalézt zejména software ABIT GURU. Jeho ztvárnění a možnosti si nyní trochu přiblížíme.


- pro zvětšení klikněte -

Hlavní okno programu nezabírá příliš prostoru a zobrazuje pokud možno co nejvíce informací, mezi které patří aktuální frekvence FSB, teplota procesoru, rychlost otáček ventilátoru chladiče procesoru, napětí procesoru a aktivovaný přednastavený výkonnostní režim (o tomto bodě bude dále ještě podrobnější zmínka). Tlačítko Setup samozřejmě vyvolá možnosti nastavení programu, konfigurace hlídaných aspektů jako jsou například teplotní meze, mezní hodnoty otáček ventilátorů apod.


- pro zvětšení klikněte -

Je možné si samozřejmě otevřít i další okno obsahující již mnohem podrobnější informace. Vlevo máte na výběr ze tří možností. Tou první je ABIT EQ, což je vlastně monitoring všech sledovaných hodnot, mezi které patří teploty, napětí a rychlosti ventilátorů.


- pro zvětšení klikněte -


- pro zvětšení klikněte -


- pro zvětšení klikněte -

OC Guru zobrazí aktuální informace o systému z hlediska možného přetaktování (naleznete zde tedy frekvenci FSB a hodnoty napětí procesoru, pamětí a čipové sady).


Poslední možností je FAN EQ, kde najdete informace o nastavení jednotlivých ventilátorů (včetně teplotních mezí a nastavení rychlostních stupňů pro každý zvlášť).


Pochvalu si zaslouží možnost vytvoření jednotlivých profilů, které obsahují specifické nastavení míry přetaktování (tedy výkonnostní stránka věci) a nastavení ventilátorů (tedy hlučnost provozu). Posléze je možné jednoduchým a hlavně rychlým zvolením jednoho z profilů v rozbalovacím menu (Mode Select) hned přetaktovat nebo naopak podtaktovat systém na potřebnou úroveň (včetně změny napětí a nastavení ventilátorů). Díky tomu je tak možné například při práci v textovém editoru či při sledování filmu (berme v potaz na dnešní dobu již relativně nenáročné formáty) mít výpočetní výkon o něco snížený a ventilátory pokud možno na co nejnižších otáčkách a v případě změny činnosti, kdy bude výkonu naopak potřeba co nejvíce, jednoduchým zvolením jiného profilu aktivovat případné přetaktování spojené s vyššími otáčkami ventilátorů.


nastavení profilu - přetaktování


nastavení profilu - provoz ventilátorů

Za zmínku ještě rozhodně stojí funkce AutoDrive, což je v podstatě přiřazení určitého profilu konkrétní aplikaci. Při již zmiňované změně činnosti a požadavků na výkon/hluk tak není ani třeba "ručně" přepínat profil, software Abitu to při spuštění nastavené aplikace může udělat automaticky za vás.


ABIT FlashMenu

Utilita pomocí které je možné provést automatický update BIOSu (aktualizace ze serveru ABITu) nebo updatovat z již staženého souboru. Umožňuje též provést i zálohu stávající verze.




ABIT BlackBox

Na závěr tu máme BlackBox, nebo-li černou skříňku v podání Abitu. Jedná se v podstatě o utilitu, která v případě problémů pomůže shromáždit potřebné informace o vašem systému a následně odeslat přímo do Abitu, na což by měla následovat reakce z jejich strany.

reklama