reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony Vaio SZ2 – samurajský notebook

6.11.2006, Josef Brož, recenze
Sony Vaio SZ2 – samurajský notebook
Sony Vaio v sobě spojuje elegantní design s výkonným hardware a ušlechtilými materiály. Notebook řady SZ2 je postaven na výkonném dvoujádrovém procesoru Intel Core Duo T2300. Zvláštností hardware architektury je systém dvou grafických karet, který ovlivňuje spotřebu a mobilitu přístroje.
Hardwarová architektura Sony Vaio SZ2 je typickým představitelem třetí generace Centrino notebooků. Srdcem systému je mobilní dvoujádrový procesor Intel Core Duo T2300, který je vyráběn 65 nm technologií. Jádra procesoru tepou na frekvenci 1,66 GHz, FSB je 667 MHz. V tomto duchu lze za „mozek“ považovat čipovou Mobile Intel Calistoga-G i945GM, která zajišťuje komunikaci mezi jednotlivými částmi notebooku.


Mobile Intel Core Duo T2300

Jádra procesoru s kódovým jménem Yonah mají své vlastní L1 cache. Vyrovnávací paměť druhé úrovně, tzv. L2 cache o kapacitě 2 MB, je sdílena současně oběma jádry CPU. Technologie Intel Smart Cache dynamicky přerozděluje kapacitu vyrovnávací L2 paměti podle aktuálních nároků jednotlivých jader. Efektivnější používání vyrovnávací paměti a sběrnice následně přináší zvýšení výkonu, ale i úspory energie.


Chladící systém

Na chvíli se pozastavíme u chlazení. Vzduch je nasáván zamřížovanými přívody vespodu notebooku. Výdechy ventilátorů jsou umístěny na levé zadní části přístroje. Uživatel tak není při práci obtěžován teplým vzduchem. Pokovená konstrukce přístroje je v podstatě jedním velkým chladičem. Vaio proto při běžném provozu produkuje minimum hluku.


Paměťový subsystém

V základní sestavě je Sony Vaio SZ2 vybaveno jednou 1024 MB DDR2-533 pamětí s časováním 4-4-4-12. Vzhledem k osazení jediného paměťového slotu není podporován dvoukanálový paměťový přenos. Čipset umožňuje pracovat až se 4 GB paměti. Základna notebooku pokovená, a proto jsou paměťové moduly jsou chráněny před případným zkratem pomocí pásků z nevodivého materiálu. Prostor s rozšiřujícími sloty je dobře přístupný, výměna pamětí je otázkou vyjmutí několika šroubků.


Paměťový subsystém


Grafická jádra – Intel GMA vs GeForce Go



Podobně jako v titulku recenze se opět necháme inspirovat japonskou historií. Samurajové měli právo nosit dva meče – krátký a dlouhý. V tomto tradičním duchu je vybaveno i Sony Vaio SZ2. Místo dvou mečů však používá dvě grafické jádra. Ostřejším mečem je samostatný grafický čip nVIDIA GeForce Go 7400. Druhé grafické jádro je součástí čipsetu i945GM – tedy Intel GMA 950.

Kombinace samostatného a integrovaného GPU je poněkud nezvyklá, má však své opodstatnění. Důvodem je snaha o maximální úsporu energie a dlouhou výdrž při práci z baterií. Během prohlížení webových stránek, psaní dokumentů apod., vystačíte s malým výkonem grafického jádra Intel GMA 950. Hraní her, práce s 3D aplikacemi naopak vyžaduje výkon samostatné nVIDIA GeForce Go 7400. Mezi oběma grafikami lze přepínat pomocí posuvného spínače, který je umístěn pod displejem. Při přepnutí mezi stavy Stamina (Intel GMA) a Power (GeForce) je uživatel vyzván k restartu. Po rebootu operačního systému jsou automaticky nastaveny ovladače a notebook pracuje s požadovaným výkonem.


Ilustrační fotografie - nVIDIA GeForce Go 7400

Grafické jádro nVIDIA GeForce Go 7400 vyrobené 90 nm výrobním procesem je taktováno na 450 MHz. GeForce disponuje 64 MB vlastní paměti s taktem 350 MHz. Technologie TurboCache umožňuje grafice využívat šířku PCI-E sběrnice a sdílet dohromady až 128 MB z operační paměti. Grafické jádro využívá Vertex Shader 3.0 model s 4 pixel pipelines a 3 vertex shadery. Podle provedených testů nabízí nVIDIA GeForce Go 7400 dostatečný výkon pro hraní moderních her jako Battlefield 2, Panzers Phase 2 apod. Podrobnější informace o výkonu notebooku najdete v následujících testech.


LCD panel



Obraz testovaného 13,3“ panelu je jedním slovem perfektní. Dovolím si subjektivní poznámku - displej Vaio notebooku byl jedním z nejlepších v dosavadních testech. Tenký širokoúhlý 13,3“ displej nabízí rozlišení 1280 x 800. Věrnost barevného podání a kontrast displeje dále zvyšuje technologie X-black (leštěný glare povrch apod). Na trhu je rovněž verze Sony Vaio SZ2XP, která nabízí 4,5 mm displej s LED podsvícením.



LCD a testovací obrazec

Na tomto místě většinou kritizujeme jednotlivé parametry. Známou slabinou LCD notebooků jsou nejčastěji pozorovací úhly. Testovací obrazce, však dokazují, že panel Sony Vaio SZ2 tímto neduhem v žádném případě netrpí.


Testovací obrazec 45°

Při pozorování pod úhlem 45° je obraz stále dobrý, kvalita barev se prakticky nemění, jas i kontrast jsou v podstatě na stejné úrovni. Teprve se zvyšujícím se úhlem cca 70° pohledu dochází k mírnému poklesu jasu.


Testovací obrazec 45°

Při úhlu pohledu kolem 45° vertikálně dochází k určitému poklesu kontrastu. Se zvyšujícím se úhlem cca 70° se ztrácí plynulé barevné přechody a dochází k jejich inverzi. Nepatrnější je tento jev u modré barvy.


Barevný přechod

Duhový přechod obstojí i při srovnání se stolními LCD. Barvy jsou velmi věrné, neobjevuje se proužkování, dithering je takřka neznatelný. Odezva LCD panelu je dobrá, při hraní her nedochází k viditelnému rozmazání ani k rozdvojování hran. Širokoúhlý panel 13,3“ panel sice nevyniká úhlopříčkou, ale díky poměru stran 16:10 je vhodný pro sledování filmů.


Zvuk



Zvukový výstup notebooku zajišťuje zvuková karta SigmaTel STAC9225 integrovaná v jižním můstku čipsetu Intel 82801GBM ICH7-M. Reproduktory jsou zapuštěny pod displejem a lehce prosvítají pod děrovaným kovovým krytem. Po stránce designu velmi vkusné provedení. Bohužel rozměry notebooku ovlivnily velikost reproduktorů a tak i kvalitu reprodukce. Subjektivně není zvuk vysloveně špatný, při vyšších hlasitostech nedochází k „přebuzení“, přesto mi zvuk připadal plochý a nevýrazný.
.

Reproduktory

Multimediální schopnosti notebooku doplňuje integrovaná webkamera, která je zabudovaná v horní části panelu. Rozlišovací schopnost kamery je cca 1,3 Mpix. Kameru lze dobře využít při VoIP a videokonferencích.


Webkamera


Pevný disk a optická mechanika



Jako dodavatele pevných disků zvolila společnost Sony osvědčenou značku Seagate. V testovaném notebooku byl umístěn 80 GB disk Seagate ST98823A. Disk řady Seagate Momentus pracuje se PATA rozhraním. Jeho plotny se otáčejí rychlostí 5400 otáček za minutu, vyrovnávací paměť je 8 MB. Průměrná přístupová doba se dle specifikací pohybuje kolem 12,5 ms. Disk podle specifikací spotřebuje při provozu přibližně 1,8-2 W.


Seagate Momentus


Před mechanickým poškozením chrání harddisk prostorový senzor, který monitoruje náhlé změny polohy notebooku. Otřesy notebooku se projevují především zrychlením, které senzor detekuje a vyšle příkaz k zaparkování hlavičky pevného disku. Rychlé vypnutí disku předchází poškození záznamových ploch disku a tím zvyšuje i bezpečnost uložených dat.


MATSHITA UJ-842D

Vestavěná optická mechanika je produktem společnosti MATSHITA UJ-842D. Notebook umí zapisovat nejen na DVD±RW média, dále dvouvrstvých DVD±R DL disky, ale podporuje i čtení DVD-RAM. Zápis na DVD±R média probíhá 4x rychlostně, přepis DVD±RW pak 2x rychlostně, podporován je rovněž 2,4x zápis dvouvrstvých DVD+R DL, DVD-RAM 3x. Média CDR jsou zapisována 24x a CDRW 10x. Kvalitu zápisu zajišťuje technologie buffer underrun a 2 MB buffer.
reklama