reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Souboj vodních chladičů Cooler Master a Corsair

13.5.2013, Jan Vítek, recenze
Souboj vodních chladičů Cooler Master a Corsair
V dnešním souboji se utkají integrované procesorové vodní chladiče Cooler Master a Corsair. Jedná se o produkty, kterých se v poslední době objevuje na trhu stále více, a tak je třeba se podívat na to, zda nám mají co nabídnout. Vyzkoušíme si jich celkem pět.

Cooler Master Seidon 240M


Poslední model od firmy Cooler Master by měl být zároveň tím nejvýkonnějším. Využívá totiž velký radiátor pro dva 120mm radiátory, jenž je ale na druhou stranu oproti modelu Seidon 120XL tenčí. Uvidíme tedy, jaké výsledky přinese souboj těchto dvou modelů. Při srovnání s prvním uvedeným Seidon 120M je ale jasné, že tento model by jej každopádně měl předčít, neboť jeho radiátor má dvakrát větší plochu pro výdej tepla, a to nehledě na ostatní vlastnosti.






Seidon 240M přišel ve větší krabici než předchozí modely, kde byl ale zabalen naprosto stejně.

Model
Cooler Master Seidon 240M (RL-S24M-24PK-R1)
Celková hmotnost
650 gramů
Vodní blok
celoměděný s mikrokanálky (Ultra-Fine)
70 x 27 mm (průměr x výška)
Vodní pumpa
integrovaná v bloku
12 V (2.4 W)
< 25 dBA
životnost 70 000 hodin
Ventilátory
dva 120 x 120 x 25 mm
600 - 2400 RPM (PWM) +/- 10 %
19,17 - 86,15 CFM +/- 10 %
0,31 - 4,16 mm vodního sloupce +-/ 10 %
19 - 40 dBA
Rifle Bearing
životnost 40 000 hodin
Radiátor
273 x 120 x 27 mm
hliníkový
Hadičky
materiál FEP
délka 32 cm
Kompatibilita - sockety
Intel LGA 2011 / 1366 / 1156 / 1155 / 1150 / 775
AMD Socket FM2 / FM1 / AM3+ / AM3 / AM2+ / AM2

Co se týče specifikací, pak Seidon 240M je v podstatě Seidon 120XL, jen s jiným radiátorem. Máme tu tedy také nový vodní blok s jemnějšími kanálky a výkonnější pumpu, a přitom ventilátory opět zůstaly stejné. Všechny tři chladiče Seidon mají také stejné hadičky z tvrdého materiálu FEP (fluorovaný etylenpropylen) jejichž ohebnost má zvýšit jejich tvar ve stylu husího krku. To chladiče Corsair mají trubičky z podstatně měkčího materiálu, jenž je ale také evidentně tlustší. Jejich společným úkolem kromě dopravení média tam a zpět totiž také je zajistit co možná nejvyšší odolnost proti unikání média, které v těchto chladičích nelze doplňovat (respektive k tomu nejsou určeny). Doufejme, že výrobci nezapomněli také na to, že médium často uniká také kvůli netěsnostem ve spojích hadiček s fitinkami a toto si pojistili.


Provedení vodního chlazení


Radiátor je tedy v tomto případě podstatně rozlehlejší než v obou případech, takže na zadní stranu skříně se už nevejde. Běžnou součástí nových modelů počítačových skříní však už jsou vrchní pozice, které typický bývají alespoň dvě určené pro 120mm či 140mm ventilátory. Není sice zaručeno, že zrovna tento ventilátor padne do každé takové skříně jako ulitý, ovšem v takovém případě to bude spíše jen otázkou vyvrtání několika děr, jež budou souhlasit se závity v jeho krytu. Pak se také můžeme rozhodnout, kam umístíme ventilátory - zda mezi skříň a radiátor, či spíše před (respektive pod) něj. To by mělo být logicky nejlepší, neboť axiální ventilátory jsou nejsilnější při tlačení vzduchu a ne při jeho nasávání.




- klikněte pro zvětšení -


Provedení radiátoru je zcela běžné, takže se skládá ze zploštělých kanálků, tenounkých lamel a dvou koncovek, které rozvádí médium po celém těle. Stejně jako v jiných případech máme montážní otvory po obou stranách.




- klikněte pro zvětšení -


A nakonec se v krátkosti podívejme na vodní blok/pumpu, ale to jen abychom zjistili, že se ani zde v nic nezměnilo, tedy alespoň dle vzezření této komponenty.









Příslušenství


Dodávané příslušenství je opět z větší části stejné jako u modelu Seidon 120M, v jehož kapitole také najdete příslušnou fotografii. V tomto případě řady šroubků a rámečků rozšiřuje jen rozdvojka pro napájení obou ventilátorů z jednoho PWM konektoru a také tu máme gumový rámeček pro oba ventilátory. Můžeme od něj čekat utlumení vibrací přenášených na kostru skříně.





A zde máme již samotné ventilátory. Jde o přesně ty samé modely, jaké má i řada Seidon 120, takže více k nim netřeba říkat.






Instalace


V tomto případě se oproti instlace chladiče Seidon 120XL nezměnilo vůbec nic, pouze se samozřejmě musíme postarat o větší radiátor, takže ten musíme mít kam umístit, a to nejspíše přímo pod horní panel skříně, protože jinam pouze 32 cm dlouhé hadičky jen těžko dosáhnou, i když možná je rovněž pozice v čele skříně, kterou některé modely také nabízí.





Instalace je tedy i zde velmi snadná a vodní blok ve výsledku drží velmi pevně a má evidentně silný přítlak na procesor, jenž je rovnoměrný díky pružinkám na všech čtyřech šroubcích. Detaily o instalaci jsou uvedeny v kapitole o modelu Seidon 120M, takže není třeba se opakovat.
reklama