reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnání ICQ klientů pro PDA

10.6.2008, Pavel Bureš, recenze
Srovnání ICQ klientů pro PDA
Pryč jsou doby, kdy kapesní počítače sloužily jen organizaci času. Dnešní PDA je možné připojit k internetu, posílat e-maily, nebo být v kontaktu s přáteli. V našem přehledu se dozvíte i to, které programy pro ICQ síť si můžete do svého PDA nainstalovat.
ICQ klient JICQ z dílny ruské vývojářské společnosti JSoft nás zaujal již při pohledu na specifikace. JICQ totiž existuje ve třech verzích lišících se výbavou a už ta nejzákladnější verze (označená jako Lite) podporuje Unicode, umožňuje přímo v PDA přidávat nové uživatele, dokáže běžet na pozadí a lze ji také ovládat pouze pomocí tlačítek, což ocení nejen uživatelé komunikátorů Treo. JICQ ve verzi Standard podporuje uživatelské profily, umí na nově příchozí zprávu informovat blikáním LEDky i vibracemi a dokáže také exportovat historii na paměťovou kartu. Nejvybavenější je verze označená jako Full, kterou jsme testovali. Program v této konfiguraci podporuje kromě výše uvedených funkcí také barevné odlišení odkazů ve zprávě a dokáže zvýraznit telefonní číslo.

Pro neznalé uživatele může být instalace trochu problematická, neboť kromě JICQ.prc je třeba nainstalovat také další soubory. Jednak Mathlib (pokud ho v PDA ještě nemáte), a pak alespoň jeden ze souborů obsahující překlad rozhraní aplikace. Potěšující je, že kromě ruštiny a angličtiny máte k dispozici také češtinu. Majitelé Palmů Tungsten T5 a T|X si musí nainstalovat ještě SmartTextEngine.prc.

Jakmile budete mít v kapesním počítači všechny potřebné soubory, stačí v JICQ vytvořit nový uživatelský účet (tj. zadat ICQ číslo a heslo). Již před prvním připojením můžete provést některá nastavení, např. uložit heslo a zvolit kódování. Kromě systémového je k dispozici také kódování pro střední Evropu (Windows 1250) a další.


JICQ podporuje uživatelské profily

Po úspěšném připojení uvidíte všechny své kontakty roztříděné do skupin. Zobrazení kontaktů lze filtrovat, takže např. nemusíte používat skupiny, rovněž lze zapnout skrývání nepřipojených uživatelů. Kontakty lze vypisovat v jednom až třech sloupcích, pro portrait režim jsou optimální sloupce dva, neboť se tak na displej vejde většinou celé jméno kontaktu.




Na hlavní obrazovce aplikace není zobrazen jen contact list, najdete zde také tlačítko pro přidávání nových kontaktů, což nebývá u PDA klientů příliš obvyklé. ICQ uživatele je možno vyhledávat podle čísla, přezdívky a také podle e-mailové adresy.


Vyhledávání a přidávání kontaktů




Pojďme se nyní zaměřit na to hlavní, tj. na textovou komunikaci. V chatovacím okně se u každého příspěvku zobrazuje pouze čas přijetí a nikoliv jméno odesílatele, což je škoda. Místo přezdívky program ukáže jen šipku, která má naznačit, zda jde o zprávu odchozí (tedy poslanou vámi) nebo příchozí. Do zprávy můžete vložit jeden z 30 připravených grafických emoticonů, pokud znáte přesnou textovou podobu, můžete ho zadat přímo jako běžný text, není nutné smajlíky vkládat z menu.




Co se diakritiky týče, není to žádná sláva, JICQ zobrazuje české národní znaky jen v některých případech. Jestliže odesílatel používá jabber klienta PSI a server jabber.cz, zobrazila se diakritika korektně. V případě, že odesílatel používá originální ICQ, zobrazila se správně velká většina českých znaků, z QIPu však přišly místo písmen jen otazníky. České znaky JICQ odesílá bez problémů.


Ukázka korektně zobrazených českých národních znaků

Možnosti nastavení aplikace jsou velmi rozsáhlé. Můžete si zvolit, jak má program upozorňovat na nové zprávy, k dispozici je zvukové upozornění i vibrace. Za zmínku stojí také možnost přiřadit libovolné hardwarové klávese jednu z mnoha funkcí, např. odeslání zprávy a zobrazení historie.




Nastavení vibrací a zvukových upozornění programu


O výběru kódování jsme se již zmínili výše, ještě stojí za to poznamenat, že JICQ podporuje typing notifikace, což znamená, že vás program upozorní, když protistrana právě píše.

Některým uživatelům může práci s programem komplikovat fakt, že pokud JICQ běží, není možné PDA vypnout. Abychom byli přesnější, tak se Palm (v našem případě Palm TX) sice vypne, ale po několika vteřinách je přístroj zase zapnutý. Nezáleží na tom, zda je aplikace nainstalována v paměti nebo na kartě, spuštěný JICQ zkrátka způsobí, že Palm nevypnete. Ukončením programu problém zmizí, ale vy přijdete o možnost aplikaci používat ve chvílích, kdy s přístrojem nepracujete a máte Palm např. v kapse.
reklama