reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test 14 zdrojů - 1. část

18.5.2006, Martin Šejnoha, recenze
Srovnávací test 14 zdrojů - 1. část
Před nedávnem jsme slíbili srovnávací testy počítačových zdrojů. Dnes přinášíme první z nich. Je rozdělen do dvou částí (dnes popis modelů, zítra testy) a je v něm zastoupeno 14 zdrojů v ceně od 1000 do 2500 Kč. Jmenovitě jde o následující značky: Enermax, Eurocase, Fortron (3x), Chill Innovation, LC Power (2x), Nexus, Seasonic, Spire, Tagan, UltraPower.
Balení a příslušenství

Zdroj je zabalen v kartónové krabici a při transportu je chráněn pěnovými vložkami. Přibalené příslušenství není žádné, což se celkem dá čekat u této cenové kategorie.










Parametry

Výrobce uvádí výkon 550W a přímo na štítku se zdroj honosí tichým větrákem, vysokou účinností, ochranou proti zkratu a 100% zahořením. Výkonové parametry jednotlivých větví v tabulce níže:
Větev
+3.3V
+5V
+12V
-5V
-12V
+5VSB
Proud
30A
32A
36A
0.5A
0.8A
3.0A

Zdroj je vybaven pasivním PFC a ventilátor je teplotně řízený




Provedení, vzhled

Skříňka zdroje je složena z hliníkových profilů stříbrné barvy, je velmi masivní a na pohled kvalitně zpracovaná. I když perforace zadní strany nemá tak velkou plochu otvorů, to je ale dáno použitím 2mm silného hliníkového plechu a použitým způsobem opracování. Je použit 12cm ventilátor z transparentního plastu modré barvy, jehož zpracování je slušné, lopatky mají hladké hrany a rámeček je pěkně zaoblený. Bohužel je toto zaoblení překryto malým otvorem ve skříňce, což je předzvěst aerodynamického hluku při vyšších otáčkách. Ventilátor je kryt drátěnou mřížkou zlaté barvy. Velkou výhradu mám k průchodu kabelů ze zdroje. Otvor má totiž neošetřené ostré hrany a manipulací se o ně kabely poškozují. To je hrubý nedostatek, plastová průchodka by dle mého názoru prodražila zdroj minimálně.







Kabeláž

Zdroj disponuje 24pinovým Main Power konektorem, který je vyřešen tak, aby se dal použít i v základních deskách s 20pin Main Power konektorem. Délka kabelového svazku k Main Power konektoru je 30cm, což není mnoho a ve větších skříních budou nejspíše problémy s dosahem kabelu. Zdroj disponuje pouze jedním Serial ATA konektorem a to je na dnešní dobu příliš málo. Stejně špatné je to i s délkou jeho kabelu, která činí asi 35cm. Dále zdroj disponuje šesti Peripheral power konektory rozdělenými na dva svazky o délce 50cm. Na jejich koncích je po jednom FDD konektoru. Dále nabízí pouze jeden konektor +12V Power .

Kabely jsou místy staženy stahovací páskou, žádné flexo se nekoná. Vzhledem k výkonu zdroje je konektorů dost málo. Zasloužil by si určitě alespoň více Seriál ATA napájecích konektorů a konektor pro přídavné napájení grafické karty.




Vnitřní provedení

Ke vnitřnostem zdroje se dá dostat odšroubováním čtyř šroubků. Při rozebírání nebylo třeba bojovat s kroutícím se plechem, skříňka je provedena opravdu pěkně. Ovšem vnitřnosti zdroje jsou pro mě velkým zklamáním. Zdroj nedisponuje dvěma +12V větvemi s odděleným snímáním proudu, ale je vybaven 24pinovým Main Power konektorem a to je v rozporu se specifikací ATX12V 2.0. Také mě udivila absence dodatečné stabilizace 3.3V větve, která má za úkol kompenzovat úbytek na kabeláži. Lze tedy předpokládat, že stabilita 3.3V větve bude špatná. Dále jsou vzhledem k výkonu zdroje  příliš malé chladiče tranzistorů a usměrňovacích diod. Kapacita filtračních kondenzátorů je vzhledem k výkonu dost malá. Zdroj je řízen obvodem SG6105 namísto klasického TL494, což velmi zjednodušuje konstrukci zdroje. Další výhradu mám k zapájení kabeláže, je to provedeno velice nekvalitně. Deska zdroje je uchycena pomocí pásků plechu navlečených v drážkách základního profilu, na čemž by nebylo nic tak špatného až na to, že plíšky jsou nakřivo a deska je důsledkem toho velmi prohnutá. Násilné prohnutí desky plošných spojů může mít za následek praskání vodivých cest, hlavně u pájecích bodů. Co mě ale opravdu udivilo, je překrytí dobré poloviny plochy ventilátoru plastovou fólií, nevím co výrobce vedlo k tak drastickému omezení průtoku vzduchu zdrojem. Všechny nedostatky (a že jich není málo) jsou zachyceny na fotografiích.

Kvalita provedení tohoto zdroje je velice nízká i když to na pohled vypadá jinak.

 









reklama