reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sound Blaster X-Fi Titanium HD: je nejlepší?

8.12.2011, Petr Štefek, recenze
Sound Blaster X-Fi Titanium HD: je nejlepší?
Creative již poměrně dlouhou dobu staví své produkty především na efekt a kvalita je až na druhé koleji, a proto je dobré vidět, že i zde se věci mění a společnost dokáže navrhnout a vyrobit zvukovou kartu, která zaujme i rozmlsané jedince.
Nemá smysl chodit okolo horké kaše, Sound Blaster X-Fi Titanium HD je nejlepší zvukovou kartou, jakou kdy Creative vytvořil. Není rozhodně tou nejlepší kartou na trhu, co do výsledné kvality zvuku na analogových výstupech, ale společnosti se podařilo vytvořit po dlouhé době něco, od čeho nebude ani rozmlsaný uživatel utíkat jako divoké zvíře od ohně. Titanium HD je zajímavá nejen tradičně výkonným čipem EMU20k2, ale také kvalitními DAC v podobě Burr-Brown PCM1974, který se dokáže vypořádat s libovolným audio formátem až do standardu 24 bitů 192 kHz, jenž je v současné době špičkou (např. SACD).

Zvuk linoucí se z analogových výstupů RCA (stereo) zaslouží pochvalu a je plně srovnatelný s konkurenčními kartami Asus Xonar. Výsledek do značné míry ovlivňují operační zesilovače, kterými jsou LME49710 pro sluchátkový výstup a JRC2114 pro stereo analogový výstup. Druhé jmenované jsem alespoň na chvíli vyzkoušel zaměnit za vyzkoušenou klasiku v podobě OPA2132 a výsledek se pro mé ucho značně zlepšil. Zvuk se uklidnil a přibylo detailů. Laborovat se tedy dá do sytosti a není vyloučeno, že s dobrou kombinací operačních zesilovačů bude karta dýchat na záda prozatím nedostižné ESI Prodigy HD2, na kterou ve standardním osazení nemá.





Sluchátkový výstup karty Titanium HD je slušné kvality a nemá problém „utáhnout“ ani dražší sluchátka jako Sennheiser HD595. Zamrzí poněkud absence výstupu 6.3mm právě pro lepší sluchátka, ale vše se dá dobastlit adaptérem. Karta samotná je vybavena i dekodéry prostorového zvuku, ale postrádá analogový výstup prostorového zvuku. Otázka je, komu by v dnešní době chyběl. Reproduktory k PC s analogovými vstupy pro prostorový zvuk jsou ve valné většině neposlouchatelné. Kdo to myslí s prostorovým zvukem opravdu vážně, ten sáhne pro AV receiveru a slušném setu pasivních reproduktorů.

Pokud bych se měl rozhodnout, zda Sound Blaster Titanium HD koupit, pak by pro mě velkou roli hrál fakt, že je karta určena pro PCI Express. Jak jsem zmiňoval v 2. kapitole, uplatnění této zvukové karty hodně závisí od modelu vaší základní desky. Valná většina lepších, respektive dražších základních desek má tento konektor zcela nesmyslně umístěný v oblasti pasivního chlazení čipsetu nebo přímo pod slotem pro grafickou kartu. Je tedy třeba s tímto faktem počítat a desku podle toho vybírat.

Karta díky svému procesoru EMU20k2 podporuje vytváření virtuální prostorového zvuku nebo Crystalizer pro „vylepšení“ zvuku, což pro toho, kdo to s poslechem na PC myslí alespoň trochu vážně, nemá smysl zmiňovat. Pro ty, kdo by rádi měli kartu pro hry, je potřeba zmínit, že EAX 5.0 Advanced HD je dnes spíše ojedinělou záležitostí a mnohem významnější je podpora OpenAL. Pro amatérské hudebníky nebo přátele externích převodníků je dobrou zprávou plná podpora Asio 2.0 a jejich funkčnost pod Windows 7 32/64 bit.

Shrnuto podtrženo je tato karta za 4 tisíce solidní koupí, což je v případě Creative opravdu dobrá zpráva. Na trhu existují alternativy, které stojí méně, ale Sound Blaster Titanium HD je produkt, za který se společnost nemusí stydět. Nutno podotknout, že po opravdu dlouhé době.


Kvalitní zvuk
Vyšší cena
Vyměnitelné OZ
Absence analogového multikanálu
RCA stereo
Ikona Odkaz na databázi
Digitální I/O
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 3500 Kč s DPH

reklama