reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony Vaio SZ4XN - mírná evoluce

22.6.2007, Josef Brož, recenze
Sony Vaio SZ4XN - mírná evoluce
Modely Sony Vaio se za relativně krátkou dobu staly pojmem, který v sobě spojuje elegantní design s výkonným hardware a vysokou mobilitou. Základem notebooku řady Vaio SZ4XN je dvoujádrový procesor T7200. Multimediální potenciál zvyšuje samostatná grafická karta nVIDIA GeForce Go 7400 a displej s LED podsvícením.
Rozmístění portů a rozhraní je víceméně identické s předchozím modelem Vaio SZ2. S ohledem na velikost a nízký profil museli návrháři přistoupit na několik kompromisům. Patrně největším je menší počet USB rozhraní. Na pravém boku jsou umístěny dva USB 2.0 porty spolu s DVD mechanikou a konektory pro LAN a modem. Druhým, dlužno dodat velmi elegantním, kompromisem je spojení čtečky paměťových karet s Express Card slotem. Paměťové karty lze používat díky speciální redukci, která se zapojuje do 34 mm portu Express Card.


Pravý bok - USB, modem , DVD

Zbývající konektory a rozhraní jsou umístěny na levém boku přístroje. Výstup na externí monitor zajišťuje klasický D-Sub konektor. Výbavu doplňuje rozhraní FireWire, které spolu s audio panelem najdeme pod kloubem spojujícím základnu s LCD panelem. Specialitou notebooků Vaio je samostatný slot pro karty Memory Stick Duo. Místo PCMCIA (Type II) bych raději uvítal další dva USB konektory. Port pro zapojení přístroje do dokovací stanice se nachází na spodní straně.


Levý bok – D-Sub, PCMCIA atd.

Možnosti internetového připojení jsou v případě Sony Vaio zcela standardní. Nechybí LAN rozhraní, které zajišťuje čip Marvell Yukon 88E8036 PCI-E. Bohužel jedná se "pouze" o 100 Mbit, což je u notebooku za cca 60 000,- poněkud překvapivé. Osobně bych čekával 1 GBit konektivitu a případně i infračervený port, který u tohoto modelu Vaia rovněž chybí. Samozřejmostí je vytáčené 56 kbit připojení (HDAUDIO SoftV92 Data Fax Modem ). Bezdrátovou komunikaci obstarává Intel PRO/Wireless 3945ABG. Z úsproných důvodů lze WiFi vypnout přepínačem, který je umístěn na panelu pod displejem přístroje.

Sony Vaio SZ4 získalo DLNA (Digital Living Network Alliance) certifikaci, která je udělována zařízením splňujícím vysoké nároky na digitální konvertibilitu. Pod tímto marketingovým pojmem se skrývá schopnost bezdrátově komunikovat s dalšími zařízeními v domácnosti. Modelová situace, pokud si zákazník online zakoupí film, měl by ho přehrát na jakémkoliv certifikovaném zařízení, které je momentálně zapojeno v domácí síti. V našich podmínkách stále hudba (blízké?) budoucnosti. V praxi, si přítomnost popisované certifikace uvědomíte pouze podle samolepky, která hyzdí klávesnici Vaia.


Baterie a provoz


Specifikace Sony Vaio SZ4 slibují až 270 minut práce z baterií. naše testy spotřeby dokazují, že tento údaj není v žádném případě nadsazený. V základní sestavě je Sony Vaio SZ4XN dodáváno s jednou baterií o kapacitě 5200 mAh. V případě zájmu lze dokoupit akumulátor s kapacitou 7800 mAh.


Baterie o kapacitě 5200 mAh

Vlastní powermanagement Vaia je určitou nadstavbou nad originálním power managementem operačního systému Windows Vista. Vaio pracuje s cca šesti profily, které ovlivňují nastavení jasu LCD, vypínání disků, hibernace apod. Nejúspornější profil, tzv. Ultimate Battery umožňuje odpojení nebo vypnutí některých zařízení a periferií (FireWire, DVD apod.).


Power management

Frekvence procesoru se mění v závislosti na aktuálním zatížení systému. Dynamickou změnu frekvence a napájení jader umožňuje technologie Enhanced SpeedStep, která je v případě dvoujádrových Core Duo procesorů vylepšena o sdílený power management. V praxi popisovaná technologie snižuje multiplikátor, který ovlivňuje výsledný takt procesoru. Při běžné kancelářské práci pracuje notebook na 997 MHz. Stoupající zatížení zvyšuje takt na 1,66 GHz, (FSB 166x10). Při testování v 3DMark běží procesor na nominální frekvenci 2,0 GHz (FSB 166x12).
reklama