reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test 14 zdrojů - 1. část

18.5.2006, Martin Šejnoha, recenze
Srovnávací test 14 zdrojů - 1. část
Před nedávnem jsme slíbili srovnávací testy počítačových zdrojů. Dnes přinášíme první z nich. Je rozdělen do dvou částí (dnes popis modelů, zítra testy) a je v něm zastoupeno 14 zdrojů v ceně od 1000 do 2500 Kč. Jmenovitě jde o následující značky: Enermax, Eurocase, Fortron (3x), Chill Innovation, LC Power (2x), Nexus, Seasonic, Spire, Tagan, UltraPower.
Balení a příslušenství

Tento zdroj je také zabalený v kartonu a pro jistotu ještě v bublinkovém pytlíku.

V příslušenství nalezneme síťovou šňůru, 5Ks šroubků, 4kusy plastové stahovací pásky a nakonec velmi praktické stahovací pásky na suchý zip. Zde jsou v několika barevných provedeních a je jich 5Ks. Dále v krabici nalezneme leták s návodem na instalaci, popisem funkce zkratové ochrany a popisy řešení problémů. Myslím, že příslušenství k tomuto zdroji je celkem dostačující.







Parametry

Výrobce uvádí maximální výkon 400W, přičemž součet výkonů 3.3 a 5V větví nesmí přesáhnout 190W. Celkový součet výkonů na 12V větvích nesmí přesáhnout 312W. Výkonové parametry jednotlivých větví naleznete v tabulce:


Větev
+3.3V
+5V
+12V1
+12V2
-5V
-12V
+5VSB
Proud
24A
38A
15A
15A
0.5A
0.8A
2.5A

Zdroj umožňuje provoz na 120V volitelný přepínačem na zadní stěně. Na zdroji samotném ani v letáku není nic psáno o druhu PFC. Ventilátor zdroje je podsvícený a teplotně řízený. Na krabici zdroje je uvedena možnost manuálního nastavení otáček ve třech stupních, na zdroji se ale žádný takový přepínač nenachází. Dále výrobce uvádí 75% účinnost při plné zátěži. Také jsem se dočetl, že je zdroj vybaven protizkratovou a nadproudovou ochranou.




Provedení, vzhled

Skříňka zdroje je zhotovena klasicky z plechu tloušťky 0.8mm. Plech je opatřen povrchovou úpravou stříbrné barvy. Perforace zadní strany je provedena velice dobře, plocha otvorů je velká a díky tomu nebude průchod vzduchu příliš brzděn. Zdroj je vybaven 12cm ventilátorem čirého provedení, který je navíc modře podsvícen. Provedení otvoru ventilátoru je v pořádku, není překrýváno zaoblení jako u zdroje Eurocase. Po bližším průzkumu vrtulky ventilátoru jsem zjistil nehezkou vadu jedné lopatky, jakoby plast v jednom místě nebyl dobře rozlitý, hrany lopatek jsou ovšem zcela hladké.










Kabeláž

Zdroj disponuje 24pinovým Main Power konektorem, který je vyřešen tak, aby se dal použít i v základních deskách s 20pin Main Power konektorem. Kabelový svazek Main Power konektoru je potažen flexem černé barvy. Délka svazku je asi 48cm - myslím, že je zcela dostatečná i do rozměrných skříní. Dále je zdroj vybaven dvojitým +12V Power konektorem, jehož kabeláž je stejně dlouhá jako u Main Power konektoru, bohužel již bez flexa, ale za to dobře zkroucený. Zdroj je vybaven dvěma Serial ATA napájecími konektory o celkové délce kabeláže 62cm. Dále je zdroj vybaven celkem šesti Peripheral Power konektory rozdělenými mezi dva svazky o délce 74cm, na koncích svazků je po jednom FDD konektoru. Pouze svazek k Main Power konektoru je potažený černým flexem, zbytek kabeláže je kroucený a stažený stahovacími páskami. Myslím, že počet dostupných konektorů je zde zcela dostačující, někomu by možná mohl chybět konektor pro přídavné napájení PCIe karet.




Vnitřní provedení

Ke vnitřnostem se dostaneme klasicky odšroubováním čtyř šroubků. Ihned po otevření zdroje jsem zjistil, že není vůbec vybavený obvody PFC, také síťový filtr je dost ochuzený. Lze předpokládat větší pronikání rušení do sítě. Výrobce uvádí, že zdroj obsahuje dvě +12V - to je ale lež, přítomna je pouze jedna větev, která má navíc značně výkonově poddimenzovanou dvojitou usměrňovací diodu. I kapacita filtračních kondenzátorů je malá. Tento zdroj je evidentně stavěn na velký odběr na 5V větvi, proto bude vhodný jen do starších sestav, kde je procesor napájen z 5V větve. Velmi podezřelá je i velikost jádra hlavního transformátoru, odpovídá maximálně 350W zdroji. Zdroj je vybaven mě neznámým řídícím obvodem, ikdyž je možné, že se jedná o nějaký běžný ale jinak označený. Musím ovšem pochválit chladiče, jsou celkem odpovídající výkonu zdroje. Také pájení a osazení desky je celkem slušné avšak stále ne vynikající. Tento zdroj není příliš kvalitní, na některých místech je docela ošizený.









reklama