reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Souboj titánů: Radeon X1800XT vs. GeForce 7800GTX 512MB

16.11.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Souboj titánů: Radeon X1800XT vs. GeForce 7800GTX 512MB
Dnešní recenze grafických karet má hned několik privilegií. Za prvé v ní soupeří dvě nejvýkonnější sólové grafické karty od ATi a nVidie, které byly doposud vydány. Dále jsou to karty velmi špatně dostupné a za jejich cenu by šlo postavit celé kancelářské PC. V tomto článku jsme se podrobně podívali na jejich výkon.

FutureMark







Hned výsledek v 3DMarku03 atakující bez jakéhokoliv přetaktování hranici 20 tisíc bodů je velmi přesvědčivý. V testu Mother Nature je na druhou stranu vidět, že v DirectX 9 není rozdíl oproti Radeonu X1800XT tak markantní, což ukazuje hrubou sílu GeForce 7800GTX.





Novější 3DMark05 mluví sice stále ve prospěch nVidie, ale poněkud méně výrazně. Přesto bychom se i zde po lehkém potrápení frekvencí grafické karty zřejmě dočkali překonání jubilejních 10 tisíc bodů. Dílčí testy uvádím jen pro doplnění.

Další syntetické testy





Rozdíly v AquaMarku jsou velmi malé, což je dáno především limitací většiny testů procesorem. Abyste viděli jasněji, které z testů karty ještě stále škálují, uvádím zde graf s jednotlivými položkami:


Rozdíly jsou nejvíce patrné v testech High Particle Count (využití pixel shaderů, vede nVidia), Large Scale Vegetation Rendering (vertex shadery, vede ATi) a dále pak v posledních čtyřech testech, kde je lepší GeForce 7800GTX a které jsou více zaměřeny na využití pixel shaderů.



Final Fantasy XI už ani nebudu komentovat, výsledky zde velmi splývají.
reklama