reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Skvost od Abitu postavený na High-Endu i955X: AW8-MAX

17.8.2005, Karel Polívka, recenze
Skvost od Abitu postavený na High-Endu i955X: AW8-MAX
Se základy postavenými na i945P jsme se již setkali. Nyní přišla řada na současný High-End: i955X. Navíc dnes představený základ opravdu patří mezi ty, které nelze jen tak přehlédnout (tím jsou ostatně některé modely od Abitu již pověstné). Hledáte výkonné a hlavně tiché řešení? Je tu AW8-MAX využívající systém chlazení Q-OTES založený na principu Heat-Pipe.
Dnes jsme se prvně podívali na základní desku založenou na čipové sadě i955X, konkrétně v podání Abitu a to ve velmi zajímavém provedení. Z hlediska použité čipové sady se jedná o současný High-End Intelu, který oproti předchozí generaci přináší podporu dvoujádrových procesorů Pentium D, pamětí DDR2 na frekvenci 667MHz a jelikož se jedná o verzi mířenou do High-Endu, obsahuje narozdíl od i945P/G optimalizaci paměťového subsystému MPT (Memory Pipeline Technology) a maximální kapacita použitelné operační paměti zde činí 8 GB.

Pokud jde o možnosti základní desky, tak deska obsahuje dvojici gigabitových LAN adaptérů od Broadcomu připojených přes PCIe, řadič rozhraní IEEE1394 (dva porty FireWire 800 a jeden port FireWire 400), přídavný diskový řadič rozhraní SATA 2 od Silicon Image přidávající další dva porty (je zde tedy jeden kanál PATA100 a 6 portů SATA 2. V případě integrovaného audia je zde zvukovým kodekem Realtek ALC882M, tedy samozřejmě High Definition Audio v konfiguraci 7.1, který je ovšem umístěn mimo PCB základní desky na samostatné přídavné kartě.



BIOS lze hodnotit jako nadstandardní a to právě díky přítomnosti čipu uGuru, který slibuje velice přívětivé možnosti co se přetaktování týče (velice příhodné je zobrazování aktuální frekvence procesoru a výsledné frekvence FSB a paměti na základě vámi provedených změn) a hlavně i obsáhlý monitoring a správu ventilátorů (kterých může být k této desce připojeno celkem až 7). S původní verzí BIOSu deska nepodporovala procesory s FSB 133MHz (tedy výsledných 533MHz), což odpovídá oficiálním specifikacím Intelu pro čipovou sadu i955X, nicméně aktuální dostupná verze už tuto podporu zahrnuje a je tedy možné použít i procesory Celeron D, které by měly podle Intelu spolupracovat pouze s mainstreamovými čipovými sadami.

Co se týče přetaktování, tak v kombinaci s naším testovacím procesorem Pentium 4 EE 3.4 GHz (FSB 800MHz) byla dosažena poslední stabilní frekvence FSB na hodnotě 215MHz. Avšak po snížení násobiče procesoru na hodnotu 12x (namísto 17x) jsme se dopracovali až k frekvenci FSB 288MHz, přičemž námi použitý procesor podporuje oficiálně jen 200MHz. Výše se už objevovaly známky nestability.



Otázku chlazení má tento model vyřešenou poměrně atypicky, avšak důležitý je výsledek, který je třeba pochválit. Nenaleznete zde jediný aktivní prvek (tedy žádný ventilátor). Z pasivu na NorthBridge vychází Heat-Pipe odvádějící zde generované teplo pryč do zadní části základní desky, kde se o další rozvedení již postará žebrování v kombinaci s průchodem vzduchu skrze něj. SouthBridge je vybaven poměrně nízkým hliníkovým pasivem, který i při dlouhodobém zatížení dosahuje na této desce nejvyšších teplot (avšak stále přijatelných). Mos-Fety jsou též vybaveny hliníkovými a poměrně dost vysokými pasivy.

Jelikož se jedná o první desku založenou na čipové sadě i955X, tak je ještě brzo na hodnocení otázky výkonu této desky (až na hru Doom 3, kde poněkud propadla), avšak z výsledků testů je zřejmé, jak si tato čipová sada stojí proti mainstreamové verzi i945P stejně jako jsou zřejmé rozdíly při použití paměťových modulů na rychlostech 533MHz a 667MHz. Zajímavým se dnes stalo zařazení výsledků při frekvenci 533MHz avšak s nižším časováním 3-3-3-9 namísto 4-4-4-12.

 
Základní desku Abit AW8-MAX zapůjčila firma Abit, které tímto děkujeme
reklama