reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnání ICQ klientů pro PDA

10.6.2008, Pavel Bureš, recenze
Srovnání ICQ klientů pro PDA
Pryč jsou doby, kdy kapesní počítače sloužily jen organizaci času. Dnešní PDA je možné připojit k internetu, posílat e-maily, nebo být v kontaktu s přáteli. V našem přehledu se dozvíte i to, které programy pro ICQ síť si můžete do svého PDA nainstalovat.

Anastasia


Freewarový ICQ program z dílny ruských vývojářů se sice nemůže pochlubit uživatelským rozhraním v češtině nebo v angličtině, tento nedostatek však program uživatelům vynahradí úplnou podporou českých znaků jak ve jménech uživatelů, tak i ve zprávách. Za zmínku stojí také ukládání historie, tu však není možné vyexportovat do textového souboru.


EQO


Program EQO je v současné době stále ve fázi vývoje, takže na definitivní ortel je ještě brzy. Co se komunikace po ICQ protokolu týče, vede si EQO docela dobře. Méně zdatným uživatelům může používání programu znepříjemnit nutná registrace na webových stránkách autorů. Uživatelské rozhraní je jednoduché, aplikaci je možno ovládat pouhým prstem. Ve prospěch EQO mluví podpora několika IM sítí, korektní zobrazení diakritiky (ve většině případů) a také rychlost spuštění.

Mezi zápory řadíme příliš jednoduché nastavení, příliš velké písmo, které nejde zmenšit, absenci vibračního upozornění a nemožnost poslat zprávu uživateli, který je v danou chvíli offline.


Fring


Program Fring není typickým ICQ klientem, ale tato aplikace je koncipována v první řadě jako Skype klient. To však nic nemění na tom, že Fring podporuje ICQ, MSM i Google Talk. Některým uživatelům bude vadit příliš malé písmo, rovněž podpora českých národních znaků není stoprocentní. Z kladů programu zmiňme ještě možno zamknutí tlačítek a dotekového displeje nezávisle na nastavení ve Windows Mobile.


IM+


Řada uživatelů hledá multiplatformního IM klienta, což IM+ splňuje. Kromě ICQ dokáže pracovat také v dalších sítích - v MSN, Yahoo!, Jabber, Google Talk a v My Space IM. Kladně hodnotíme korektní zobrazení českých národních znaků ve jménech uživatelů i ve zprávách samotných. Potěšitelné je také to, že v nastavení aplikace lze změnit velikost písma i kódování. V jednu chvíli je možno mít otevřeno více chatovacích oken, což např. MobileICQ nezvládá. Z našeho pohledu je užitečný také Today plug-in, který uživatele informuje o počtu připojených uživatelů a také o nepřečtených zprávách.

imov Messenger


Program je postaven na jabberu, takže mu nedělá potíže komunikovat kromě ICQ uživatelů také s lidmi používajícími MSN či. Mezi klady aplikace patří přívětivý průvodce vytvořením uživatelského účtu, podpora více než jednoho chatovacího okna, odezva a nenáročnost na operační paměť a procesor.

Nedostatků je bohužel také dost. Aplikace ne vždy korektně zobrazí české národní znaky, chybí historie, nelze vypnout vyhlazování položek v contact listu ani zapnout ClearType v menu programu. imov Messenger nedokáže skrýt nepřipojené uživatele, takže pokud váš contact list obsahuje několik desítek či stovek lidí, může být práce s aplikací méně přehledná. K dispozici je placená verze, která umožňuje změnit typ písma, skrytí nepřipojených uživatelů a v případě potřeby je možno využít podporu po e-mailu. Placenou (tj. Enterprise) verzi pořídíte za 19,95 USD. Majitelé smartphonů s Windows Mobile mohou použít pouze Enterprise verzi.


mChat


Tento freewarový klient si jako jeden z mála Windows Mobile ICQ programů poradí s rozšířenými statusy, které jsou v poslední době stále oblíbenější. Chválíme možnost nastavit si viditelnost pro jednotlivé uživatele. mChat nemá problémy s českou diakritikou, k dispozici je dokonce přeložené uživatelské rozhraní do češtiny. Program je vybavený antispamovým filtrem, takže byste se neměli dočkat otravných a někdy také nebezpečných zpráv. Nevýhodou programu je, že je poněkud robustní. Z operační paměti si tak ukousne skoro 6 MB, což je i v dnešní době docela dost.


MobileICQ


Freewarová aplikace MobileICQ je velmi nenáročná na paměť, mezi další výhody programu spadá rychlost, spouští se totiž takřka okamžitě. MobileICQ nemá problémy s českými diakritickými znaky ve zprávách ani v názvech kontaktů a skupin.V contact listu se můžete pohybovat pouze šipkami, tapnutím stylusu na jména zahájit konverzaci bohužel nejde.

V MobileICQ není možno mít v jednu chvíli otevřeno více než jedno chatovací okno, což velkou část uživatelů ICQ jistě zamrzí. I v poslední dostupné verzi programu jsou někteří připojení uživatelé zobrazování se statusem offline. Tento nedostatek se projevil u všech desktopových klientů, takže se s největší pravděpodobností jedná o nedostatek MobileICQ a nikoli ICQ klienta protistrany. Program nepodporuje systémovou schránku, takže není možné např. zkopírovat text z Wordu.

Během testování komunikace s několika různými klienty jsme narazili na problém v kombinaci MobileICQ s jabber klientem PSI, serverem jabber.cz a zde používaným ICQ transportem. Pokud uživatel používající PSI poslal zprávu na MobileICQ, program sice upozornil na novou zprávu, ale zobrazil jen okno se jménem odesílatele bez dalšího textu. Je možné, že je problém způsoben převodem mezi kódováním na straně odesílatele a příjemce. Vzhledem k malému zastoupení Jabberu mezi IM programy se však nejedná o zásadní nedostatek.


Palringo


Freewarová aplikace Palringo, která je k dispozici pro přístroje se Symbianem i s Windows Mobile, je unikátní. Jedná se totiž o VoIP program, který pracuje bez problémů i na pomalém připojení, tj. i na GPRS. Program funguje podobně jako vysílačka, během přenosu je tedy třeba držet stisknuté tlačítko. Palringo nepracuje v reálném čase, zvuková data se neodesílají okamžitě a k přehrání u příjemce dochází až ve chvíli, kdy je k dispozici podstatná část nahrávky.

Co se ICQ týče, tak tady chválit nebudeme. Aplikace bohužel nekorektně zobrazuje některé české znaky, rovněž připojení k serveru Palringa, které je pro ICQ komunikaci nezbytné, není zrovna stabilní. Během testování se program nečekaně odpojil několikrát za hodinu. Palringo bez potíží běží na pozadí, programu nedělá problémy ani vypnutí kapesního počítače.


Qip


Již během připojování se ukáže jedna z mnoha výhod freewarového ICQ klienta Qip - podpora velkého množství statusů. Dalším kladem aplikace je naprosto korektní zobrazení českých národních znaků ve zprávách. Pokud Qip nainstalujete do paměti kapesního počítače a nikoli na paměťovou kartu, poběží program bez potíží i po vypnutí přístroje, takže budete moci být neustále online. Qip má však problémy s rozpoznáváním statusů jednotlivých kontaktů, takže některé připojené uživatele zobrazí jako offline. Pochválit musíme rychlost spouštění, které se pohybuje v rozmezí 2 - 3 sekund. Naopak stabilita není zrovna předností QIPu, program se dost často sám ukončil bez zjevné příčiny.


Slick


Jednou z několika výhod IM klienta společnosti LonelyCatGames je podpora mnoha protokolů, kromě ICQ Slick zvládá také MSN, Jabber či AIM. Během testování nás potěšily nízké paměťové nároky a takřka okamžitý start aplikace, s podporou českých národních znaků ve zprávách je to horší, Slick totiž diakritické znaky zobrazuje korektně pouze pokud byly odeslány z určitého programu. Za zmínku stojí rovněž podpora schránky pro kopírování textu a možnost otevřít odkaz na webovou stránku ve vámi používaném prohlížeči. Program si zaslouží pochvalu za bezproblémový chod i po vypnutí PDA, na druhou stranu chybí pro některé uživatele nepostradatelné rozšířené statusy.

Přehled parametrů WM klientů - 1. část



Ikona Odkaz na databázi
Anastasia 0.3.8
EQO beta
Fring 3.20.2
IM+ 4.58
imov Messenger 2.07e
Velikost inst. souboru
63,5 KB
400 KB
367 KB
682 KB
492 KB
Velikost po instalaci
91 KB
536 KB
834 KB
1300 KB
870 KB
Požadavky na OS
PocketPC 2003
PocketPC 2003
Windows Mobile 5, 6
PocketPC 2003
PocketPC 2003
Doba startu
1 s
5 s
14 s
5 s
20 s
Požadavky na RAM
260 KB
1400 KB
930 kB
600
1 150 kB
Korektní odesílání českých znaků
ano
ano
ano
ano
ano
Korektní zobrazení českých znaků
ano
ano
ne
ano
ano
Odesílání souboru
ne
ne
ne
ne
ne
Příjem souboru
ne
ne
ne
ne
ne
Přenos hlasu/audio zprávy
ne
ano
ano
ne
ne
Vibrace
ano
ne
ne
ne
ne
Vlastní zvuk. upozornění
ne
ne
MP3
ne
WAW
Podporované IM
ICQ
MSN, AIM, Yahoo!, QQ, Google Talk, ICQ, Jabber
Skype, Google Talk, ICQ, MSN Messenger, Twitter, AIM, Yahoo!
AIM, MSN, Yahoo!, ICQ, Jabber, Google Talk, MySpace IM
AIM? ICQ, MSN, Google Talk, Yahoo!, Jabber
Smilies
textoví
obrázkoví
textoví
obrázkoví
textoví
Historie zpráv
ano
Ikona Odkaz na databázi
ano
ano
ne
Posílání zpráv nepřip. kontaktům
ano
ne
ano
ano
ano
Informace o kontaktu
ne
ne
ne
ano
ano
Ovládání bez stylusu
ne
ne
ano
ne
ano
Statusy
7
2
1
5
5
Běh ve standy-by režimu
ano
ano
ano
ano
ano

Přehled parametrů WM klientů - 2. část



Ikona Odkaz na databázimChat 2.3MobileICQ 0.35PalringoQIP build 1020Slick 0.41
Velikost inst. souboru
510 KB
436 KB
496 KB
658 KB
631 KB
Velikost po instalaci
1 800 KB
452 KB
1000 KB
1 700 KB
691 KB
Požadavky na OS
PocketPC 2003, WM 5 a 6
Windows Mobile 5, 6
PocketPC 2003
PPC 2003, WM5 a 6
PocketPC 2003
Doba startu
11 s
1 s
1 s
2,5
2 s
Požadavky na RAM
5 870 kB
130 kB
350
770 kB
1500
Korektní odesílání českých znaků
ano
ano
ano
ano
ano
Korektní zobrazení českých znaků
ano
ano
ano
ano
ano
Odesílání souboru
ne
ne
ne
ne
ano
Příjem souboru
ne
ne
ne
ne
ne
Přenos hlasu/audio zprávy
ne
ne
ano
ne
ne
Vibrace
ano
ne
ne
ne
ne
Vlastní zvuk. upozornění
WAW
ne
ne
WAW
WAW
Podporované protokoly
ICQ, jabber
ICQ
ICQ, MSN, Yahoo!, AIM, Gadu-Gadu, Google Talk
ICQ
Yahoo!, ICQ, AIM, MSN, Jabber, Google Talk
Smilies
obrázkoví
textoví
textoví
obrázkoví
obrázkoví
Historie zpráv
ano
ano
ne
ano
ano
Posílání zpráv nepřip. kontaktům
ano
ano
ano
ano
ano
Informace o kontaktu
ano
ne
ano
ano
ano
Ovládání bez stylusu
ne
ano
ano
ano
ano
Statusy
7+6
8
4
5+5+4
5
Běh ve standy-by režimu
ano
ano
ano
ano
ano
Pozn.: Vzhledem k tomu, že korektní zobrazení znaků diakritikou je závislé na několika okolnostech, je u programu uvedeno korektní zobrazování v případě, že při komunikaci s alespoň jedním klientem zobrazila aplikace text správně.

Na předchozích stranách jsme vám představili celkem 15 ICQ klientů pro kapesní počítače s Palm OS nebo Windows Mobile, tj. s hlavními operačními systémy, které používají PDA prodávaná v České republice.

Naše srovnání má několik cílů. Předně jsme chtěli poukázat na to, že ICQ programy pro kapesní počítače mohou v řadě případů směle konkurovat desktopovým IM klientům. Dále doufáme, že přehled pomůže všem majitelům kapesních počítačů ve výběru toho správného programu, který bude co nejvíce vyhovovat jejich potřebám. Pokud PDA ještě nemáte, uvažujete o jeho pořízení a ICQ klient je jednou z vašich priorit, pak by vám náš test mohl poradit nejen s výběrem vhodného klienta, ale i operačního systému.

Vzhledem k tomu, že se každou chvíli objeví nějaký nový ICQ program (to platí zejména pro Windows Mobile), neberte toto srovnání jako přehled všech ICQ programů. Jsou v něm zařazeny ty aplikace, které jsou podle našeho názoru něčím zajímavé. Pokud si přesto myslíte, že by nějaký program měl v našem přehledu být, budeme rádi, pokud nám název aplikace sdělíte v diskuzi pod článkem.

Závěrem bych rád poděkoval Petrovi Hájkovi a Filipovi Matouškovi za pomoc, kterou při testování ICQ klientů ochotně poskytli.
reklama