reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Souboj levných dvoujader - spotřeba pod drobnohledem

16.4.2007, Lukáš Petříček, recenze
Souboj levných dvoujader - spotřeba pod drobnohledem
Po velkém úspěchu Core 2 Duo od Intelu uvedlo koncem roku AMD na trh procesory vyrobené 65 nm výrobní technologií. Testů výkonu je na internetu celá řada, ale protože se v redakci množí dotazy na spotřebu současných i minulých procesorů, podíváme se v dnešním testu právě tímto směrem - na spotřebu procesorů a architektur firem AMD a Intel.
Kapitoly článku:
Nyní se podívejme na výsledky po přetaktování. S ohledem na ukázku růstu spotřeby a škálování výkonu jsem zvolil decentní overclock 20% u všech testovaných procesorů a bez zvýšení napětí. Takt pamětí byl také ve všech případech totožný pro všechny platformy a to rovných 800 MHz při časování 4-4-4-12, 2T. Procesory tak mají naprosto rovné podmínky. Není problém dosáhnout mnohem vyšších taktů, ale výsledky se výrazně liší podle konkrétního kusu a použitých komponent. Náruživí overclockeři ale jistě dají svému procesoru "co proto"...

















Výborné výsledky s ohledem na přetaktování platí zejména v případě architektury Core a procesorů Core 2 Duo. Jedinou vadou na kráse je vyšší cena procesorů a dražší základní desky. V případě přetaktování je ale vyšší cena jen mírným nedostatkem, protože investice se nám vrátí v podobě velice solidních možností přetaktování a s tím také adekvátního růstu výkonu - na druhou stranu, u běžného počítače, stavěného zejména s ohledem na cenu, je dodatečná investice poměrně zbytečná. Stejně tak lze ale s úspěchem pochybovat o "potřebě" dvoujádrového procesoru na běžnou práci. Ceny dvoujader jsou dnes ale již o poznání příznivější, než tomu bylo do příchodu procesorů Core 2 Duo.
reklama