reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnání ICQ klientů pro PDA

10.6.2008, Pavel Bureš, recenze
Srovnání ICQ klientů pro PDA
Pryč jsou doby, kdy kapesní počítače sloužily jen organizaci času. Dnešní PDA je možné připojit k internetu, posílat e-maily, nebo být v kontaktu s přáteli. V našem přehledu se dozvíte i to, které programy pro ICQ síť si můžete do svého PDA nainstalovat.
Instant Messenger klient společnosti SHAPE Services je jedním z mála programů, který přináší majitelům Palm OS PDA kromě u nás velmi populárního ICQ také další instant messaging služby - AIM, MSN Messenger, Yahoo Messenger, Jabber a další.

Instalace programu do Palmu je trochu složitější než u jiných programů, proto si ji probereme detailně. Do paměti kapesního počítače si nainstalujete 1 PRC soubor. Nejedná se ale o aplikaci jako takovou, ale o instalátor, který všechny potřebné soubory rozbalí do operační paměti. Je škoda, že se instalátor uživatele nezeptá, kam si přeje IM+ nainstalovat. Pokud program nechcete mít v paměti ale na kartě, bude třeba po instalaci všechny soubory manuálně přesunout na kartu. Program se po tomto úkonu sice spustí, ale po chvíli zase ukončí, takže během našeho testování jsme IM+ museli nechat v paměti Palmu.

Po zadání uživatelského jména a hesla se načte contact list. Pokud máte ve vašem kapesním počítači nainstalovanou českou lokalizaci, měly by se vám české znaky ve jménech i názvech skupin zobrazovat korektně. V nastavení instant messengeru je možno používání skupin zakázat, rovněž lze vybrat, zda se mají zobrazovat i nepřipojení uživatelé. S contact listem je možno pracovat nejen stylusem, ale také tlačítky, takže ke skrytí všech členů dané skupiny je možno buď tapnout na jméno nebo šipkami označit daný řádek a stisknout středové potvrzovací tlačítko. Status u jednotlivých kontaktů poznáte podle ikony, k dispozici jsou však jen ty nejpoužívanější (online, NA, away...). Pokud daný kontakt používá nějaký custom status, IM+ dotyčného vidí jako online. Textový komentář ke statusu však uvidíte, pokud si necháte zobrazit detaily o daném kontaktu.


Contact list

Pojďme se z contact listu přesunout do chatovacího okna. U každého příspěvku vidíte čas odeslání, jen je škoda, že program barevně neodlišuje vás a protistranu. Co se české diakritiky týče, její korektní zobrazení závisí na několika okolnostech. Záleží na použité lokalizaci operačního systému i na zvoleném kódování. Příčinou potíží také může být nesprávně nastavené kódování přímo v IM+ a také instant messenger, kterého používá protistrana. Palm TX, na kterém jsme program testovali, ja vybaven lokalizací Piloc 3.71 (Codepage nastaveno na Win). Jestliže protistrana používá originálního ICQ klienta, zobrazila se diakritika tak, jak má být. Při odeslání zprávy z QIPu si s českými znaky IM+ neporadil.


Databáze emoticonů, problémy s českými nár. znaky


Detaily kontaktu

Testovaný instant messenger nedokáže přijímat ani odesílat soubory. V nastavení tuto volbu není možné aktivovat, lze ale zapnout chod na pozadí (background mode), vybrat zvuková upozornění, aktivovat ukládání historie, vypnout/zapnout zobrazení skupin a mnoho dalšího.


Nastavení ICQ protokolu

reklama