reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnání ICQ klientů pro PDA

10.6.2008, Pavel Bureš, recenze
Srovnání ICQ klientů pro PDA
Pryč jsou doby, kdy kapesní počítače sloužily jen organizaci času. Dnešní PDA je možné připojit k internetu, posílat e-maily, nebo být v kontaktu s přáteli. V našem přehledu se dozvíte i to, které programy pro ICQ síť si můžete do svého PDA nainstalovat.
Program mundu IM se řadí k těm IM klientům, které podporují několik sítí. Čtvrtá verze mundu si kromě ICQ poradí také s AIM, Yahoo, MSN, Google Talkem a Jabberem, takže můžete být díky jednomu programu ve spojení s velkou částí vašich přátel a kolegů bez ohledu na to, kterou IM službu používají.

Instalace programu do kapesního počítače je jednoduchá, stačí z webu autorů stáhnout ZIP obsahující 1 PRC soubor. Nejedná se o aplikaci jako takovou, ale instalátor pro kapesní počítač. Po spuštění dojde k nakopírování všech potřebných souborů do operační paměti, na paměťovou kartu bohužel program nenainstalujete.

Přihlášení k libovolné IM službě je vcelku jednoduché, mundu uživatele postupně provází celým procesem a pokud ovládáte alespoň základy anglického jazyka, nemělo by být nastavení programu problémem.


mundu podporuje 6 IM sítí


Po úspěšném nastavení a připojení k ICQ serveru se objeví contact list. Již při letmém pohledu zjistíte, že si autoři aplikace dali záležet na uživatelském rozhraní. Velká část konkurenčních programů používá standardní Palm OS rozhraní, mundu IM naopak sází na pestrou barevnou grafiku. Každému uživateli vyhovuje něco jiného, důležité ale je, že moderní grafika mundu nijak výrazně nezpomaluje odezvu aplikace.

Uživatele v contact listu můžete dělit do skupin, program lze nastavit tak, aby nezobrazoval offline uživatele. Prázdné skupiny lze skrýt, pro větší přehled můžete schovat také všechny kontakty patřící do dané skupiny. mundu podporuje HiRes+ rozlišení, takže pro výpis kontaktů lze využít velkou část z displeje o rozlišení 320x480 bodů. Použitý font je dostatečně velký, uživatelům s lepším zrakem může vadit, že v nastavení není možné změnit velikost písma. Česká diakritika v názvech skupin a kontaktů není bohužel zobrazena korektně.


Kontakty lze dělit do skupin

Co se podpory statusů týče, byla pro nás aplikace mundu velkým zklamáním. Uživatel si může totiž vybrat pouze ze dvou statusů - online a away. Program rovněž nekorektně rozpoznává statusy uživatelů na vašem contact listu, místo occupied a DND mundu zobrazuje status away.

U textu v chatovacím okně si můžete nastavit barvu jmen uživatelů a textu samotného, velikost fontu však změnit nelze. Odesílaný text lze také formátovat, lze také nastavit barvu, bohužel příjemce s ICQ či QIPem obdrží text v obvyklé, tj. nenaformátované podobě. Do zprávy je možno vložit jeden z devíti smajlíků, zobrazí se v grafické podobě.

mundu IM je jedním z mála testovaných ICQ klientů, které dokáží korektně zobrazit i odeslat znaky s diakritikou bez ohledu na to, který program používá druhá strana. Aplikaci jsme vyzkoušeli s ICQ 5.1, QIPem a jabber klientem PSI a ve všech případech se české národní znaky zobrazovaly korektně.


Chatovací okno


Pro ulehčení zadávání znaků je možno do zprávy vkládat předem připravené fráze. Výrobce pro vás připravil několik vět v angličtině, vy si však můžete libovolný počet frází přidat a ty nepoužívané lze smazat.




Program mundu zaslouží pochvalu také za další funkci, a to za posílání souborů. Přestože lze z Palmu odeslat pouze fotku, video, PRC a PDB soubor (takže na posílání excelovských tabulek lze zapomenout), hlavní je, že posílání souborů funguje. mundu však neodesílá soubory přímo, ale ukládá je na server provozovatele a příjemce dostane odkaz, na kterém si může potřebná data stáhnout. Je to sice neobvyklé řešení, ale dobré je, že funguje nezávisle na používaném připojení.


Výběr souboru k odeslání



V nastavení programu si můžete mj. zvolit, co se stane, když přepnete zpátky do launcheru nebo spustíte jinou aplikaci. Aplikace sice dokáže zůstat připojena i když s ní uživatel v danou chvíli nepracuje, iluze multitaskingu tady ale končí, neboť se po každém spuštění ocitnete na contact listu a nikoli na té obrazovce, kde jste program opustili. mundu se může při přepnutí do launcheru odhlásit, změnit status na away či nedělat nic.




IM klient vás dokáže mj. upozornit ve chvíli, kdy přijde nová zpráva, uživatel se připojí/odpojí nebo si vás někdo přidá do contact listu. Řadě uživatelů jistě přijde vhod nadefinovat si, kdy si přejete být programem na něco upozorňováni. Pokud si s někým píšete a máte tudíž otevřené chatovací okno, je zbytečné, aby aplikace zapípala při každém přijmutí zprávy. Pokud ale běží mundu na pozadí, tak zvukové upozornění přijde vhod. Program si však můžete nastavit i tak, aby upozorňoval vždy, tj. když je v popředí a také pokud běží na pozadí.
reklama