reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnání ICQ klientů pro PDA

10.6.2008, Pavel Bureš, recenze
Srovnání ICQ klientů pro PDA
Pryč jsou doby, kdy kapesní počítače sloužily jen organizaci času. Dnešní PDA je možné připojit k internetu, posílat e-maily, nebo být v kontaktu s přáteli. V našem přehledu se dozvíte i to, které programy pro ICQ síť si můžete do svého PDA nainstalovat.
ICQ klient mTalk není zrovna nejčastějším tématem diskuse majitelů kapesních počítačů. Jedná se totiž jen o nové jméno pro známý program Causerie Messenger. Program mTalk je k dispozici nejen pro Palm OS, ale také pro Windows Mobile, Blackberry, smartphony se Symbianem i běžné mobily s J2ME. Co se podporovaných protokolů týče, na své si přijdou takřka všichni, aplikace totiž zvládá komunikovat v sítích ICQ, MSN, Yahoo, podporuje Google Talk, AIM, Jabber i rychlé zasílání zpráv v Lotusu (služba Lotus Sametime).

Prvotní nastavení zabere jen několik sekund, je pouze třeba zadat přihlašovací jméno (tj. ICQ číslo) a heslo. Rovněž si můžete zvolit, zda si má mTalk heslo uložit.

Po připojení k ICQ serveru program zobrazí contact list. Co se grafiky týče, zůstal program někde na úrovni prvních barevných Palmů. Použité ikony jsou sice barevné, ale vypadají jako LowRes (tj. pro PDA s displejem 160 x 160 pixelů). Ačkoliv jednoduchá grafika nijak neovlivňuje funkčnost programu, uživatel často neví, která funkce se za podivnou tříbarevnou a hrubou ikonou skrývá.

mTalk zobrazuje kontakty rozdělené do skupin, tučným písmem jsou vyobrazeni online uživatelé. Hodně nás překvapilo, že program není možné ovládat tlačítky, což naštve nemalou část majitelů komunikátorů Treo. Pokud používáte Palm s rozlišením displeje 320 x 480 pixelů, tak vězte, že mTalk využívá jen 320 x 320, o HiRes+ rozlišení asi vývojáři ještě neslyšeli...


Contact list


Zpočátku jsme si mysleli, že mTalk neumožňuje vypnutí dělení kontaktů do skupin ani skrývání offline uživatelů. Ve skutečnosti to jde, ale tuto volbu nenajdete v nastavení aplikace. Skrývá se totiž po ikonou obličeje v pravém horním rohu obrazovky. Tato ikona slouží k přepínání pohledů na kontakty. Program disponuje celkem třemi pohledy, kontakty lze např. rozdělit na připojené a nepřipojené s tím, že nebudou rozděleny do skupin. Jak si můžete všimnout na přiložených screenshotech, tak si program neporadil s českými národními znaky ve jménech skupin i jednotlivých uživatelů. Rovněž statusy jsou problém, mTalk totiž u všech kontaktů zobrazuje stejnou ikonu a ani v detailech kontaktu nezjistíte, který status si protistrana nastavila. V detailním zobrazení informacích o kontaktu můžete k danému člověku přiřadit odpovídající záznam v adresáři, díky čemuž bude možné dotyčnému přímo z mTalku zavolat nebo poslat e-mail.

Kolegům, přátelům či členům rodiny ale můžete kromě e-mailu poslat také ICQ zprávu. Potěšilo nás, že lze jednoduše nastavit poměr mezi textovým polem, kam píšete svoji zprávu, a částí okna, kde se zobrazuje konverzace. Do zpráv je možno vložit celkem 16 smajlíků z databáze, mTalk je zobrazuje v grafické podobě. Autory aplikace chválíme za Quick Text, což je soubor často používaných vět a frází. Texty jsou sice v angličtině, ale není problém si do databáze přidat nové.


Chatovací okno

Zobrazení znaků s diakritikou jsme testovali s ICQ, Mirandou i programem QIP a můžeme konstatovat, že mTalk text odesílá v podobě "stravitelné" pro ICQ klienty používané na stolních počítačích. PDA aplikace však velkou část českých národních znaků nezobrazí, místo nich se objeví otazníky. V mTalku nelze nastavit kódování, problém nevyřešilo ani přepnutí kódování na ISO v lokalizaci PiLoc od Penreaderu.

Kromě vámi používaných skupin kontaktů najdete na contact listu také několik botů, kteří vás dokáží informovat o výsledcích sportovních zápasů, novinkách ve světě a také o dopravní situaci. Ne vždy však toto jednoduché textové zpravodajství fungovalo korektně.


mTalk vás dokáže informovat také o novinkách ve světě

Nastavení programu je velmi rozsáhlé, zvolit si lze např. barvu textu v chatovacím okně i automatickou odpověď na zprávy. Je možno aktivovat zvukové upozornění na novou zprávu, nelze však použít vlastní melodii. Potěšila nás přítomnost typing notifikací, takže program může protistranu upozornit na to, že jí právě píšete zprávu.


Přihlašovací údaje k ICQ serveru




Z dalších možností nastavení jmenujme možnost vybrat si skin (jsou ke stažení na webových stránkách autorů aplikace), program vás rovněž dokáže informovat, že vyšla nová verze. mTalk také dokáže exportovat veškerou historii ve formátu TXT na paměťovou kartu do složky Palm/Causerie.




Počítadlo přenesených dat
reklama