reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony Clié PEG-TG50 - Slušná střední třída s klávesnicí a rozpačitým Graffiti

4.9.2003, Tomáš Bobek, recenze
Sony Clié PEG-TG50 - Slušná střední třída s klávesnicí a rozpačitým Graffiti
TG50 je zajímavým strojem střední třídy s Palm OS5 a mnoha sympatickými technickými parametry. Ovšem i s jedním dilematem v podobě neobvykle řešené Graffiti plošky, která byla téměř úplně nahrazena podsvícenou klávesnicí. Existenci takového modelu mohu s mírnou nadsázkou označit jako evoluční hříčku SONY: „Když to vyjde tak fajn, když ne tak nás to nepoloží“.
Kapitoly článku:
Pozn. většina obrázků jsou náhledy, klikněte si prosím pro zvětšení.

Celkový popis přístroje a základní technické parametry

Padesátka je fotogenický kus, kterému nechybí jak určitá noblesa tak solidní technické vybavení. S přijatelnými rozměry 71,6 x 126 x 16,2 mm, které respektují přítomnost klávesnice, a váhou 180 g se ještě vleze do kapsy, kterou nemá snahu utrhnout. Mašinka vypadá na pohled štíhle a drží se poměrně dobře v ruce. Oblé elegantní tvary, střízlivá elegance.

Povrchová úprava je tvořena kombinací stříbro-mat, plast a lesklé stříbrné kování. Nepůsobí levně a přitom neoslňuje odlesky světla. Dobrý celkový dojem jen trochu kazí neprůhledný kryt displeje a klávesnice, který spíše než dekl na solidní PDA připomíná víčko na krabičku se sadou hodinářských šroubováčků „made in Korea“ (a možná rovnou i ta severní). Moc to nezachrání ani vyfintěné logo SONY. Co horšího, u testovaného modelu kryt nedržel příliš dobře. Ne že by snad přímo padal, ale viklání v kloubu bylo evidentní. Škoda. Kryt samozřejmě ani v tomto případě nenahrazuje festovní hardcase, ale rozhodně je lepší než nic, kterým je „chráněno“ mnoho jiných PDA.

Pod kapotou tohoto stroje tluče procesor Intel PXA250 na frekvenci 200 MHz, který prohání data v celkem 16 MB RAM. Uživatelských dat si v reálu ovšem proženeme jen něco kolem 11 MB. ROM je klasika 16 MB skrývající OS 5. Padesátka komunikuje s okolím pomocí USB, IrDA 1.2 a Bluetooth. Velmi dobře. Protože se bavíme o strojku SONY, je zde MS slot, přesněji MS PRO kompatibilní. CF slot chybí, ale to se dalo u této kategorie a rozměrů předpokládat. Co opět nechybí a troufám si říct ani trochu neurazí, jsou rozšířené audio schopnosti včetně přehrávky MP3. Naopak digifoťák (resp. parodie na něj) se tentokrát nekonal. Osobně se domnívám že to strojku jen a jen prospělo. Možná že nejenom Clím - dovedl bych si dobře představit i nějaký hypotetický Palm Zire 72 bez foťáku a s ještě sympatičtější cenou.

Suma sumárum strojek na první i druhý pohled vypadá zdařile. Dvě sudičky ze tří mu nadělily příjemný vzhled a solidní technické parametry, obzvláště Bluetooth těší. What’s wrong? To se dozvíme brzy, jelikož ta třetí sudička, mírně retardovaná, s dvěma bradavicemi a tlustým palcem, vydusila vcelku důkladně (nejenom) vkládání textů stylem. Její čas však teprve přijde, nejdříve se pojďme podívat na podrobnější popis, ovládací prvky, displej a spotřebu.
reklama