reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnání 12 GeForce 8800 GTS 512 MB

16.4.2008, Pavel Boček, recenze
Srovnání 12 GeForce 8800 GTS 512 MB
GeForce 8800 GTS s jádrem G80 jsme srovnávali před půl rokem, nyní se podíváme na pokračovatele s jádrem G92. Představí se karty BFG, Gainward, Gigabyte, Leadtek, Point of View a Zotac; ASUS a MSI s referenční i s přetaktovanou verzí a představí se i TwinTech.

Rozdíly


Rozdíly mezi jednotlivými grafickými kartami:
  • Balení a příslušenství
  • Logo na ventilátoru, potisk/polep krytu chladiče
  • Použité paměti
  • Přetaktované edice

Zbytek grafických karet je stejný, tedy plošný spoj, chladič, teplovodivá pasta, použité součástky, technologie, konfigurace výstupů či napájení.


NVIDIA GeForce 8800 GTS 512 MB obecně


NVIDIA GeForce 8800 GTS 512 MB je postavena na čipu G92; v podstatě se jedná pouze o výše taktovanou GeForce 8800 GT s plným počtem shaderů (128), po technické stránce žádných změn nedoznala (kromě naplno osazené napájecí části), více informací o technologii tedy hledejte v článku o GF 8800 GT.


PCB zvrchu... (klikněte pro zvětšení)


...a zespodu (klikněte pro zvětšení)


Stále kondenzátory Sanyo s tuhým dielektrikem






SMD kondenzátory v řadě vedle jádra

Naším zájmem bude ta část, která doznala hlavních změn, to jest chladič. Pasivní část se skládá z 35 hliníkových žeber o tloušťce 0,2 mm, mezi nimiž je vždy 1,5mm mezera. Z měděné základny vychází tři měděné heatpipe (o průměru 6 mm), jedna prochází žebry po ohybu takřka ihned u jádra, zbývající dvě pak zase až na druhé straně žeber, obě kousek od sebe.








Měděná základna, z níž vybíhají heatpipe. Jak je vidět, výrobci pastou nešetří.



Ventilátor má být dle popisku model Delta BFB1012L, ovšem proudový údaj 0,48 A (a tedy spotřeba 5,67 W) nesouhlasí se specifikacemi. Skutečnost tedy bude někde mezi tímto modelem a typem BFB1012M. tedy maximálně kolem tří tisíc otáček, průtok minimálně kolem 21 CFM, ale také hluk asi 47 dBA. Oficiální rozměry jsou 97 x 94 x 33, ovšem zřejmě i s původním krytem, samotné oběžné kolo má totiž v průměru jen 72 mm.



U chladiče došlo ještě k jedné drobné konstrukční změně, která má však za následek dva velmi důležité efekty: díky tomu, že zadní část ventilátoru je mírně zvednutá, tak vzduch proudí menším otvorem a tedy rychleji, a hlavně může být nasáván i při zapojení karet v režimu SLI, kdy by jinak jedna z karet měla prostor k sání ucpaný druhou kartou.

Ventilátor stále profukuje vzduch přes žebra a dále ven ze skříně, ale účinnosti blížící se nejoblíbenějšímu chladiči dneška, Arctic Cooling Acceleru S1 (bez ventilátoru), dosahuje až při otáčkách kolem 75 %, kdy už je hluk nesnesitelný. Při ponechání ventilátoru svému osudu se zase jeho otáčky z přibližně 30 % nezmění vůbec a teplota celé karty dosáhne více než 80 °C.
reklama