reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnání ICQ klientů pro PDA

10.6.2008, Pavel Bureš, recenze
Srovnání ICQ klientů pro PDA
Pryč jsou doby, kdy kapesní počítače sloužily jen organizaci času. Dnešní PDA je možné připojit k internetu, posílat e-maily, nebo být v kontaktu s přáteli. V našem přehledu se dozvíte i to, které programy pro ICQ síť si můžete do svého PDA nainstalovat.
Společnost mGSlab nabízí na svých webových stránkách kromě aplikace mChat, které se budeme věnovat v následujícím článku, také program gsICQ. Obě aplikace spadají do kategorie instant messengerů, mChat ale disponuje většími možnostmi nastavení a kromě ICQ podporuje také další sítě (MSN, MMP).

Vývojáři dodávají mChat jen ve formátu CAB, jde tedy o instalátor přímo pro kapesní počítače. Instalace je bezproblémová, program je možno umístit na paměťovou kartu nebo přímo do paměti PDA, na fungování to nemá žádný vliv. Vzhledem k tomu, že mChat zabere 1,7 MB, bude nejspíše lepší ho nainstalovat na paměťovou kartu.

Abychom mohli s programem pracovat, je třeba v Nastavení – ICQ – uživatelská data zadat ICQ číslo a heslo. Nastavení programu je sice mnohem detailnější, ale my ho na chvíli opustíme a půjdeme se podívat na vlastní komunikaci.

Kromě dvou základních statusů (online a offline) má uživatel k dispozici také další statusy známé z jiných ICQ klientů (pryč, nedostupný, zaneprázdněný, DND, neviditelný) a rovněž i sadu rozšířených statusů (oběd, deprese, doma…). Stejně jako je tomu u QIPu, tak i v případě chatu lze navolit, pro které uživatele budete viditelní.

(klikněte pro zvětšení)

(klikněte pro zvětšení)
Pokud si potrpíte na graficky povedené aplikace, pak byste měli být s mChatem spokojeni. Ikony na contact listu jsou velmi pěkné a kromě obvyklých zelených kytiček uvidíte také ikony rozšířených statusů, což je užitečné, neboť zjistíte, že zelená kytička nemusí vždy znamenat jen Online.

Kontakty je možno nechat zobrazit do jednoho nebo dvou sloupců, ve výchozím stavu jsou řazeny abecedně. Je škoda, že ani v landscape režimu není možné používat sloupců více, alespoň tři by se v tomto módu na displej vešly.

Textové pole umístěné v pravé spodní části obrazovky slouží k vyhledávání kontaktů. Zadáte-li např. „jan“, objeví se všichni Janové, Janouškové atp. Po dokončení vyhledávání zobrazíte kompletní contact list tak, že necháte vyhledat prázdný řetězec.

Vlastní chatovací okno obsahuje vaši konverzaci s barevným odlišením stran, několik ikon pro ovládání programu a textové pole, jež se zobrazí ve chvíli, kdy vysunete klávesnici. Potěšující je, že mChat nemá žádné problémy s českými znaky, dokáže je korektně zobrazit a také odeslat. Program obsahuje databázi několika desítek nejpoužívanějších smajlíků, takže si nemusíte pamatovat jejich textovou podobu.


Chatovací okno (klikněte pro zvětšení)

Autoři mChatu na webových stránkách zmiňují podporu posílání souborů, během našeho testování se však nepodařilo žádný soubor ani přijmout, ani odeslat. V chatovacím okně se můžete o dotyčném dozvědět některé informace, např. věk, homepage atp.

Velmi silnou konkurenční výhodou mChatu je rozsáhlost nastavení, program je možno si přizpůsobit k obrazu svému v mnoha oblastech. Nastavení je pro větší přehlednost rozčleněno do skupin, ty nejdůležitější části nastavení vidíte na uvedených screenshotech.

(klikněte pro zvětšení)

(klikněte pro zvětšení)
Již v Main Settings naleznete několik podstatných položek, např. kódování zpráv (nastavených 1250 jsme ne měnili a diakritika byla v pořádku zobrazena). mChat může s uživatelem komunikovat v několika světových jazycích, kromě ruštiny a angličtiny najdete v seznamu také češtinu. Nutno podotknout, žečeský překlad je v některých oblastech nepřesný, pro člověka neznalého slova rusky či anglicky je však asi jedinou možností, jak s aplikací pracovat.

(klikněte pro zvětšení)

(klikněte pro zvětšení)
Z obvyklých možností nastavení, které ani v mChatu nechybí, jmenuje nastavení velikosti písma v chatovacím okně a výběr zvukového upozornění na příchozí zprávy.
Nastavení připojení k ICQ serveru (klikněte pro zvětšení)

Z nadstandardních funkcí stojí za zmínku antispamový filtr, který (stejně jako u několika desktopových klientů) odpoví na zprávu od neznámého uživatele jednoduchou otázkou a očekává odpověď „antispam“.

(klikněte pro zvětšení)

(klikněte pro zvětšení)
Během testování mChatu provedli provozovatelé ICQ serverů pár změn, což způsobilo, že část alternativních klientů přestala korektně fungovat. Problémy se nevyhnuly ani mChatu. Zprávy je sice možné přijímat i odesílat, ale všechny kontakty se jeví jako offline. Ani nová verze programu popsaný problém neřeší, my vám však povíme, jak tento nedostatek obejít. V nastavení ICQ protokolu je třeba zatrhnout Use only server contact list.


Seznam pluginů (klikněte pro zvětšení)
reklama