reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnání PocketPC s VGA displejem

6.3.2006, Pavel Bureš, recenze
Srovnání PocketPC s VGA displejem
V naší redakční schránce se objevuje mnoho dotazů na stále stejné téma – VGA displeje a které PDA zvolit. Ve snaze ulehčit vám, našim čtenářům, rozhodování mezi jednotlivými počítači (které se ve velké míře liší cenou i dovednostmi), postavili jsme vedle sebe čtyři počítače – Acer n310, Asus A730, FSC Loox 720 a HP iPAQ hx4700 a srovnali jejich výkon, výdrž, kvalitu zpracování atp.
Kapitoly článku:
Kromě 4 tlačítek pro spouštění aplikací najdete u Aceru pětisměrný joystick. Nejedná se však o joystick jako např. u Alcatelu OT 501, ale tento ovládací prvek není tak vysoký. Má zaoblené hrany a dá se pohodlně ovládat bříškem palce. Windows Mobile není možné ovládat bez použití stylusu, takže joystick využijete asi nejvíce při scrollování internetových stránek či spouštění programů. Joystick na všechny povely reaguje svižně a hlavně spolehlivě, nestalo se mi, že by PDA zareagovalo jinak, než jsem zamýšlel. Při srovnání s Qtekem 8310 je Acer jasným vítězem. Zbylá 4 tlačítka při stisku téměř neslyšně cvaknou, překvapila mne jejich tuhost, kladou totiž docela velký odpor. Zapínací tlačítko najdete nezvykle na levé straně, k vypnutí/zapnutí přístroje není třeba delšího stisku, stačí krátký. Šikovné je šoupátko hold, které znemožní aktivaci PDA či vypne zapnutý přístroj. Vzhledem k tomu, že k posunu šoupátka je třeba vyvinout velkou sílu, není pravděpodobné, že by se třeba v tašce samo zapnulo.


Asus zůstal věrný léty osvědčenému D-Padu, který je docela malý a spodní část je oproti té horní kratší. I přes svou velikost se dá rychle a přesně ovládat, ačkoli na pětisměrné tlačítko Palm Tungstenu T3 nemá. Aplikační tlačítka mají rovněž rozdílnou velikost a vystupují nad plochu přední části počítače. Na pravém bohu se nachází šoupátko, jehož posunutím do polohy otevřeno můžete ze stříbrné částí vyjmout samotné PDA a dostat se tak k akumulátoru nebo přímo k reproduktoru. Obecně vzato ale tlačítkům Asus Mypal A730 nemám co vytknout, bohužel však nemohu výrobce pochválit za něco nadstandardního.


Aplikační tlačítka Looxe 720 jsou nejspíše propojené, neboť pokud zakýváte jedním, ostatní se také hýbou. Šipky hranatého D-Padu se tisknou bez obtíží a s pocitem jistoty, jen středová potvrzovací část by mohla být větší a výškově oddělena od okolí, je obtížné ji zmačknout bříškem prstu, musel jsem palec nepřirozeně klopit a tisknout střed D-Padu nehtem. Nechme tlačítka tlačítky a pojďme se raději podívat na bok, kde na nás čeká kolečko. Ano, kolečko známé z mobilních telefonů dorazilo v jednodušší verzi i do kapesních počítačů. Proč píšu o tom, že se jedná o kolečko ořezané o funkce? Oproti Jog Dialu, které najdete v přístrojích Sony či Sony Ericssonu, je kolečko u Fujitsu Siemensu vybaveno pouze třemi směry – nahoru, dolů a stisk pro potvrzení. Kolečko oceníte např. při prohlížení webu, kdy jím můžete označovat jednotlivé odkazy a stiskem kolečka volbu potvrdit. Je škoda, že kolečkem nelze přímo scrollovat stránky, dle mého by to bylo pro uživatele zajímavější.




Člověk, který vymyslel rčení „to nejlepší nakonec,“ asi ještě nikdy nevyzkoušel HP iPAQ hx4700. Toto PDA je totiž vybaveno novinkou, místo tlačítek najdeme pod displejem touchpad. Jsem otevřený pokroku a rád vyzkouším každou novinku, ale touchpad v podobě, jaká je u iPaqu, jako použitelné řešení nevidím. Základní idea je dobrá – pod displejem bude jakási obdoba tlačítek, které nebudou vystupovat, ale plocha s nakreslenými symboly půjde stisknout. Uprostřed najdete touchpad (obdobný jako u notebooků). Místo D-Padu či joysticku se na HP nachází 4 tečky, které suplují kurzorové klávesy. Jenže poklepání na zmíněné tečky je nejisté, záleží na síle, někdy chtěného posunutí docílíte, jindy ne. Potíž nastává, když zmáčknete tečku dvakrát rychle za sebou, provede se totiž pouze jedna akce. Touchpad je tedy ve hrách (alespoň těch akčních) nepoužitelný. Při prohlížení webu můžete tahem prstu vertikálně stránku posunovat (obdoba Page Up a Down na klávesnici), horší je však citlivost touchpadu. Mnohokrát jsem o něj velmi jemně zavadil a stránka se posunula. Úplně ideální není ani držení PDA za část s touchpadem při landscape režimu, také dochází k nechtěným stiskům. Neříkám, že na touchpadu je všechno špatně, mnoha uživatelům bude jistě vyhovovat, ale nehodí se pro hraní her a oproti tlačítkům vyžaduje velkou dávku soustředění (je náchylný na sílu stisku). Ale jak říká kolega Hájek: „Aspoň se neochodí mikrospínače.“



Displej


Největší dojem na mne udělaly displeje iPaqu a Looxe, oba jsou dostatečně kvalitní, barvy jsou syté a při změně pozorovacího úhlu dochází jen k minimálním změnám. HP iPAQ hx4700 má rovněž největší úhlopříčku (celé 4 palce), pokud tedy hledáte PDA pro provoz v Real VGA režimu, nákup iPaqu zvažte, na menších displejích jsou ikony již dost malé. Na třetím místě se umístil Acer n310, barvy jsou méně syté, displej je velmi jasný (v porovnání s Asusem je to znát na první pohled) a barevné podání bílé se blíží ideálnímu stavu. Displej Asusu Mypal A730 je co se barevného podání týče pouze průměrný.


Děkujeme níže uvedeným společnostem za to, že nám poskytly PDA k otestování:

reklama