reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony Vaio SZ4XN - mírná evoluce

22.6.2007, Josef Brož, recenze
Sony Vaio SZ4XN - mírná evoluce
Modely Sony Vaio se za relativně krátkou dobu staly pojmem, který v sobě spojuje elegantní design s výkonným hardware a vysokou mobilitou. Základem notebooku řady Vaio SZ4XN je dvoujádrový procesor T7200. Multimediální potenciál zvyšuje samostatná grafická karta nVIDIA GeForce Go 7400 a displej s LED podsvícením.
Po stránce designu patří Sony Vaio řady SZ k absolutní špičče. Důkazem této kvality je do jisté míry fakt, že design se od dob modelu SZ1 až po aktuální typ SZ4 téměř nezměnil. Není jednoduché srovnávat provedení a ergonomii Vaia s konkurenčními produkty. Na podobně "nadčasový" design vsadila rovněž společnost Lenovo. Její ThinkPady jsou však spíše konzervativního ražení s velkým zřetelem na ergonomii. Elegancí provedení jsou Vaiu nejblíže notebooky Fujitsu-Siemens, respektive jejich nejvyšší řada LIFEBOOK.


Sony Vaio SZ4XN

Nezaměnitelný vzhled Sony Vaio SZ spočívá v kombinaci černých a stříbrně kovových povrchů. Roky prověřený design se vyznačuje především ostrými liniemi a promyšlenými prvky, které dále zušlechťují vzhled přístroje. Lemy a zaoblení po stranách Vaia však nejsou samoúčelné, mimo estetického funkce mají i ryze praktický význam (viz kovové klouby). Nízký profil notebooků Vaio byl dosažen především použitím kvalitních materiálů z ušlechtilých kovů. Hořčíkem vyztužená konstrukce zaručuje vysokou pevnost a malou hmotnost.


Panel a použité materiály

Výzkum spojený s kosmickými lety přinesl praktické benefity nejen hospodyním (teflon). Mezi další kompozitní materiály, které vznikly během těchto výzkumu, patří uhlíková a hořčíková vlákna. Carbonové slitiny tvoří i materiál, z kterého je vyroben panel displeje. Díky tomu se Vaio může pochlubit jedním z nejtenčích displejů. Jeho tloušťka po celém obvodu nepřesahuje 4,5 mm. Povrch Vaia však nemusí být tvořen pouze uhlíkovými vlákny. Na zahraničních trzích lze Vaio objednat i s hořčíkovým (karbonovým) povrchem. Jen pro zajímavost uvedeme obrázek, který velmi dobře ilustruje rozdíly mezi materiály.


Pružnost uhlíkového šasí panelu

Použití kompozitních materiálů je výhodné především díky velké mechanické a tepelné odolnosti. Kovová konstrukce funguje jako velký pasivní chladič. Není nutné zvlášť zdůrazňovat, že dílenské zpracování je na vysoké úrovni. Jedinou výtku bych měl pouze k určité pružnosti displeje (viz obrázek). Panel notebooku není vybaven žádnou pojistkou. Na základně notebooku je v zavřeném stavu přidržován pouze konstrukcí pantů.


Kontrolky a panel

Panty displeje se pohybují ve speciálním válečku, ve kterém jsou rovněž uloženy kontrolky informující o provozu notebooku - činnosti pevného disku nebo aktivitě WiFi. Podobný konstrukční prvek se velmi osvědčil, a proto jej často kopírují i ostatní společnosti (viz modely Asus U1F nebo LIFEBOOK). Výhoda je zcela evidentní, i při zavřeném notebooku jsou kontrolky stále viditelné.


Kontrolky a panel

Velmi elegantně je zpracován panel s funkčními tlačítky a přepínači. Mezi reproduktory, které prosvítají pod perforovanou kovovou mřížkou, se nacházejí funkční tlačítka S1, S2 spolu s přepínači pro powermanagement a WiFi.


Klávesnice a Touchpad


Nebudu příliš přehánět, když klávesnici Vaio notebooku označím za špičku po stránce ergomomie i kvality zpracování. Velikost notebooku naštěstí nepředstavuje pro klávesnicí větší omezení, a proto uživateli umožňuje pohodlnou práci. Vlastní klávesy jsou vyvedeny v černé barvě, popisky naopak v bílé. České znaky na testovaném předprodejním vzorku nebyly. Rozložení kláves je víceméně standardní - tlačítko Enter je dvouřadové. Klávesy PrtScr, Ins, Del tvoří jednu řadu s funkčními klávesami (F1-F12). Na pravém okraji jsou umístěny klávesy Home, PgUp, PgDown a End. Vzájemná poloha kláces Fn a Ctrl a je naštěstí standardní (Fn vpravo od CTRL). Kurzorové šipky nejsou od zbytku klávesnice zvlášť odděleny. Nízký zdvih kláves při zarušuje, že psaní na klávesnici není doprovázeno rušivými zvuky.


Klávesnice

Pokud bych měl srovnávat s předchozím typem Vaia, určitých změn doznal i touchpad notebooku. Tvarově je téměř identický, poněkud se však zmenšila tlačítka myši neboť mezi ně přibyl biometrický senzor s čtečkou otisků prstů. Hladká dotyková plocha je mírně zapuštěna pod základnu přístroje. Stisk tlačítek je zcela plynulý a nevyžaduje větší sílu. Notebook lze proto s pomocí touchpadu velmi pohodlně a přesně ovládat. Určitou nevýhodou je absence samostatné nebo "opticky" oddělené rolovací plochy. Při delším psaní oceníte kovovou základnu notebooku, která při provozu poskytuje chladnou oporu pro zápěstí.


Touchpad s biometrickým senzorem
reklama