reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Souboj titánů: Radeon X1800XT vs. GeForce 7800GTX 512MB

16.11.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Souboj titánů: Radeon X1800XT vs. GeForce 7800GTX 512MB
Dnešní recenze grafických karet má hned několik privilegií. Za prvé v ní soupeří dvě nejvýkonnější sólové grafické karty od ATi a nVidie, které byly doposud vydány. Dále jsou to karty velmi špatně dostupné a za jejich cenu by šlo postavit celé kancelářské PC. V tomto článku jsme se podrobně podívali na jejich výkon.
Jako na první z dvou testovaných grafických karet se podíváme na referenční vzorek Radeonu X1800XT s 512MB paměti. Tato karta dorazila přímo od ATi, ale většina modelů od různých partnerů tohoto kanadského výrobce budou stavět na podobném designu.


Tuto grafickou kartu jistě nevidíte poprvé, protože kromě toho, že byl po vypuštění plný internet recenzí, tak i v technologickém preview jsem fotku přímo od ATi prezentoval.


Pohled seshora prozrazuje, že karta není zrovna malá. Dokonce se jedná od nejdelší grafickou kartu, kterou kdy ATi vyprodukovala, za čímž stojí i rozšířené napájecí obvody na pravé straně. Samozřejmostí je sběrnice PCI Express.


Na zadní straně toho mnoho nenajdeme, snad jen kovový rámeček sloužící k ukotvení masivního chladiče grafické karty.


Chladič vychází z referenčního modelu Radeonu X850XT, ale je o něco větší a montážní otvory také zcela neodpovídají. Větrák je centrifugální a i přes jeho nespornou výhodu nasávání vzduchu ze zadní části karty je velmi hlučný. U někoho, kdo si pořizuje high-endovou kartu, to nemusí hrát roli, ale je to rozhodně rušivý element.


Na spodní straně vidíte, že chladič obsahuje malé měděné jádro a zbytek je vyroben z hliníku. Paměti jsou spojeny s pasivem teplovodivými nálepkami, na čipu je stříbrná pasta.


Po odejmutí chladiče je vidět, že samotné grafické jádro R520 je opravdu obrovské a druhou zajímavostí je uspořádání paměťových čipů, které již díky 32-bitovým kanálům nemusí dodržovat schéma po dvojicích.


Karta obsahuje nezbytný napájecí konektor, protože je velmi hladová. Testy na různých světových serverech ukázaly spotřebu přes 110W, což již opravdu není na grafickou kartu málo. Ovšem je pravda, že nová GeForce 7 drží krok.


Zde vidíte ještě detail grafického čipu s mnoha kondenzátory, tranzistory a kdoví s čím ještě.



Paměťové čipy jsou jak jinak než od Samsungu, jak jinak než GDDR3, ale další dvě vlastnosti již tak obvyklé nejsou. Jedná se o 512Mbit čipy, které zatím nikde jinde k vidění nejsou (kromě dnes testované 7800GTX 512MB samozřejmě) a navíc je jejich rating 1,26ns, což zajišťuje nominální frekvenci 750MHz. Ve skutečnosti jsou ale taktované na 750MHz.



Multimediální čip ATi Rage Theater zajišťuje různé filtrování videa a hardwarovou akceleraci přehrávání.


Když se podíváte na stranu s konektory, najdete již standardně dva digitální DVI-I výstupy a 9-pinový TV-Out s podporou HDTV a VIVO. Druhá záslepka slouží k vyfukování horkého vzduchu mimo skříň.


A zde máte ještě srovnání velikosti s GeForce 7800GTX 512MB, se kterou si Radeon X1800XT opravdu v ničem nezadá. Podrobný popis nVidie následuje.
reklama