reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SONY AW-G170A-EN, horká novinka na trhu

28.8.2006, Jan Dedek, recenze
SONY AW-G170A-EN, horká novinka na trhu
Před příchodem HD-DVD a BluRay se doslova roztrhl pytel s klasickými DVD vypalovačkami umějícími vypalovat 18x na jednovrstvá média, 12x na DVD-RAM a 8x na dvouvrstvá média. Mezi takové patří i dnes recenzovaná SONY AW-G170A-EN. Mimoto je dnešní recenze zajímavá i tím, že tato vypalovačka se dostává na pulty právě v těchto dnech a recenzi ještě nikde jinde nenaleznete.

Kvalita zápisu



Standardy ECMA

Podle specifikací ECMA 267 (DVD-ROM), 337 (DVD+R/RW) a 338 (DVD-R/RW) je disk vyhovující, má-li v osmi po sobě jdoucích ECC blocích počet PI (PIE) chyb maximálně 280 a v jednom ECC bloku počet chyb PO (PIF) maximálně 4. Tyto hodnoty norma ECMA vztahuje k rychlosti čtení 1x.

V testu je pro testování kvality použita rychlost 4x, protože testování rychlostí 1x by trvalo neúměrně dlouho. I když je použito vyšší rychlosti, jsou výsledky jasně vypovídající. Pro testy je použit program Nero CD/DVD Speed, ve kterém stačí nastavit pouze rychlost čtení, ostatní parametry, které se nastavují v jiných programech, má CD/DVD Speed přednastavené.

Pokud nějaký disk má hodnoty, které uletí přes hranice stanovené dle ECMA a není to souvislý blok, nic se neděje a takovýto disk je bez problémů čitelný.



Pro testování vypálených testovacích vzorků je použita vypalovačka Lite-On SHM-165P6S. Bylo tomu tak i v předcházejících několika recenzích vypalovaček s použitím programu Nero CD-DVD Speed, který podává stejné výsledky jako program KProbe 2.


DVD+R DL Verbatim 8x

Kvalita dvouvrstvého "plusového" disku je vynikající, jak ukazuje následující obrázek. "Ulétlo" pouze pár hodnot PIF.




DVD+R Verbatim 16x

Stejně kvalitně dokáže SONY vypálit i disky DVD+R, ani při vypalování rychlostí 18x nedochází k poklesu kvality.




DVD-R DL Verbatim 4x

I u dvouvrstvého disku z "druhého tábora" je kvalita vynikající. Jak ukazuje obrázek, je druhá vrstva vypálená o poznání kvalitněji.




DVD-R Verbatim 16x

Jak jsme si už řekli, přestože vypalovačka nabízí na tento disk zápis rychlostí 18x, použila "pouze" rychlost 16x. Kvalita je, jako u předcházejících disků, vynikající.




CD-R

Jak je vidět, kvalita vypáleného CD je excelentní a není vypalovačce SONY AW-G170A co vytknout.



Vypalovačka si poradila se všemi disky na výbornou, tak by to mělo být u všech modelů na trhu.
reklama