reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Spire Epoxi: tower ze staré školy

17.1.2012, Jan Vítek, recenze
Spire Epoxi: tower ze staré školy
Společnost Spire je jedním z tradičních výrobců počítačových komponent, které se týkají chlazení. Mezi ty samozřejmě i patří i počítačové skříně jako Epoxi, kterou si dnes vyzkoušíme. Těšit se můžeme na štíhlý a vysoký tower s přizpůsobitelným interiérem.
Do rukou se nám dostala počítačová skříň Spire Epoxi, která se řadí mezi velké věže (BigTower), přičemž její specialitkou jsou dvě pozice pro napájecí zdroj, díky nimž budeme moci uvnitř zprovoznit opravdu silnou sestavu a popřípadě budeme moci na místo vrchního zdroje umístit velký radiátor vodního chlazení.




- klikněte pro zvětšení -


Základním stavebním prvkem je 0,8mm ocel SECC, z níž je vyrobeno slušně pevné tělo, i když to nestačí na to, aby se bočnice trošku nekroutily. To však není velký problém a ani ostatní nedokonalosti této skříně nejsou nepřekonatelné. Řadí se mezi ně nepoužitelné záslepky otvorů v trayi pro protažení kabelů, horší to je už z nevhodným rozmístěním těchto otvorů, kvůli němuž náš zdroj svým kabelem pro dodatečné napájení procesoru nedosáhl cestou mezi trayem a pravou bočnicí na svůj konektor a prodlužovací kabel v příslušenství se nenacházel a také by se hodily jinak zpracované zámky v 5,25" šachtě, aby umístěná zařízení včetně obou boxů pro pevné disky seděla pevně.

Prostoru uvnitř skříně Epoxi je více než dost, a to i pro ty nejdelší grafické karty a základní desky formátu Extended ATX. Výhodou je také jednoznačně i možnost umístit boxy pro pevné disky do libovolné pozice, samozřejmě v rámci hlavní šachty, což nám v kombinaci s otevřeným prostorem dává prostor k tomu, abychom si sestavili počítač dle našich představ. Epoxi tak může posloužit i jako dobrý základ pro modifikaci, přičemž hned ta první úprava by se mohla týkat vrchního panelu a jeho zprůchodnění pro vysávaný vzduch tím, že odstraníte zbytečné prachové filtry a pak je třeba něco udělat s regulací ventilátorů, pro což se bude hodit některý z dostupných panelů.





Nakonec je třeba se zmínit ještě o tom, že my jsme v recenzi měli první revizi, zatímco na světě je již druhá. Ta se však dle specifikací od první liší pouze tím, že její přední panel má namísto eSATA jeden port USB 3.0.


Slušné zpracování
Nedořešený systém chlazení
Mnoho prostoru i pro 2. zdroj či vodní chladič
Volné upevnění mechanik a HDD boxů (lze použít šroubky)
Dobrý základ pro casemod za slušnou cenu
Nevhodně umístěné otvory systému vedení kabeláže
Cena v době testování: 2 700 Kč s DPH

 
Za zapůjčení skříně Epoxi děkujeme Spire.


 
----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

Today we laid our hands on hands on computer case Spire Epoxi which can be classified as a Big Tower and its special features are two positions for power source units, which allows us to run a very powerful computer, or in place of the upper PSU we can eventually place a large water cooling radiator.

The basic material used to build this case is 0.8mm SECC steel that creates quite strong body, even though it was not enough to make perfectly level side panels. But that is not a major drawback as well as the other imperfections. Among these belong unusable rubber flaps covering two holes in motherboard tray and also not optimal placement of some of the holes, which was the reason why, using these holes, the +12V auxiliary cable of our PSU could not reach its destination. Other manufacturers usually decide to enclose an extension, but this was not the case. And finally, I would appreciate better and stronger locks in the 5.25" cage, since the present do not fix the installed components properly (still, we can use good ol' screws).

Epoxi offers lots of space inside even for the longest graphics cards and Extended-ATX form motherboards. Another advantage lies in the possibility to move the HDD boxes freely in the main 5.25" cage, which gives the user a great opportunity to create a custom designed computer. Continuing in this matter, one can use Epoxi well for casemodding, while the very first thing to do might be cutting out the unnecessary air filters from the top panel and then I would recommend using some form of fan control.

Finally I have to mention that the tested model was still the first revision while Spire already offers second edition. However, according to specifications the new revision's only difference is that it offers one USB 3.0 instead of eSATA on the front panel.
reklama